24 Mar

Mönstra mera!

DSC_3111 DSC_3113 DSC_3115Skojiga djurmönster är en stark trend i år, både i inredning och mode! Inte så konstigt kanske, vem gillar inte gulliga djur?

Sätt din personliga tvist på kläderna genom att använda unika mönster!

/Olivia

22 Mar

Tips när du syr herrbyxor, del 2

Hej tygbloggen-läsare!

Vi gick igenom konstruktionen av en gylf och en ficka förra veckan, så denna vecka tänkte vi gå igenom sömnaden!
Gylf

 1. Sy på gylfdelen, räta mot räta med plaggdel (vänstra framstycket). Sluta sy och fäst ca 0,5 cm innan slutet av gylfdelen. Sticka fast den underliggande gylfdelen samt dragkedja på högra framstycket. Sluta sy och fäst ca 0,5 cm innan slutet av gylfdelen.
 2. Klyvpressa sömsmånen på vänstra framstycket. Pressa sedan in gylfdelen, pressa med lite rådning på plaggdelen för att gylfdelen och sömmen inte ska synas.
 3. Lägg höger och vänster framstycke, räta mot räta och sy grensömmen hela vägen till gylfsömmarna.
 4. Lägg ut framstycket med rätsidorna uppåt. Lägg vänstra framstycket så dragkedjan täcks. Nåla fast dragkedjans andra sida på gylfdelen och sticka fast, obs, ej genom båda lagren av tyg utan bara genom gylfdelen.
 5. Vik bort den underliggande gylfdelen och sticka fast gylfdelen i framstycket. Sticka ner grensömmen om det önskas.
 6. Såhär kommer gylfen att se ut!

gylf

 

Snedficka/gubbficka

 1. Sy en overlock eller zig zack söm på fickavfodingen. Pressa i vik linjen och stoppa in främre fickpåsen hela vägen in till vikningen och sticka fast fickpåsen på avfodringen.
 2. Sy en overlocka eller zig zag söm på fickskylten och sticka fast fickskylten på bakre fickpåsen.
 3. Lägg ihop delarna och matcha in kanterna. Fäst sedan fast ficköppningen med några styng på sömsmånen.
 4. Sy ihop fickpåsarna. Sy med overlock eller zig zag runt fickpåsarna.
 5. Såhär kommer fickan att se ut!

guddficka snedficka

Gilla gärna vår facebook-sida och följ oss på Instagram @lenningsmodevisning

/Klara, Adam, Maja, Madelene, Emelie, Sofie och Wille

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!

20 Mar

Släpp lös kreativiteten!

Genom att sy själv skapar du inte bara din egen unika stil, dina kläder får också ett högre emotionellt värde! Vi tar bättre hand om plagg vi sytt själv, vi lappar och lagar istället för att slänga och köpa nytt!

DSC_3610

 

Frossa bland våra modenyheter!

DSC_3669

 

/Olivia

 

18 Mar

Tips när du syr herrbyxor!

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 20.45.12Hej Tygbloggen-läsare!

Nu när vi är färdiga med byxdressen kommer ni få följa konstruktionen och sömnaden av ett par herrbyxor. Vi kommer att konstruera dessa byxor med snedfickor och en gylf.

ByxaPå bilden nedan är det en frambyxa på vilken vi ritat in hur fickan ska vara, vi har dragit ut en linje för vart vi vill att ficköppningen ska vara, och parallellt med denna har vi dragit en ny linje för att visa vart fickskylten ska vara. Fickskylt är en del man har på fickans påsdel för att man i öppningen inte vill se ficktyget. Fickskylten brukar därför vara i samma tyg som byxan medan man använder ett enklare tyg till påsarna.
Sedan ritar man in själva fickans form, detta efter tycke och smak, beroende på hur stor eller liten ficka man vill ha. När man är färdig med detta är man redo för att ta ut mönsterdelarna!

Vid konstruktionen av gylfen så mäter man ut hur lång gylf man vill ha, detta efter hur lång dragkedja man har tänkt använda. Man mäter sedan ut bredden på gylfen uppe i midjan, detta är en design fråga, alltså hur bred stickning man vill ha vid gylfen. Efter dessa mått ritar man in formen på gylfen och tar sedan ut mönsterdelen.

Bakom gylfen har man en annan gylfdel, denna konstruerar man genom att man tar samma längdmått som man hade på den första gylfdelen och gör en rektangel som är dubbelt så bred som den första gylfdelen, för denna del ska man sedan vika på hälften. När man sedan har tagit ut alla mönsterdelar så kommer det att se ut som det ser ut nedan konstruktionen. Nästa vecka kommer vi visa hur man syr dessa två detaljer!

Gilla gärna vår facebook-sida
och följ oss på Instagram @lenningsmodevisning

/Klara, Adam, Maja, Madelene, Emelie, Sofie och Wille

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!

15 Mar

Sy en byxdress, del 2

Foto 2017-03-01 10 37 39Hej tygbloggen-läsare!

Byxdressen har kommit till sitt sista inlägg. Adam har gjort klart ändringarna på byxdressen och den är nu så pass redo att vi kommer kunna sy upp den i dess verkliga tyg.

Foto 2017-03-02 13 22 33 Foto 2017-03-02 13 22 10I förra veckans blogginlägg så hade vi nålat in plagget för att ändra passformen och göra den tajtare. Adam gjorde då ändringar på mönsterdelen enligt innålningen. Han gjorde ett format insnitt som är format ungefär som en diamant från midjan och upp till bysten, han lät bystpunktens vidd vara kvar då den inte skulle bli för tajt över bysten där det redan satt bra. Sedan fortsatte han och gjorde ett insnitt ifrån bystpunkten och uppåt för att minska överflödigt tyg på toppen av överdelen.

Foto 2017-03-06 14 53 50Så nu är allt som återstår att göra, att sy upp den i det tyg vi önskar ha den i, göra alla detaljer mer noggrant, slutpressa plagget och till sist hänga det på dess galge i väntan på att få gå på cat walken den 3 juni.

I nästa blogginlägg kommer vi att titta närmare på när Sofie och Adam syr byxor till en av våra herroutfits!

Gilla gärna vår facebook-sida
och följ oss på Instagram @lenningsmodevisning

/Klara, Adam, Maja, Madelene, Emelie, Sofie och Wille

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!

14 Mar

Fixa en vårig jeanskjol!

1Nu kommer det härliga vårnyheter till butikerna hela tiden och detta broderade denimtyg är ett av dem! Det är perfekt att sy en blus av eller hur enkelt som helst att sy fast på en jeanskjol som redan finns hemma.2 Placera tyget som du vill ha broderiet, hela biten som den är eller som ett eget mönster. 3 Jag sydde fast tygbitarna med en synlig och tät dekorsöm precis över kanten.4Klar!
Lycka till!
/Malin

13 Mar

Vi växer och blir större!

DSC_3446 DSC_3450 DSC_3548
Ohlssons Tyger fortsätter att växa och bli större. I vår öppnar tygkedjan en ny stor tygaffär i Gränbystaden i Uppsala.
– Vi tror på Uppsala som handelsstad och ser fram emot att komplettera med ytterligare en tygaffär i stan, säger Hampus Olsson, VD.

Ohlssons Tyger är Sveriges största tygaffär som idag har en tygaffär i Uppsala centrum och ytterligare 17 tygaffärer från Luleå i norr till Malmö i söder samt en växande e-handel.
​- Vi ser att intresset för klädsömnad och inredning är stort i Uppsala Omsättningen har ökat med 15% de senaste fyra åren, berättar Hampus Olsson.

Hampus Olsson, VD

Hampus Olsson, VD.

Den stora tygaffären i Gränbystaden blir tygkedjans 20:e tygaffär. I den nya tygaffären kommer det att finnas unika och handplockade modetyger, 100-tals kilo stuvar, egendesignade inredningstyger, färdigsydda gardiner och inredningsdetaljer som kuddfodral, kökstextilier och sängkläder.
​- Det känns fantastiskt roligt att öppna i Gränby då vi fått många förfrågningar från Uppsalabor om ytterligare en till tygaffär i stan, säger Hampus Olsson.

Tygaffären i Gränbystaden öppnar i slutet av maj!

/Alexandra

28 Feb

Gör en egen kuvertväska av skinnimitation

Kuvertväskor går lika bra att använda till vardags som till fest. Antingen har du den precis som den är eller som en väska i en större väska. Här ska jag visa hur du enkelt kan göra en egen kuvertväska genom att bara använda tyg, sax, lim och en tryckknapp.

Jag har valt att göra min i en skinnimitation och sedan limma på ett glittrigt tyg.

ritning2Så här ser grundmönstret ut. Utgå från rektangeln i mitten, formen och storleken på den avgör hur stor kuvertväskan blir. Min rektangel har måtten 28cm x 20cm. För att flikarna ska täcka rektangeln och varandra bör de vara hälften av rektangelns sida +2cm på det bredaste stället. Rektangelns botten är 28cm, hälften är 14cm och sedan +2cm = 16cm flik. Höjden är 20cm, vilket ger 10cm +2cm = 12cm flik. Tygbiten jag behöver blir då 16+28+16 = 60cm bred och 12+20+12 = 44cm hög. Jag har 1cm kant innan lutningen på fliken börjar.

1Mät ut din form på tyget och klipp ut. Beroende på hur tjockt eller kraftigt tyg du har kan du behöva förstärka med foder eller kartong, eller bägge för mer stabilitet.

2-2Välj sedan hur du vill dekorera väskan. För en snygg kant, låt det dekorativa tyget ha en sömsmån som du kan limma fast på baksidan av fliken. Klipp ut delarna och limma fast.

3Vik kanterna ordentligt några gånger innan du limmar ihop flikarna med varandra. Limma eller sy fast en tryckknapp så väskan går att stänga ordentligt.

5Klar!
Modellen är lätt att variera i storlek och form.

Lycka till!
/Malin

24 Feb

Att sy på mudd!

Jag började ganska nyligen att sy i stretchtyger. Jag har tidigare varit rädd för att det inte ska bli bra, och inte vågat, men häromdagen gav mig i kast med att sy en liten jacka med mudd på ärmarna och i halsringningen och det var inte alls svårt, resultatet blev faktiskt riktigt bra!

Jag kan verkligen rekommendera att sy i courtelle jersey om en inte är så van. Stabilt och skönt jerseytyg som inte krullar sig i kanterna! Jackan jag fixar mudd till i filmen är gjord av en stuv i cuddle fur och ärmar i courtelle jersey.

Lycka till!

/ Miriam

21 Feb

Provsyr en byxdress

Foto 2017-02-16 11 30 28 Foto 2017-02-16 11 34 52
Hej Tygbloggen-Läsare!

Till modevisningen ska vi göra en byxdress som Ohlssons Tyger är med och sponsrar tyg till. Adam är skaparen av detta plagg och han har arbetat med att göra mönster till denna. Han har gjort formkollar för att se att midjan har rätt form och att de sömmar som ska sys ihop är lika långa och har samma form. Han har lagt till sömnsmåner och sömsmånshörn för att underlätta för sig själv när han sedan kommer till det att han ska klippa ut i tyget och sy ihop byxdressen.

Vi kommer alla som är med och skapar modevisningen att titta på byxdressen när en provmodell har den på sig. V kommer att diskutera och bestämma ifall Adam måste göra några förändringar på mönstret för att byxdressen ska sitta bättre eller ifall vi är helt nöjda med den och bestämmer att det inte ska göras några förändringar. Ska inte det göras några förändringar så kan Adam sätta igång att sy upp det riktiga plagget i tyget vi fått från Ohlssons Tyger!

/Klara, Sofie, Maja, Adam, Emelie, Madelene, Wille och Matilda

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!