29 Mar

Påskpynt i samma färgskala!

Påsken närmar sig och därmed roligt pyssel! Börja fixa med fina dukar och härliga linneservetter redan nu. Ett tips är att välja samma färgskala för att lyfta fram påskens starka färger i detaljerna!

DSC_4214_insta DSC_4206_insta

 

 

 

/Greta

28 Mar

Hur du syr ett eget rutmönstrat tyg

1-2Nu har det kommit in massa härliga vårfärger i duchessen! De passar så fint tillsammans så jag tänkte sy ett eget rutmönster inspirerat av detta tyg, och här ska jag visa hur jag gjort.

2-2Vik ett papper på mitten och sedan på mitten igen. Utgå från hörnet där pappret är vikt och mät ut två punkter längs med kanterna och dra sedan ett sträck mellan dem. Min är 6 cm på kortsidan och 9 cm på långsidan, beräknat med sömsmån. Klipp längs med sträcket och vik sedan ut formen så har du en perfekt ruta att utgå från.

3-2Sedan är det bara att lägga formen på tyget och rita ut och efter det klippa ordentligt längs markeringarna. Spara tyget som blir över, det kommer du behöva senare!

4Lägg rutorna i den ordning du vill ha, vik sedan upp den nedersta rutan över den andra, då ser du tydligt vart de ska sys ihop. Fortsätt sedan på samma sätt, lägg ut rutorna där de ska vara, vik över och sy ihop.

5Nästa steg är att sy ihop rutorna till en större form för att successivt bygga upp hela mönstret.

6När ”grunden” är uppbyggd är det lättast att sy ihop fem (eller hur många du vill) rutor på rad som sedan samtidigt sys fast i ”grunden”. Håll koll på hörnen och skarvarna så mönstret blir så rakt och snyggt som möjligt! Fortsätt på detta sätt så länge du vill, då får du en form som är kantig upptill och nertill.

7-2-2Plocka fram tyget som blev över från när du klippte ut rutorna, det passar utmärkt till halva rutor för att sy ihop och få en jämn kant upptill och nertill.

8-2-2Nu är mitt nya mönstrade tygstycke klart. I mitt nästa blogginlägg (11 april) ska jag visa hur du kan använda detta tyg till att sy en tyllkjol!

Lycka till!
/ Malin

25 Mar

Knyt en ampel!

DSC_90665DSC_23361

Hantverk är ett perfekt medel för att hitta likasinnade och gemenskap! Just gemenskapen inom hantverk och att skapa med händerna har verkligen växt i och med sociala medier. Vi delar DIY-tips med varandra och lusten att skapa själv ökar!

Idag vill vi tipsa om hur du enkelt knyter en ampel av garn! Se instruktion här.

Du hittar dessutom hela vårt garnsortiment med 20% rabatt tom 26/3.

/Olivia

23 Mar

Stickfulness!

DSC_37389

Sticka dig till lugn och ro! När vi stickar upprepar vi samma rörelse om och om igen, vilket minskar stressnivån i kroppen. Så stickning är minst lika bra som meditation!

Det har också visat sig att stickning hjälper till att motverka ledbesvär. Det är en lagom ansträngning för lederna att sticka, det bygger även upp dem, och motverkar att du får värre problem längre fram. Stickning kan nämligen stärka brosket i lederna istället för att bryta ner det!

Allt Garn 20% tom 26/3.

/Olivia

17 Mar

Sy en tygkorg

Att sy en förvaringskorg av tyg är superenkelt! Använd till exempel vaxduk för badrumsförvaring eller vanliga hemtextiltyger för att göra en brödkorg, pennställ eller en korg för sladdar. Kolla in videon nedan för att se hur jag gjorde.

Lycka till!
/ Miriam

23 Feb

Positiva budskap i vardagen!

dreambigwStrössla positiva och stärkande budskap över barnen. Till slut blir det en sanning att man ska drömma stort, att det är coolt att vara snäll och att framtiden är ljus!
deecoolt
De senaste åren har vimplar med glada tillrop varit väldigt populära i barnrummet. Det är superenkelt att göra sin egen vimpel av hobbyfilt som jag och min ena son har pysslat ihop. Det är roligt att pyssla och det är coolt att vara snäll!

Jag hjälpte till att texta med skräddarkrita på hobbyfilten och sedan hjälptes vi åt att klippa ut bokstäverna med en broderisax. Jag gillar att vimpeln är lite skev, som en påminnelse till oss alla om att allt inte måste vara så himla perfekt jämt!

/Alexandra

10 Jan

Tid för pyssel?


Skapa de mest fantastiska mönster med den gamla färgningstekniken Shibori, som har sina rötter i Japan. Inspireras av filmen ovan!

Du behöver: klädnypor, gummisnoddar, blompinnar, kartongbitar i olika former. Textilfärg och ett tyg du vill färga.
Gör så här: Gör vikningar och veckningar på tyget innan du lägger det i ett färgbad med vanlig textilfärg. Blöt gärna tyget innan du börjar, då blir färgningen tydligare.

Lycka till!
/Alexandra

22 Dec

Två dar kvar till jul

julpyssel1
Två sista skälvande dagar kvar till självaste julafton. Visst är det ett gott tecken att vi med gott samvete tar oss tid att sitta framför datorn och läsa en blogg eller två?

Låt oss inte krångla till det så mycket nu utan låta den där sköna känslan av julmys sprida sig i kroppen. De sista julklapparna går snabbt att slå in, tända ljus skapar stark julkänsla och julskinkan ska ju in i ugnen först imorgon kväll.

Vi på Ohlssons Tyger vill passa på att önska dig en riktigt god och stressfri jul och tacka för att du följer oss här på Tygbloggen. Under jullovet kommer det att dyka upp en del pysseltips, syprojekt och nyheter här på vår inspirationsblogg.

Tills dess… En riktigt god jul!

/Alexandra

11 Dec

Knyt en söt gran av tygband

nyatygband

Favorit i repris! Våra nya band kan användas till massor av pyssel. Knyt dig en söt gran som på bilden. Ett snabbt och fint julpyssel som passar som dekoration i hemmet och på julklappen!

Till det här superenkla julpysslet behöver du:
Band av olika slag
En tunn gren
Glatt humör

Ett tips är att knyta banden och klippa efteråt. Då får man lättare till granens form.

/Alexandra

9 Dec

Ännu mer julpyssel!

1Här kommer ett superenkelt och snabbt julpyssel att dekorera granen eller enriset med! Till julpysslet behöver du:
– Tyg i valfritt material. Till dessa hjärtan har ett Linnetyg med en vacker grov struktur använts.
Vliesofix
– En liten pepparkaksform
En bra sax
Sytråd

Gör så här:
1. Pressa ihop tyget med Vliesofix. Följ instruktionen i förpackningen! Tyget kommer inte att fransa sig eftersom du använt Vliesofix.
2
2. Tryck pepparkaksformen mot tyget så att du kan ana ett mönster att klippa efter! Alternativt rita runt pepparkaksformen.
3
2. Klipp ut dina hjärtan!
4

3. Sy fast en tråd som hängare.

Om du vill sy en girlang:
Ta fram symaskinen. Sy mitt på hjärtat, fortsätt sy i luften några cm innan nästa hjärta kommer.

Klart!