23 Maj

Sy sommarens enklaste väst!

1Till sommarens enklaste väst behöver du ett mjukt tyg, jag har använt mig av en bomullspoplin, måttband, sax, papper och tråd. Tygbiten ska vara så lång som du vill ha västen och bredden anpassar du som du vill.

Börja med att mäta runt din axel. Rita sedan en oval på ett papper utifrån ditt mått, detta kommer bli ärmhålet på västen. Justera ovalen utifrån hur stort hål du vill ha.

2Mät sedan hur långt det är mellan dina axlar. Vik tyget ordentligt på mitten, dela även ditt tal på mitten och lägg ut ovalen där. Höjden från den övre kanten beror på hur hög krage du vill ha. Klipp genom bägge lagren av tyg så blir båda hålen lika stora.

3Så här ser västen ut. Fålla alla kanter!

4Klar!
Ps. Shortsen har jag lappat och lagat med paljettyg. Ds.

Lycka till!
/ Malin

 

 

21 Maj

Kläder för ruskväder!

DSC_25660 FullSizeRender

 

Jacka i mjuk Softshell sydd av duktiga Elizabeth som jobbar i en av våra Umeå-butiker!

Kanske fick vi inte våren vi hoppats på i år då termometern hittills inte visat speciellt höga siffror. Men visst ligger det något i ”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder!”.

Softshell är ett tyg som har flera funktioner i ett och samma plagg vilket gör att du slipper kläder i flera lager. Det är både vind- och vattenavstötande samt har ett värmande lager med fleece närmast kroppen. Eftersom tyget andas så bra torkar det snabbt vid fukt och passar därför utmärkt till både låg och hög aktivitet!

/Olivia

19 Maj

Väggförvaring!

Smart väggförvaring är enkelt att fixa! Här har jag sytt en variant av dukväven Jalisco och kantat fickorna med färgglad snedslå. Det finns också stor möjlighet att mixa och matcha mönster och färger så att den passar dig och ditt hem. Kolla in filmen för att se hur jag gjorde!

Lycka till!

/Miriam

12 Maj

Klä om din sänggavel!

Har du tröttnat på din sänggavel eller har du en annan möbel som börjar se sliten ut hemma? Med mycket enkla medel klär du om och skapar en ny look! Varför inte ha några olika tyger liggande hemma att byta med? Det är ju alltid kul med förändring!

Det enda du behöver är:
En häftpistol
En bit tyg på metervara!

Om du önskar att sätta knappar på din gavel som vi gjorde, behöver du också:
Klä-på-knapp
Vadd

Det följer med en bra guide med knapparna hur du klär dina knappar!
Ett tips är att ha ett slitstarkt möbeltyg så att det håller längre. Har du en sänggavel till dubbelsäng räcker ca 2m tyg eftersom sängens bredd oftast inte är mer än 180cm. Bra va!

Gör såhär:

gavel1 gavel2 gavel3 gavel4 gavel5 gavel6 gavel7

9 Maj

Hur du syr en cirkelkjol

6-2Att sy en cirkelkjol är lätt! Du behöver ett ganska stort tygstycke, lite längre än vad det är brett, och sedan resår, tryckknappar eller dragkedja. Jag har använt mig av ett gulligt bomullstyg som kom till butiken för några dagar sedan, men modellen går att använda till nästan vilket tyg som helst!

Steg ett är att vika det nästan kvadratiska tygstycket på mitten, stadkant mot stadkant, och sedan på mitten igen så det bildar en mindre kvadrat. Sedan är det från det vikta hörnet du utgår ifrån.

formel4

Steg två är att räkna ut vart du ska klippa bort det vikta hörnet, för det är där linningen eller resåren sedan kommer sys fast. Det gör du genom att först mäta din midja och dra bort 2 cm och sedan dela det talet med 2 π (3,14).

1Mät ut ditt tal från hörnet längs med den ena vikta sidan och markera på tyget. Fortsätt inåt tyget tills du kommer till andra sidan.

Steg tre är att bestämma hur lång du vill att kjolen ska vara. Kjolens längd blir från det markerade midjemåttet och ner mot stadkanten. Enklast är sedan att göra på samma sätt som tidigare. Mät från den vikta kanten men lägg till midjemåttets längd och sömsmån till ditt nya tal.

2Nästa steg är att klippa längs markeringarna. Vill du vara lite försiktig så klipper du lite ”mindre” än den första markeringen, så du kan kontrollera hur kjolen hamnar runt midjan.

Eftersom tygbiten inte är helt kvadratisk blir det en remsa kvar efter att du klippt ut själva kjolen, använd den till linning om du behöver! Fålla nederdelen och kjolen är klar! Du väljer själv hur du vill knäppa din kjol, men här ska jag visa hur jag gjort.

4Av spillbitarna har jag sytt två små flikar på detta sätt, den övre visar hur flikarna ska se ut och den nedre hur jag sytt.

5Dessa har jag använt som gylf, eftersom bomullstyget inte är stretchigt har jag klippt ett snitt neråt från midjekanten så att jag fått en öppning i kjolen. Lägg den ena remsan på kjoltyget med de råa kanterna mot snittet (till vänster på första bilden) och den andra remsan så den omsluter kanten på andra sidan snittet (till höger på första bilden). Sy först fast dem så, stäng sedan gylfen och sy längs med lilla kanten längst ner som på andra bilden. Detta har jag gjort för att dölja tryckknapparna och för att förstärka tyget där. Nåla sedan fast linningen och låt gylfen gå utanpå för snyggast resultat.

8

7Klar!

Lycka till!
/ Malin

 

 

2 Maj

Snabba underlägg

Personliga underlägg till muggen eller glaset är lätt fixat! Det enda som behövs är lite tyg och ett starkt mellanlägg! Jag har använt mig av nyheten Jalisco som finns i många fina färger och mellanlägget hittar du här. Kolla in videon för att se hur jag gjorde!

Lycka till!

/Miriam

28 Apr

Hur du fäster tryckknappar!

Tryckknappar är snyggt och gör plagget komplett, det är också enkelt att använda för alla åldrar! Här har vi blandat tryckknappar i plast i olika färger för att få en kul stil på tröjan!

Dock kan det ibland vara något krångligt att få till innan man kommit på hur man gör! Därför tänkte jag nu visa en beskrivning på hur du sätter dina tryckknappar på ditt syprojekt.

Börja med att sätta fast verktygen som tillhör tryckknappar i plast på tången.

tryckknappar
1
2

 

Sätt fast den spetsiga delen genom tyget och lägg sedan på den andra knappdelen. Tryck ihop tången över knappen så att knappen fäster i tyget.3

4 5Klart! Svårare än så är det inte och det blir ju väldigt snyggt! Lycka till!

/Greta

25 Apr

Ett till piffigt skotips!

1Vår och tygskor går hand i hand, så här kommer ett till sätt att enkelt piffa till förra säsongens skor! Du behöver skor, ett bomullstyg och textillim. Jag har även använt mig av ett sidenband till nya skosnören och paljettband som dekoration.

2Börja med att välja vart på skon du vill ha tyget, rita en mall på papper och klipp ut, eller klipp i tyget direkt. Lägg pappersmallen på tyget och klipp ut med en rejäl sömsmån. Vänd på mallen för att få ut tygbiten till den andra skon.

3En ordentlig sömsmån behövs för att kunna vika in kanterna på tyget och för att kunna justera tyget utefter skons form. Jag limma fast tyget längs med sulan först, sedan längs med snörhålen och sist baktill vid hälen. Dra och rätta till tyget under tiden så det ser snyggt och jämt ut på skon.

4-2Jag har sedan limmat fast ett paljettband runt tygstycket, dels för dekoration och dels för att dölja skarven av tyget.

6Klart!

Lycka till!
/ Malin

16 Apr

Din egen sommardröm!

sommarklänning

 

bloggklänningSommaren närmar sig även fast man kanske inte kan tro det i vissa delar av vårt avlånga land. Men vi är peppade på värme, sol och skira klänningar att strosa runt i. Redan nu kan det vara dags att börja planera och sy sommarens vackra skapelser att fira midsommar, hänga på stranden eller ha picknick i.

På sommaren vill man känna sig fin och jag tror att många håller med mig. Det är då man är sådär gyllenbrun (förhoppningsvis) och känner en somrig lycka. Och då kan jag bara tänka mig hur fin och stolt man känner sig i sin egensydda klänning. Sedan när man får de där frågorna om var man köpt den och därefter ”Wow! Har du gjort den helt själv?”. Härlig känsla!

Här hittar du ett sytips på hur du gör en fin singoallaklänning i viscose som Kristina tidigare bloggat om!

Ta fram kreativiteten och skapa din unika klänning! Vi har mängder med tyger att välja mellan! Lycka till!

/Greta

11 Apr

Hur du gör en tyllkjol och syr en prinsesskjol!

8Detta inlägg är uppdelat i två delar, först visar jag hur du enkelt gör en egen tyllkjol och sedan hur du syr en stor prinsesskjol att ha över.

Det är lätt att göra en tyllkjol utan att sy (förutom några stygn på resåren)!
Jag har använt mig av 5 m rosa tyll, en bit bred resår och sax.

1-1Börja med att måtta ut resåren runt midjan och sy sedan ihop den. Ha tyllen fortsatt vikt och utgå från den vikta kanten hur lång du vill ha kjolen och klipp i så fall av det som behövs. Sedan ska det klippas remsor, jag la tyllen dubbla lager och klippte remsor på 12 cm och 8 cm bredd och behöll hela tyllens längd. Detta justerar du som du själv vill ha det, det går lika bra att göra alla remsor lika breda. Använd den vikta kanten som ”markering” för tyllremsans mitt och veckla ut remsorna. Placera två breda remsor på varandra och lägg sedan dit två smalare.

2-2-21. Ta tag i mitten vid markeringen och krama åt tyget och bilda en ögla. Placera öglan under resåren.

2. Vik sedan själva öglan ”bakåt” över resåren.

3. Dra tyllen genom själva öglan så bildas en knut och början på kjolen åt andra hållet. Fortsätt på detta sätt tills hela resåren är täckt!

3-3Justera knutarna och fluffa till tyllen så är du klar! Variera remsornas bredd, längd och färg för olika fantasifulla resultat.

Här nedan ska jag visa hur jag sytt en stor prinsesskjol av det rutmönstrade tyget jag sydde i mitt senaste inlägg att ha över tyllkjolen.

4Jag har ungefär 2 m tyg som ska väckas och vikas så det räcker runt midjan. Jag tog hjälp av mönstret för att mäta ut väckens storlek och placering så det skulle bli jämt, nålade och strök sedan längs med väcket en bit neråt.

5Här syns de strukna väcken och ena änden på mitt ruttyg som sedan ska sys ihop med den andra änden. Denna form gör att ”bakdelen” på kjolen kommer bli lite längre än framdelen. Av de halva rutorna som blev över har jag sytt en linning genom att bara sy ihop trekanterna i varandra. Här är linningen fastnålad på kjoltyget räta mot räta. Linningen är längre än själva kjolen, det är för att det ska gå att knyta en rosett!

6Sy fast linningen och sy ihop tygets ändar med varandra, men inte hela vägen upp! Detta bildar en gylf så att kjolen går att få på sig. Sy fast en dragkedja, kardborreband, tryckknappar eller låt det vara. Sy sedan ihop linningens lösa ändar till ett band så det går att knyta kjolen på plats och du får en fin rosett baktill på kjolen.

7Nu är båda delar av kjolen klara! Använd dem tillsammans, var för sig eller i kombination med andra kjolar, låt fantasin flöda!

Lycka till!
/ Malin