23 Mar

Vi ❤️ Denim

photo-1542145748-308fcfd31cc9

Efter snart 50 år med tygaffärer vet vi hur älskad jeanstyget Denim är i Sverige. Det är hett eftertraktat hos oss, och tar slut fort i modehyllorna. Nu har vi tagit in en serie med stretch-denim som passar perfekt att sy sköna, mjuka och härliga vårkläder av.

Alla våra trendspaningar inför våren 2019 landade i att denim är ett av säsongens trendmaterial. Denim i olika tvättar, allt fungerar, och dessutom ser vi att modehusen satsat på så kallade patchworkplagg. Det innebär att vi enkelt kan plocka fram våra gamla jeansplagg ur garderoben och uppdatera dessa med ännu mer denim.

Till vår nya denimkollektion har vi letat efter nyanser och kvaliteter som fungerar till alla tillfällen – vardag, fest och aktiviteter. En byxdress som på inspirationsbilden, strechiga jeansbyxor, en skön jeansskjorta eller varför inte en snygg jeansklänning som sitter perfekt!? Vi vill att våra kunder ska kunna sy sköna denimplagg med rätt passform. Vi landade i att dessa denimtyger fungerar bäst för just det!

Våra nya denimtyger finns i alla tygaffärer och online på www.ohlssonstyger.se

PS Vi har 20% rabatt på ALLT i våra tygaffärer t o m 190325. Gäller även våra nya denimtyger DS

20 Mar

Hon har sytt 90% av plaggen i sin garderob

Vi tror att det finns något djupare i att sy en kudde än att få en ny look i soffan eller att sy kläder för att ha något att ta på sig. Att sy är att komma i kontakt med sig själv, med sina tankar och känslor. Håller du med oss? Då tror vi att du kommer gilla vår nya serie här på Tygbloggen. Vi kommer att bjuda på intervjuer med sömmare, inredare och pysslare i alla åldrar. Ibland proffs som försörjer sig på det, men mest nyfikna är vi såklart på er!

tygbloggen

Först ut är Malin som började sy dockkläder på en Husqvarna 200  i sin mormors källare. Det var så allt började. Nu har hon gått från att sy små dockkläder till att ha sytt 90% av kläderna i sin garderob, men resan hit har inte varit helt spikrak.

Hur gick det till när du började sy kläder?
– Jag började sy kläder till mig själv, främst klänningar och kjolar. Jag gjorde egna, skeva kläder. Började ge mig på mönster i Burda style-tidningar,  men förstod inte något alls. Oj, vad jag kände mig dum. Vliselin, infodring, sömnsmån och tråckla, vad betyder det ens, tänkte jag. När jag började sy barnkläder så började jag förstå lite mer, men det var egentligen inte förrän för två år sedan vid 30 års ålder som jag verkligen fattade vad jag höll på med.

Unknown
Malins första barnkläder.
image image
Efter lite övning började det se ut så här, berättar Malin..

Vad betyder sömnaden för dig?
– Sömnaden för mig är superviktigt. Det är min bästa nedvarvningsaktivitet och känslan av att kolla in i sin garderob och inse att jag har gjort nästan 90% av allt som finns därinne är fantastiskt. Barnkläderna har blivit fina och uppskattade doppresenter till mina fina vänners/syskons/sambons syskons barn och det finaste jag vet är att få bilder på dessa i saker jag sytt. När min sambos bror och fru fick sin dotter 5 veckor tidigt så kunde jag dessutom ställa upp med riktigt små kläder, vilket var fantastiskt då knappt något fanns i butikerna.image

Malin i sin senaste kreation.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill börja sy?
– Ge inte upp, testa dig fram och klandra inte dig själv för att du inte är expert direkt. Det har tagit mig 20 år att bli duktig, och det blir ändå fel titt som tätt. Mitt bästa tips är att köpa hem olika indiemönster då de ofta har steg för steg-instruktioner med bilder. Det har revolutionerat min sömnad. Sen rekommenderar jag att gå en kurs, antingen via webben eller på exempelvis någon av de studieförbund som finns, där kan man lära sig massor.

Vad syr du just nu? 
– Just nu så håller jag på att sy någon hemligt i viscose då jag och min kompis Malin (@bygousheh på Instagram) håller på med en utmaning som vi kallar #YouPickWeSew. Både jag och Malin syr massor men kände att vi behövde utmanas lite, så vi kom på utmaningen och ger våra följare möjlighet att påverka vad vi ska göra. Vi ställer alltså två alternativ mot varandra, det kan vara två mönster, två material eller kanske två olika tyger. Vi lägger upp en omröstning i våra storys och sen får följarna rösta. Denna gång fick våra följare väja mellan Viscose och trikå och de valde viscose. Efter omröstningen så får vi själva göra ”vår grej” av det vinnande alternativet och vi presenterar det första färdiga resultatet nu på söndag den 24/3.

Processed with VSCO with f2 presetHär får vi en sneak peak på Malins viscosesömnad.
Tyg och knappar från Ohlssons Tyger!

Malin finns på Instagram. Du hittar henne om du söker @malinsyr. Om du inte har Instagram kan du kika på hennes bilder om du klickar på den här länken:
instagram.com/malinsyr
19 Mar

Älskade käpphäst!

kapphast

Käpphästen är en av våra äldsta leksaker med anor från medeltiden. Under 1800-talet utvecklades käpphästen som fick ett hjul längst ner på käppen för att minska friktionen. Hundra år senare fick käpphästen konkurrens av bilen, som ersatte hästen som människans vanligaste fortskaffningsmedel.

Var sak har sin tid, tänker vi på Ohlssons Tyger, för under 2010-talet har käpphästen blivit populär igen. Nu syr barn- och ungdomar sina egna käpphästar, och det finns t o m käpphäst-SM. De syr som proffs, ordnar sponsorer och inspirerar jämnåriga att skapa med händerna och framför allt att ha kul ihop!

Så här såg det ut när Miriam sydde en käpphäst:

8 Mar

Sy till bebisen!

3ee4b0db89e8bbdbb5e445049a4d799cKänslan när man ser den lilla bebisen sova tryggt i det man själv har sytt slår det mesta. Varje dag kommer det in blivande föräldrar till våra tygaffärer för att hitta tyg till sina syprojekt. Det är alltid lika roligt att hjälpa till med dessa projekt – hitta tyg, praktiska sytillbehör och mönster t.ex. detta från Burda.

Vi ser att det fortfarande är väldigt populärt att sy babynest av bomullstyger och vissa väljer stretchig trikå. Förutom små gosiga babynest och även små söta babykläder syr de blivande mammorna och papporna fina lapptäcken, småmönstrade sängkläder, bärsjalar av vår klassiska och styva bomullsväv men också praktiska saker som hakklapp och napphållare.

Här på Tygbloggen finns flera roliga projekt för dig som vill sy till din baby eller kommande syskonbarn, barnbarn eller gudbarn: 

babygym

Gör ett babygym av trä och mjuk dyna. 

barnrum1
Sy egna sängkläder av ren bomull! 

IMG_5149-225x300

Gör ett Regnmoln av garn att hänga ovanför spjälsängen. 

barsjalSy en bärsjal av mjuk och stretchig trikå.

napphallare
Håll koll på nappen med praktisk napphållare, som du enkelt syr själv. 

DSC_1041Sy ett babynest!

Här hittar du: 
Bomullstyger
Trikåtyger
Praktiska Sytillbehör

Tagga oss gärna när du lägger upp dina syprojekt på Instagram med vår hashtag #ohlssonstyger 

24 Aug

DIY Käpphäst

Vad roligt det var att göra en egen käpphäst! Jag har sett väldigt många olika käpphästar på nätet och bestämde mig för att göra min egen!

Till käpphästen använde jag vår underbara serie Henry. Det är ett sammetstyg som både är mjukt, starkt och lätt att arbeta med. Paljetten på insidan av öronen var en liten stuv. Till manen använde jag detta organsatyget som skiftar i regnbågens alla färger – perfekt för en man till en enhörning!

Jag rekommenderar verkligen detta pysselprojekt, lite annorlunda men så roligt att göra!

Lycka till!

/Miriam

27 Jul

Pyssla till köket!

 

Snart är det dags för mig att åka ut till min nya sommarstuga på landet. Därför ville jag pyssla med lite smågrejer till köket. Ett fint grytunderlägg är alltid användbart och går fint att matcha med dukar och servetter. Jag sydde underlägget av detta tyg som också finns i andra fina färger (och även som vaxat duktyg).

Sedan gjorde jag små överdrag till skålar som exemplevis kan användas för att hålla småkryp borta från jordgubbarna! Jag använde detta tyg till överdragen. Vaxduk och dukväv är väldigt lätt att pyssla med eftersom de inte fransar sig, bara klippa och sy!

Kolla in videorna nedan för att se hur jag gjorde!

Lycka till!

/Miriam

26 Jul

Bäddset i trikå!

IMG_7168
Gör ditt eget bäddsätt i trikå!

IMG_7140
Du behöver trikå 160 cm och tråd.

IMG_7147
Klipp upp tyget i storleken du har på bitt befintliga täcke och kudde. För mig blev det:
Täcke – 75 x 100 cm
kudde – 30 x 40 cm
Glöm inte att lägga till 1-2 cm sömsmån.

IMG_7148 IMG_7144
Sy sedan ihop allt, aviga mot aviga men lämna en öppning i botten, ca 50 cm. Fålla sedan kanterna vid öppningen eller sy igen helt.

Sy sedan kudden. Sy ihop alla sidor och spara sedan en öppning för fyllning, sy igen för hand.

IMG_7163 IMG_7160

Just nu är det 30% på mönstrad trikå! Du hittar tyget jag använt här! 

24 Jul

Tryckknappsguide!

IMG_7030 IMG_7032
Knappguide med tång!

IMG_6869 IMG_6878IMG_6874 IMG_6875
1. Tången. Till tången får man ett tillbehör som du kan stansa hål i tyg med. Själva stansen kommer i två storlekar. 3 mm och 4 mm.

IMG_6859 IMG_6883
2. Vill du kunna stansa större hål behöver du köpa till en separat förpackning med större stansar i. I denna förpackning får du 3 mm, 4 mm, och 8 mm.

IMG_6860 IMG_6980
IMG_6981 IMG_6983 IMG_6986
IMG_6990 IMG_6988 IMG_6987
3. Tryckknapp jersey. För att kunna stansa fast denna typ av knapp börjar du med att byta ut stansarna till de som följer med i förpackningen. Se sedan till att rätt del fästs ihop med rätt del. Se bilder.

Den här knappen används oftast till barnkläder.

IMG_6864  IMG_6885
IMG_6887 2 IMG_6888 IMG_6890
IMG_6892 IMG_6901 IMG_6900
4. Color snaps. Till denna typ av knapp kommer stansarna i en separat förpackning. Byt till rätt stansar se till så att rätt sida föst ihop med rätt sida. Av dessa knappar finns bara 3 delar av, alltså två delar som knäpps i varandra och sedan har bägge sidor samma baksida. Se bild näst högst upp. Tryck igenom knappen med piggen igenom tyget innan du trycker fast allt med tången. Piggen kommer sedan att pressas ner i knappen (se bild högst upp) när du stansar fast den med tången.

Den här knappen används oftast till barnkläder.

IMG_6861 IMG_6995IMG_7011 IMG_7008 IMG_7009 IMG_6996 IMG_7007IMG_7013 IMG_7012
5. Tryckknapp anorak. Här är det en stans till varje sida av knappen. Se till att ha rätt stans till rätt sida av knappen. Se bilder. Innan du börjar behöver du göra ett litet hål. Använd stansen som följer med tången. Efter du gjort hål kan du enkelt stansa ihop knapparna.

Används till jackor, byxknapp, väskor mm.

IMG_6863 IMG_6902
IMG_6905 IMG_6907 IMG_6903IMG_6908 IMG_6906 IMG_6910
6. Tryckknappar sport och camping. Börja med att göra hål i tyget. Använd stansen som följer med tången. Båda knappdelarna behöver ett hål för att kunna stansas fast. Byt sedan ut till de stansarna som följer med förpackningen och stansa fast. Se bilder. Underdelen av denna knappen kan också skruvas fast med en skruv eftersom det är ett hål rakt igenom den, se bild högst upp.

Används tillexempel till kapell där ena delen sitter fast i tyget och den andra är fast i båten. Denna knappen sitter mycket hårdare än de andra knapparna och används därför inte på tunnare tyger eftersom det finns risk att tyget slits sönder. Kan också användas till tält eller större träningsväskor mm.

 

ÖljetterIMG_6866 IMG_7020IMG_7021 IMG_7022 IMG_7024IMG_7025 IMG_7026 IMG_7028
Extra. Öljetter. Du kan även använda tången till öljetterna men bara de två minsta storlekarna. I förpackningen med 5 mm eller 8 mm följer det med stansar till tången. I de större förpackningarna behöver du hammare för att få fast dem. Se bilder för hur du sätter fast öljetten.

 

Tryckknapp utan tångIMG_6870
Extra. Tryckknappar. Det finns även tryckknappar som man kan sy fast och då behöver du inte tången. Finns i fler storlekar, på bilden ser du de minsta.

17 Jul

Kyl dig med en vetekudde!

B7BBDBD9-07B6-4EFE-BC29-0F32A45510C7
Sy en vetekudde!

B4085106-6403-4F91-9B86-A8EB14568A3D A84EC288-2217-4061-A030-99FAEF221E23
Du behöver: Bomullstyg, linnetyg, tråd och vete

FCBCEEF7-26BA-43F0-86A4-27FE5C012192
Börja med bomullstyget. Klipp ut två bitar som är 15 x 56 cm. Sy ihop räta mot räta, lämna en öppning på kortsidan.

E6F61354-E17F-4998-9D9F-87861481D237 E3ABA38F-731E-4CEE-B53F-D5DC6F716A96
Vänd ut och in. Dela upp fodralet i 3 sektioner ca 18 cm långa. Fyll upp vete en liten bit så det inte stiger över 18 cm och sy rakt över fodralet. Detta gör vi för att veten inte bara ska samlas på ett ställe i kudden.

D5FFA5BE-5B04-4443-874B-EECC2CC6D17B B68DC54D-2C4C-4A30-89D8-F9C169CCFA58
Sedan är det dags för fodralet till kudden. Klipp ut en bit som är ca 20 x 60 cm och två bitar som är 20 x 40. Fålla ena kortsidan på de två bitarna som är i samma storlek. Lägg sedan allt räta mot räta och sy ihop som ett fodral.

Lägg bitarna i ordningen som på bilden.Störst först, sedan en utav de mindre bitarna med rätan mot rätan och sedan den sista biten ovanpå allt. Alla kanter runt om sys sedan och zigzagas.

8F8AD7B4-57E7-42E1-94D2-82E8CE84DE1A E6314EFD-94FE-4021-9F0E-B266D9765234
Vänd ut och in på fodralet och stoppa in kudden.

02928902-B11B-4888-BF88-425CD0979E99
Du vet väl att du kan stoppa vetekudden i frysen under varma sommardagar som dessa!

13 Jul

Sy ett par knytbyxor!

Här kommer ett enkelt och roligt syprojekt! Ett par knytbyxor (med endast en söm!) som passar perfekt på stranden, i trädgården eller för en promenad i stan. Jag valde att sy dessa byxor i viscosetrikå vilket passade väldigt bra. Ett tunt, svalt tyg men ändå med lite tyngd i. Just nu är det dessutom rea och mycket bra pris på många av visocetriåerna, det är bara att gå in och fynda!

Kolla in videon nedan för att se resulatet!

Lycka till!

/Miriam