10 Apr

Skrädderiet har gått i arv i generationer

Vi har Sveriges mest kreativa kunder. En del har precis börjat sy och testar sig fram med mönster, olika tygkvaliteter och spännande idéer. Andra har kommit väldigt långt i sin utbildning och syr fantastiska kreationer efter avancerade mönster, som de ibland har skapat helt själva. Vad alla har gemensamt är att det går att sprätta upp och börja om när  det blir fel. För det blir det, för oss alla.

En som syr fantastiska plagg som verkligen sticker ut är kreativa Nils Wengström som är make up-artist, dragpreformer, designer och skräddare. Vi träffades på Instagram och blev så glada när Nils gärna berättade mer om vad sömnad betyder för honom här på Tygbloggen.

Trevlig läsning!

Facetune-05-04-2019-10-09-05

När började du sy kläder?
– Jag har sedan barnsben alltid varit kreativ och ett skapande har alltid legat naturligt. Jag kommer dessutom från en konstnärsfamilj med gamla generationer av skräddare/sömmerskor så det föll sig ganska naturligt, berättar Nils.

Facetune-06-04-2019-09-49-44

IMG-4628

Vad betyder sömnaden för dig idag?
– Sömnaden har för mig under de varit en väldigt stor del av mitt liv de senaste tio åren. Då jag dels frilansar mycket inom scenkostymering och även syr upp till privatpersoner. Det blir mycket bröllopsplanering vid denna tid på året.

Facetune-05-04-2019-10-11-43

IMG-4284

IMG-5918

Vilket är ditt bästa tips till den som vill börja sy?
– Mina bästa tips för dig som är sugen på att sätta dig vid symaskinen är; Ha tålamod, skaffa bra verktyg, men framför allt – HA KUL!

IMG-4616

IMG-6813

Facetune-09-08-2018-11-43-39

Vad syr du just nu?
– Mina projekt just nu är lite hemliga, det planeras brudklänningar, avslutar Nils lite hemlighetsfullt och vi tackar så mycket för att vi fick intervjua Nils och visa vilka fantastiska kreationer han syr av våra tyger.

Vill du se fler av Nils Wengströms alster t.ex. hans fantastiska brudklänningar? Följ honom på Instagram. Sök @nilswengstrom.

——–
Det här är andra delen i vår intervju-serie där vi pratar om skapande, sömnad och textlier med våra sy- och inredningsglada kunder. Kanske vill du vara med eller vet någon som fler borde hitta? Tipsa oss gärna! Skicka ett mail till alexandra@ohlssonstyger.se  

8 Apr

Vi vill bara sy, sy, sy

ACS_0025
Att sy sina egna kläder är ingen trend, det är en livsstil för många, men vi tycker att det är roligt att se att allt fler i Sverige syr sina egna kläder.

Vi firar det ökade intresset för klädsömnad med att ta in två riktigt bra mönstertidningar med 20 mönster i varje tidning plus fyra pdf-mönster som du får utan kostnad. Pris? 69kr.

Du hittar mönstertidningarna i våra tygaffärer och online på www.ohlssonstyger.se
Shoppa här!

5 Apr

Sy dina egna gardiner!

IMG_4759

Vi tror att många kan känna igen sig i att det känns extra bra att hänga upp ett par gardiner som man sytt själv. Det är något alldeles särskilt att sy sina egna inredningsdetaljer! Och just gardiner är faktiskt inte så svårt att sy, men det krävs lite tålamod för att sy ett par helt raka gardiner.

Så här syr du ett par klassiska veckbandslängder:
1. Mät upp ditt fönster och takhöjden där hemma.
2. Ta med dig måtten till oss i tygaffären där du hittar rätt tyg och tillbehör för att sy dina nya gardiner eller beställ direkt via vår webbshop.
3. Tänk på mönsterpassningen annars kan det se tokigt ut om mönstret på dina gardinlängder sitter på olika höjder.
4. Nu är det dags att börja sy!
– Börja med att fålla in långsidorna  på tyget, 1-1,5cm brukar räcka.
– Nåla fast veckbandet och sy fast i överkanten. Tänk på att sätta veckbandet åt rätt håll så hällornas öppning kommer nedåt. Sy fast veckbandet mot överkanten av tyget om du ska hänga dina gardiner i en takskena. Annars kan du lämna ca 2 cm av tyget ovanför veckbandet för att snyggt kunna dölja stången. 
– Häng nu upp gardinen innan du fållar nederkanten. Sätt markeringsnålar efter golvet på gardinen för att få exakt mått (golvet kan vara lite snett).
– Fålla nederkanten, gärna med en lite bredare fåll för att få ett snyggt fall och tyngd i gardinen-
– Nu är dina gardiner klara att hängas upp!

För dig som inte vill använda dig utav veckband till dina gardiner finns andra smarta lösningar och hjälpmedel för att få en så snygg gardin som möjligt. Visste du att det finns färdiga kanalband i olika bredder? Eller hällband för att skapa snygga böljande veck på gardinen? Dessa band sys fast på samma vis som veckbanden. När du hänger upp din hällbandsgardin kan du sätta en hälla utanför fästet på din stång för att skapa känslan av ett större och bredare fönster.

Dina gamla gardiner kan du enkelt förvandla till en fin duk till vårens och sommarens alla härliga dukningar, spara eller skänka till din närmsta secondhandbutik, som uppskattar att få textilier.

Här hittar du våra gardintyger och alla praktiska gardintillbehör.

23 Mar

Vi ❤️ Denim

photo-1542145748-308fcfd31cc9

Efter snart 50 år med tygaffärer vet vi hur älskad jeanstyget Denim är i Sverige. Det är hett eftertraktat hos oss, och tar slut fort i modehyllorna. Nu har vi tagit in en serie med stretch-denim som passar perfekt att sy sköna, mjuka och härliga vårkläder av.

Alla våra trendspaningar inför våren 2019 landade i att denim är ett av säsongens trendmaterial. Denim i olika tvättar, allt fungerar, och dessutom ser vi att modehusen satsat på så kallade patchworkplagg. Det innebär att vi enkelt kan plocka fram våra gamla jeansplagg ur garderoben och uppdatera dessa med ännu mer denim.

Till vår nya denimkollektion har vi letat efter nyanser och kvaliteter som fungerar till alla tillfällen – vardag, fest och aktiviteter. En byxdress som på inspirationsbilden, strechiga jeansbyxor, en skön jeansskjorta eller varför inte en snygg jeansklänning som sitter perfekt!? Vi vill att våra kunder ska kunna sy sköna denimplagg med rätt passform. Vi landade i att dessa denimtyger fungerar bäst för just det!

Våra nya denimtyger finns i alla tygaffärer och online på www.ohlssonstyger.se

PS Vi har 20% rabatt på ALLT i våra tygaffärer t o m 190325. Gäller även våra nya denimtyger DS

20 Mar

Hon har sytt 90% av plaggen i sin garderob

Vi tror att det finns något djupare i att sy en kudde än att få en ny look i soffan eller att sy kläder för att ha något att ta på sig. Att sy är att komma i kontakt med sig själv, med sina tankar och känslor. Håller du med oss? Då tror vi att du kommer gilla vår nya serie här på Tygbloggen. Vi kommer att bjuda på intervjuer med sömmare, inredare och pysslare i alla åldrar. Ibland proffs som försörjer sig på det, men mest nyfikna är vi såklart på er!

tygbloggen

Först ut är Malin som började sy dockkläder på en Husqvarna 200  i sin mormors källare. Det var så allt började. Nu har hon gått från att sy små dockkläder till att ha sytt 90% av kläderna i sin garderob, men resan hit har inte varit helt spikrak.

Hur gick det till när du började sy kläder?
– Jag började sy kläder till mig själv, främst klänningar och kjolar. Jag gjorde egna, skeva kläder. Började ge mig på mönster i Burda style-tidningar,  men förstod inte något alls. Oj, vad jag kände mig dum. Vliselin, infodring, sömnsmån och tråckla, vad betyder det ens, tänkte jag. När jag började sy barnkläder så började jag förstå lite mer, men det var egentligen inte förrän för två år sedan vid 30 års ålder som jag verkligen fattade vad jag höll på med.

Unknown
Malins första barnkläder.
image image
Efter lite övning började det se ut så här, berättar Malin..

Vad betyder sömnaden för dig?
– Sömnaden för mig är superviktigt. Det är min bästa nedvarvningsaktivitet och känslan av att kolla in i sin garderob och inse att jag har gjort nästan 90% av allt som finns därinne är fantastiskt. Barnkläderna har blivit fina och uppskattade doppresenter till mina fina vänners/syskons/sambons syskons barn och det finaste jag vet är att få bilder på dessa i saker jag sytt. När min sambos bror och fru fick sin dotter 5 veckor tidigt så kunde jag dessutom ställa upp med riktigt små kläder, vilket var fantastiskt då knappt något fanns i butikerna.image

Malin i sin senaste kreation.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill börja sy?
– Ge inte upp, testa dig fram och klandra inte dig själv för att du inte är expert direkt. Det har tagit mig 20 år att bli duktig, och det blir ändå fel titt som tätt. Mitt bästa tips är att köpa hem olika indiemönster då de ofta har steg för steg-instruktioner med bilder. Det har revolutionerat min sömnad. Sen rekommenderar jag att gå en kurs, antingen via webben eller på exempelvis någon av de studieförbund som finns, där kan man lära sig massor.

Vad syr du just nu? 
– Just nu så håller jag på att sy någon hemligt i viscose då jag och min kompis Malin (@bygousheh på Instagram) håller på med en utmaning som vi kallar #YouPickWeSew. Både jag och Malin syr massor men kände att vi behövde utmanas lite, så vi kom på utmaningen och ger våra följare möjlighet att påverka vad vi ska göra. Vi ställer alltså två alternativ mot varandra, det kan vara två mönster, två material eller kanske två olika tyger. Vi lägger upp en omröstning i våra storys och sen får följarna rösta. Denna gång fick våra följare väja mellan Viscose och trikå och de valde viscose. Efter omröstningen så får vi själva göra ”vår grej” av det vinnande alternativet och vi presenterar det första färdiga resultatet nu på söndag den 24/3.

Processed with VSCO with f2 presetHär får vi en sneak peak på Malins viscosesömnad.
Tyg och knappar från Ohlssons Tyger!

Malin finns på Instagram. Du hittar henne om du söker @malinsyr. Om du inte har Instagram kan du kika på hennes bilder om du klickar på den här länken:
instagram.com/malinsyr
19 Mar

Älskade käpphäst!

kapphast

Käpphästen är en av våra äldsta leksaker med anor från medeltiden. Under 1800-talet utvecklades käpphästen som fick ett hjul längst ner på käppen för att minska friktionen. Hundra år senare fick käpphästen konkurrens av bilen, som ersatte hästen som människans vanligaste fortskaffningsmedel.

Var sak har sin tid, tänker vi på Ohlssons Tyger, för under 2010-talet har käpphästen blivit populär igen. Nu syr barn- och ungdomar sina egna käpphästar, och det finns t o m käpphäst-SM. De syr som proffs, ordnar sponsorer och inspirerar jämnåriga att skapa med händerna och framför allt att ha kul ihop!

Så här såg det ut när Miriam sydde en käpphäst:

8 Mar

Sy till bebisen!

3ee4b0db89e8bbdbb5e445049a4d799cKänslan när man ser den lilla bebisen sova tryggt i det man själv har sytt slår det mesta. Varje dag kommer det in blivande föräldrar till våra tygaffärer för att hitta tyg till sina syprojekt. Det är alltid lika roligt att hjälpa till med dessa projekt – hitta tyg, praktiska sytillbehör och mönster t.ex. detta från Burda.

Vi ser att det fortfarande är väldigt populärt att sy babynest av bomullstyger och vissa väljer stretchig trikå. Förutom små gosiga babynest och även små söta babykläder syr de blivande mammorna och papporna fina lapptäcken, småmönstrade sängkläder, bärsjalar av vår klassiska och styva bomullsväv men också praktiska saker som hakklapp och napphållare.

Här på Tygbloggen finns flera roliga projekt för dig som vill sy till din baby eller kommande syskonbarn, barnbarn eller gudbarn: 

babygym

Gör ett babygym av trä och mjuk dyna. 

barnrum1
Sy egna sängkläder av ren bomull! 

IMG_5149-225x300

Gör ett Regnmoln av garn att hänga ovanför spjälsängen. 

barsjalSy en bärsjal av mjuk och stretchig trikå.

napphallare
Håll koll på nappen med praktisk napphållare, som du enkelt syr själv. 

DSC_1041Sy ett babynest!

Här hittar du: 
Bomullstyger
Trikåtyger
Praktiska Sytillbehör

Tagga oss gärna när du lägger upp dina syprojekt på Instagram med vår hashtag #ohlssonstyger 

24 Aug

DIY Käpphäst

Vad roligt det var att göra en egen käpphäst! Jag har sett väldigt många olika käpphästar på nätet och bestämde mig för att göra min egen!

Till käpphästen använde jag vår underbara serie Henry. Det är ett sammetstyg som både är mjukt, starkt och lätt att arbeta med. Paljetten på insidan av öronen var en liten stuv. Till manen använde jag detta organsatyget som skiftar i regnbågens alla färger – perfekt för en man till en enhörning!

Jag rekommenderar verkligen detta pysselprojekt, lite annorlunda men så roligt att göra!

Lycka till!

/Miriam

27 Jul

Pyssla till köket!

 

Snart är det dags för mig att åka ut till min nya sommarstuga på landet. Därför ville jag pyssla med lite smågrejer till köket. Ett fint grytunderlägg är alltid användbart och går fint att matcha med dukar och servetter. Jag sydde underlägget av detta tyg som också finns i andra fina färger (och även som vaxat duktyg).

Sedan gjorde jag små överdrag till skålar som exemplevis kan användas för att hålla småkryp borta från jordgubbarna! Jag använde detta tyg till överdragen. Vaxduk och dukväv är väldigt lätt att pyssla med eftersom de inte fransar sig, bara klippa och sy!

Kolla in videorna nedan för att se hur jag gjorde!

Lycka till!

/Miriam

26 Jul

Bäddset i trikå!

IMG_7168
Gör ditt eget bäddsätt i trikå!

IMG_7140
Du behöver trikå 160 cm och tråd.

IMG_7147
Klipp upp tyget i storleken du har på bitt befintliga täcke och kudde. För mig blev det:
Täcke – 75 x 100 cm
kudde – 30 x 40 cm
Glöm inte att lägga till 1-2 cm sömsmån.

IMG_7148 IMG_7144
Sy sedan ihop allt, aviga mot aviga men lämna en öppning i botten, ca 50 cm. Fålla sedan kanterna vid öppningen eller sy igen helt.

Sy sedan kudden. Sy ihop alla sidor och spara sedan en öppning för fyllning, sy igen för hand.

IMG_7163 IMG_7160

Just nu är det 30% på mönstrad trikå! Du hittar tyget jag använt här!