17 Jan

Sy en sammetskudde

dsc_1827Att sy egna Kuddfodral är ett perfekt nybörjarprojekt då det endast kräver en bit tyg, en innerkudde och fyra raka sömmar. Vill du göra något mer personligt så syr du t.ex. tofsar i hörnen, använder olika tyger för fram och baksida eller syr kudden i en rolig form.

Jag såg en tjusig kudde i ett skyltfönster häromdagen och kände genast att det inte borde va omöjligt att göra en likadan. Jag använde trendig sammet som är både mjuk och vacker med sina skiftande färger. Dessutom möbelklassat så det är slitstarkt och bra. Det tog mig en förmiddag från start till mål och resultatet blev över förväntan, snabbt och billigt och framförallt kul att skapa själv.

INKÖPSLISTA:
60cm Sammetstyg
Fjäder-innerkudde 50x50cm
Dragkedja
Nål och tråd och symaskin

GÖR SÅ HÄR:
– Klipp en fyrkant på 60x60cm som blir framsidan på din kudde. Det går bort lite tyg när du syr vecken så det är bra att ta till lite på storleken, min färdiga kudde blir alltså 10cm mindre än tyget jag startar med.

ritning– Välj hur stora rutor du vill ha och gör markeringar längs med sidorna, jag valde 8cm mellan mina punkter då jag ville ha ganska små rutor på denna kudde.
dsc_1580
– Vik tyget på framsidan mellan de två första punkterna och sy en kanal på ca 5mm, det här blir vecken på kudden. Vik tyget mellan nästan två punkter och upprepa tills du har sytt alla veck åt ett håll. Nu ser tyget säkert snett ut men det gör inget, det rätar ut sig när du syr de korsande vecken:dsc_1575
dsc_1588– Upprepa samma sak åt andra hållet så att vecken korsar varandra. Ett tips är att försöka få vecken att ligga åt samma håll när du syr över dem, då ser det extra proffsigt ut när det är klart!
dsc_1592
– Sy fast baksidan, jag valde att sätta in en dragkedja så att det är enkelt att ta i och ur innerkudden, det går också bra med knappar eller att helt enkelt lämna ett hål längs med en sida som du syr igen för hand när innerkudden är på plats.

Njut av en riktigt snygg DIY!
/Therese

17 Jan

Sy en ficka att dekorera ett plagg med!

En vanlig t-shirt eller ett linne går att göra personligare, sötare eller roligare med små enkla medel. Restbitar från ditt favorittyg som du inte vill slänga funkar utmärkt till detta! Eller när du hittar en superhärlig nyhet i tygbutiken men ännu inte riktigt kommit på vad du ska sy av den. 1Plocka fram ett plagg, tyg, limpenna eller nålar, papper, tråd och sax och sätt igång!2Vik ett papper på mitten och rita ut en halv ficka, veckla sedan ut pappret och mallen är färdig. Min ficka är 10 cm bred och 12 cm hög. 3Limpennan är supersmidig till trikåtyger istället för att nåla. Applicera lim på några ställen på tyget och tryck sedan ihop tyget. Det är enkelt att fixa svängda former, och du ser tydligt hur resultatet blir. Blir det inte bra är det bara att torka bort limmet med fuktig trasa eftersom det är vattenlösligt. 4Sy fållen längst upp först. Sedan limmar (eller nålar) du dit fickan där du vill ha den på plagget och syr fast som vanligt. 5-2-2Klar!

Lycka till!
/Malin

 

16 Jan

Mixa och matcha!

mixaomatcha
Testa dig fram genom att mixa och matcha olika trikåtyger för en rolig twist på dina plagg! Här har vi matchat nyheterna Trikå Paralellogram med Trikå Luminous Lightning, det blev ett lekfullt och maffigt resultat.

Önskar du en mer lugn matchning måste vi tipsa om dessa ljuvliga mönster i mjuk och stretchig trikå. De är alldeles nya i tygaffärerna och finns även på webben. dsc_17991
Hos oss på Ohlssons Tyger hittar du allt som behövs för att sy i mjuk och stretchig trikå. Allt från rundstickad muddväv, enfärgad och randig, till trikåsnedslå i regnbågens alla färger och den smarta jerseynålen. Här hittar du tvillingnål för elastiska tyger, om det behövs.

Ha så kul vid symaskinen!
/Alexandra

 

14 Jan

Få soffan att kännas som ny!

soffa
Vi har sparat många tusenlappar, och på miljön, slänga över tyg på sofforna hemma hos mig istället för att köpa nya soffor. Ett enkelt sätt att få soffan att kännas som ny.

Vill du göra samma sak? Det är enkelt! Mät hur mycket tyg du behöver för att täcka hela soffan, sedan syr du ihop två lika långa tygstycken och fållar kanterna. Tänk på att ta till lite extra på tygmängden på längden då du vill kunna trycka fast tyget i soffan. Skarven mitt på tyget döljer du enkelt i soffan. Svårare än så är det inte!
dsc_1390
Ett annat knep är att bara byta ut kuddfodralen i soffan. Välj kuddfodral som matchar soffans färg, blanda mönstrat med enfärgat. Släng en pläd över armstödet, och vips. Soffan känns som ny och du har sparat många hundralappar!

/Alexandra

3 Jan

Så syr du en gosig och fantasifull huvudbonad

sist-2

Med päls går det att sy många fantasifulla kreationer, förutom mysiga kuddar och fina pälskragar. Jag ska visa hur enkelt det är att sy ett par öron som går att sy fast på en redan befintlig mössa eller diadem. Du kan också sy en hel huvudbonad med mössa, krage och öron i ett! Jag ska visa dig hur.

Här hittar du massa härlig fuskpäls på reaspännen och foder.

Öron8-2Klipp ut en trekant i päls och en större bit i fodret till varje öra.
9-2Sy ihop räta mot räta längs med kanterna men lämna öppet längst ner. Vänd ut och in och sy ihop för hand. Vik in en flik och sy fast även den. Gör likadant på andra örat, klar! Sy fast dem på en tråkig mössa eller på ett diadem, eller fortsätt följa instruktionen till hela huvudbonaden.

3-4Börja med fodret, klipp ut en extra stor form, det är lättare att sy ihop med stor sömsmån, jag använde nästan 2 cm till min. Klipp sedan ut en spegelvänd bit i fodret och gör likadant med pälsen. Var noga med att ha håret på pälsen åt samma håll på bägge delar!

Sy ihop pälsbitarna (räta mot räta) med varandra som de rosa prickarna visar. Det är själva huvuddelen, det andra blir kragen. Gör likadant med foderbitarna.

5-2Nu ska pälsen och fodret sys ihop med varandra. Lägg den fina sidan av fodret mot pälsens håriga sida, så fodret är ytterst.

6-2Nåla och sy längs med ”kragdelen” och spara en öppning bak som den vita linjen visar.

Klipp bort sömsmånen och vänd mössan ut och in med hjälp av öppningen. Nu sitter fodret och pälsen ihop i kragen, men inte i huvuddelen. Justera fodret och sy några stygn så fodret hålls på plats. Sy även igen öppningen där bak.

10-3Sy fast öronen! Sy dem först inifrån örat, då kan du se till så det blir en bra form på örat och sedan sy runt om vid pälsen. Sy sedan fast spännet och du är klar!

Lycka till och låt fantasin flöda!
/ Malin

 

16 Dec

Duk med snygga hörn!

Nu är det säsong för iläggsskivan på stora mabordet och många av oss behöver en ny snygg duk. Det är mycket enkelt att sy en duk, bara att klippa och fålla! Att göra snygga hörn på duken kan göra ett extra lyft så att duken ser elegant ut! Kolla in filmen nedan för att se mitt tips på hur du kan göra snygga hörn på din duk!

Lycka till! /Miriam

6 Dec

Pyssla snöflingor

Filt är ett perfekt pysselmaterial och det går att göra mängder med roliga saker av det. Här ska jag visa några snöflingor. Alla varianter går ut på att klippa remsor i olika längder och bredder som sys eller limmas ihop och sedan dekoreras. Enkelt och roligt!

1-1
Första.
8 st 15 cm
16 st 14 cm, 13 cm och 12 cm + några extra till mittendelen
Alla remsor är 2 cm tjocka
Lägg remsorna i storleksordning utifrån den längsta med kortare på var sida om den och så vidare. Vik var och en på mitten och sy ihop dem till 8 st buketter. Hälften av dem sydde jag även ihop lite längre upp. Gör en mittendel genom att rulla ihop några remsor. Limma eller sy ihop buketterna på mittendelen och dekorera!

4-4
Andra.
6 st 15 cm
12 st 14 cm och 13 cm + några extra till mittendelen
Samma princip som den första, men med 6 st lika buketter.

3-3
Tredje.
6 st 13 cm
12 st 12 cm och 11 cm + några extra till mittendelen
Vik dem så de bildar en ögla, tre med  vänster flik överst och två med höger flik överst. Lägg ihop dem i storleksordning så de tre öglorna pekar åt höger och de andra åt vänster och sy ihop till 6 st buketter. Rulla ihop en mittendel och sy eller limma fast buketterna.

2-2
Fjärde.
Klipp ut 12 st remsor som är 15 cm långa och 1 cm breda.
Placera tre remsor över tre andra som ett X och gör likadant med de återstående så det blir två X, fäst remsorna där de korsas. Vik de två remsorna närmast varandra och limma eller sy ihop dem till ett blad. Lägg de två stjärnorna på varandra så ena stjärnans lösa remsa kan fästas med den andra stjärnans blad. Dekorera!

alla
Jag har använt silvriga band och spetsar, paljettband och pärlband samt en knapp.
Pyssla på och ha roligt!
/ Malin

2 Dec

Sy vantar i sammet

Att sy egna vantar går snabbt och är inte svårt! Varför inte sy vantar i vårt härliga sammetstyg Henry? Kolla in filmen nedan för att se hur jag gjorde!

Mönstret fick jag fram genom att rita av ett par vantar jag redan hade.

Lycka till!

/ Miriam

18 Nov

Sy din egen tygkasse

Visst kan man inte få för många tygkassar?! En egen tygkasse är enkelt att sy och det bästa av allt, du bestämmer precis vilken modell och vilket tyg du vill ha.

Här följer tre olika beskrivningar på hur du kan göra. Måtten [cm] står längre ner.


VÄSKA 1

Fram- och baksida: 45×50
Handtag: 48×5

VÄSKA 2

Fram- och baksida: 40×35
Innerficka: 40×32
Handtag: 45×7

VÄSKA 3

Framsida (tredelad)
Del 1: 40×11
Del 2: 40×6
Del 3: 40×29
Baksida: 40×44
Axelremmar (2 st): 75×5

Lycka till!

/Miriam

10 Nov

DIY: Kaffekofta

punkslojdbypetraeleonorakaffekofta

Du behöver:

Din presskanna
Ulltyg
Filt
Tråd/garn
Sax
Måttband
Nål

IMG_5071

Gör så här:

Börja med att mäta ut höjden och omkretsen på din presskanna till kaffekoftan. Se till att räkna in utrymme för handtagets plats och bredden på handtaget. Och klipp ut din bit av tyget.

IMG_5074

Klipp bort utrymme för handtaget så koftan går omlott under handtaget.

IMG_5081

Klipp tre snoddar och fläta ihop dem till en snodd som du kan fästa knappen i.

IMG_5083

Sy fast snodden i ena änden av kaffekoftan. Se bara till så att den räcker runt din knapp.

IMG_5085

Så! Knappen och öglan på plats. Nu är den klar så länge du inte vill dekorera den mer med hobbyfilten och det vill jag! Kolla vidare på min hemsida www.petraeleonora.se så kan du se hur jag gjorde.

IMG_5098

Kaffe?

/ Petra Eleonora