24 Feb

Att sy på mudd!

Jag började ganska nyligen att sy i stretchtyger. Jag har tidigare varit rädd för att det inte ska bli bra, och inte vågat, men häromdagen gav mig i kast med att sy en liten jacka med mudd på ärmarna och i halsringningen och det var inte alls svårt, resultatet blev faktiskt riktigt bra!

Jag kan verkligen rekommendera att sy i courtelle jersey om en inte är så van. Stabilt och skönt jerseytyg som inte krullar sig i kanterna! Jackan jag fixar mudd till i filmen är gjord av en stuv i cuddle fur och ärmar i courtelle jersey.

Lycka till!

/ Miriam

24 Feb

Sy ett draperi

DSC_2452 (2)Med textilier kan du enkelt gömma undan stöket. Montera en gardinspiral i hyllan, våningssängen eller under bordet så blir det en koja. Sy sedan ett enkelt draperi med kanal upptill så kan ni enkelt dra fram och tillbaka draperiet.

Hur man syr ett draperi?

1. Mät upp hur mycket tyg som behövs. Tänk på att ta till extra, för kanalen ca 10 cm som du ska sy upptill och extra tyg för att kunna fålla nertill. Ta till extra sömsmån ca 2-3 cm.
2. Besök din närmsta tygaffär och välj ut ett fint tyg!
3. Ta fram symaskinen och fålla kanterna. Upptill syr du en kanal där gardinspiralen ska träs in. Nertill viker du tyget och syr en raksöm.
4. Nu är du klar!

Våra mönstrade bomullstyger passar perfekt till draperier i barnrummet. Just nu har vi dessutom 20% rabatt på ALLA Mönstrade Bomullstyger, som är lätta att arbeta med. Erbjudandet gäller endast tills på söndag 26/2, i butik och online på www.ohlssonstyger.se

Ha så kul vid symaskinen!
/Alexandra

22 Feb

Sy mjuka sängkläder i ren bomull

barnrum1
Det är superenkelt att sy sängkläder till barnsängen, speciellt om du väljer ett bomullstyg som är lätt att arbeta med. Passa på att hitta ett fint tyg till dina nya sängkläder nu när vi har 20% rabatt på mönstrade bomullstyger (gäller t o m 170226)

SY ETT PÅSLAKAN

1. Medan det tvättade bomullstyget torkas mäter du upp hur stort täcket behöver vara. T.ex. ett täcke för spjälsäng har måtten 110×125 cm, och ett vanligt täcke är oftast 150x200cm.

2.Mät och kolla om du behöver mönsterpassa. Klipp ut två lika stora delar i tyget. Lägg till 2-3 centimeter för att fålla in kanterna. Nåla ihop tygbitarna.

3. Nu är det dags att fålla kanterna innan du syr ihop delarna räta mot räta. Tänk på att lämna två hål upptill och ett stort längst ner, så att du kan få in täcket.

4. Vänd ut och in och påslakanet är klart!

SY ETT ÖRNGOTT

1. Kudden avgör hur stort örngottet ska vara. Tänk på att tygstycket du klipper ut ska vara 2,5 gånger kuddens längd och så lite extra sömsmån.

2. Sicksacka runt tyget och fålla tygets kortsidor.

3. Nu viker du tyget omlott så att det bildas en öppning på kuddens baksida.

4. Sy ihop kortsidorna och vips har du ett örngott!

sangkladerMixa och matcha örngott och påslakan för en personlig twist!

Här kan du hitta ditt favorittyg!

/Alexandra

21 Feb

Provsyr en byxdress

Foto 2017-02-16 11 30 28 Foto 2017-02-16 11 34 52
Hej Tygbloggen-Läsare!

Till modevisningen ska vi göra en byxdress som Ohlssons Tyger är med och sponsrar tyg till. Adam är skaparen av detta plagg och han har arbetat med att göra mönster till denna. Han har gjort formkollar för att se att midjan har rätt form och att de sömmar som ska sys ihop är lika långa och har samma form. Han har lagt till sömnsmåner och sömsmånshörn för att underlätta för sig själv när han sedan kommer till det att han ska klippa ut i tyget och sy ihop byxdressen.

Vi kommer alla som är med och skapar modevisningen att titta på byxdressen när en provmodell har den på sig. V kommer att diskutera och bestämma ifall Adam måste göra några förändringar på mönstret för att byxdressen ska sitta bättre eller ifall vi är helt nöjda med den och bestämmer att det inte ska göras några förändringar. Ska inte det göras några förändringar så kan Adam sätta igång att sy upp det riktiga plagget i tyget vi fått från Ohlssons Tyger!

/Klara, Sofie, Maja, Adam, Emelie, Madelene, Wille och Matilda

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!

14 Feb

Sy fast ett band som snörning på en tröja

1

Ge dina kläder lite extra kärlek ibland. Här ska jag visa hur du enkelt gör om en vanlig tröja till ett trendigt plagg med snörning på ditt eget sätt, med bara ett satinband!

2-2

Mät hur långt ner du vill ha snörningen och klipp ett snitt där. Vänd tröjan ut och in, vik in kanterna och nåla.

3-2

Lägg ut bandet som du vill ha det. Placera bandens väck lite utanför fållen och nåla fast, då kan allt sys ihop samtidigt med en söm. Om du vill ha en rosett eller lösa band upptill, se då till att sy fast banden på framsidan av tröjan vid kragen.

sist1

Klar!

Jag har valt att göra en snörning bak i ryggen, men det går lika bra att göra den framtill. Variera mellan bandets bredd, avstånd och mönster på snörningen.

Lycka till!
/ Malin

10 Feb

Sy smart förvaring!

Plastpåsar är något vi alla har mycket av hemma. Hur ser det ut hos dig? Ligger de i en låda eller kanske intryckt i ett hörn under diskbänken? Jag har sytt en förvaringspåse som fungerar utmärkt till mina plastpåsar. Den är dessutom snygg så den får hänga framme! Kolla in videon för att se hur jag gjorde.

Lycka till!
/Miriam

8 Feb

Gör en halstub av muddväv!

Muddvav1Vanligtvis används muddväv till ärm- eller benslut men det är även väldigt enkelt att sy en kjol av muddväv eller varför inte en snabb och mysig halstub?

Det behövs ca 80cm-1m beroende på hur mycket tyg man vill ha runt halsen. Jag trär muddväven över huvudet och vips har jag en skön halsduk. Om det blåser lite kallt ute drar jag upp tyget över huvudet så blir det en mössa och halsduk i ett!

Här hittar du Muddväv, både enfärgad och randig!

Använd gärna en jerseynål när du syr i Muddväv!

/Alexandra

6 Feb

Mjukt och stretchigt

16175004_6077094694953_5966467571447234560_nVisst är det roligt att sy åt barnen? Det är minst lika roligt att sy till sig själv! Sy mjuka och stretchiga kläder av våra trikåtyger.

Just nu fyller vi på med nya klädtyger i säsongens färger och mönster. Allt från pastell och mjuka mönster, som på bilden, till mer färgstarkt och vågat.

Det är något särskilt med att sy sina egna kläder. Det emotionella värdet ökar och vi är övertygade om att ett hemmasytt plagg har en högre livslängd. För vi tar bättre hand om plagg vi har sytt själva. Vi kommer att lappa och laga trasiga kläder, sy om när det känns trist och vädra istället för att tvätta plaggen.

Jag tror också att hemmasydda plagg används oftare, då vi garanterat är ensamma om plagget. Det här är en fantastisk utveckling. För bara genom att använda ett plagg tre gånger mer minskar miljöpåverkan med 68 procent!

Helt enkelt, mer klädsömnad till folket!
/Alexandra

2 Feb

Mönstra ditt hem!

tyger
Med våra inredningstyger kan du få till en snabb och billig förändring där hemma! Sy kuddar, gardiner, dukar, en dyna eller kanske en tygtavla?

Passa på nu när vi har 20% rabatt på våra senaste inredningstyger med spännande mönster. Våra isbjörnar blev snabbt en favorit i tygaffären, och är självklart med i erbjudandet som gäller t o m 15/2 så långt lagret räcker.

Inför varje säsong tar vi fram nya mönster till vår inredningsavdelningen i tygaffären. Som vanligt finns det något för alla stilar, men det gäller att passa på för det här är säsongens mönster som inte kommer igen.

Den krispigt vita isbjörnen blev snabbt en favorit i tygaffärerna. Så i vår kommer vi att se många isbjörnar på kuddar, gardiner, hissgardiner, gardinkappor, dynor, spjälsängsskydd m.m. runt om i Sverige!

Hitta ditt favoritmönster här!

/Alexandra

31 Jan

Sy ett fodral att enkelt rulla ihop

8-3Ordning och reda är alltid bra. Här kommer en beskrivning på ett smidigt fodral som bara är att anpassa utifrån vad du vill ha i det. Jag har valt att ha sybehör i mitt, men det fungerar lika bra till penslar och pennor, bestick eller sminkborstar till exempel.

Fodralet är en rektangel med ficka i ena änden och resåröglor i den andra som sedan rullas ihop. Anpassa måtten till det du vill ha i det och gör fickan större, längre eller ta bort den helt, du väljer vad som passar dig bäst!

Jag har sytt mitt fodral i en av vårens nyheter, kraftiga Leon. Viktigt att tänka på när du ska sy i kraftigare tyger är att ha rätt nål, en jeansnål eller en 90 eller 100 nål. Utöver det behöver du resår och ett fint band.

1-4-2Bestäm hur bred du vill att fodralet ska vara, min är 60 cm. Lägg ut det längsta föremålet som ska få plats i fodralet och lägg tyget dubbelt under det (3). Mät sedan hur långt upp du vill att fickan ska gå (2) och hur bred fickan ska vara (1). Lägg till en ordentlig sömsmån åt bägge håll, både till fickans öppning och vid kanten där tyget är dubbelt, för extra stabilitet. Längden på mitt fodral är 70 cm när det är utvikt och 24 cm färdigt. Klipp sedan ut din form.

2-4Börja med att sy fållen högst upp på fickan. Vik sedan fickan ”bakåt”  och sy ihop alla tre lager. På detta sätt sys fickans kant ihop snyggt med det dubbla tyget. Vik sedan ut fickan åt rätt håll igen. Gör likadant på den andra kortsidan.

Vik sedan in de kanter som återstår och sicksacka runt hela fodralet för bäst stabilitet. I och med detta får du även en liten kant som hindrar sakerna från att åka ut.

9-2-2Lägg sedan ut det du vill ha i fodralet och måtta in med resåren och sy fast den så det bildas öglor till det som ska fästas där. Sy även längs med kanterna på det som ska vara i själva fickan. Sy sedan fast ett band i ena änden som du kan knyta runt fodralet när du rullat ihop det.

10-2Klar!
Lycka till!
/ Malin