12 Sep

Fixa till höstjackan!

bild1Det är lätt att fixa till sina gamla kläder och ge dem ett nytt liv. Plus att det är kul att få det i sin egen stil då det bara är en själv som bestämmer. Jag har tagit en gammal jeansjacka och bytt ut ärmarna på den till en av höstens nyinkomna klädtyger, glittrigt joggingtyg!

1Börja med att klippa bort den gamla ärmen, ungefär 1 cm från sömmarna. Klipp jämt och fint så ärmen blir en bra mall och jackan får en bra stadkant. Skriv ett F på framsidan så du vet åt vilket håll ärmen ska vara.

2Lägg ärmen med den fina sidan neråt på insidan av ditt nya tyg. Skriv ett F även på den biten. Markera vart den riktiga ärmen slutar, så du har koll på det när du syr fast den, för den markeringen ska vara jämsides med jackans stadkant så resultatet blir så bra som möjligt! Min sömsmån i armhålan är 3 cm och lite mer än 1 cm i själva ärmen. Markera även vart axelsömmen är, så du kan placera ärmen rätt.

3Vänd jackan ut och in och nåla eller knäpp fast ärmen, kant i kant med stadkanten. Kontrollera att markeringen för vart den riktiga ärmen slutar stämmer överens med vart stadkanten slutar när du väcklar ut ärmen.

4Jag sydde först med raksöm längs med hela ärmhålet nära stadkantens slut för att få fast det nya tyget med jackan. Kontrollera så tyget ser slätt och fint ut på utsidan. Efter det använde jag min blixtlåspressarfot för att kunna följa jackans riktiga vikta söm ordentligt och justerade nålen så den sydde så nära/på sömmen som möjligt.

Namnlöst-1När ärmen sitter fast snyggt är det bara att sy ihop den. Nästa steg är mudd! Jag sydde en mudd av samma tyg, men det går lika bra att använda muddväv. Klipp ut en bit som är något kortare än ärmen, och som är dubbelt så lång som du vill ha din färdiga mudd, plus sömsmån. Sy ihop långsidan. Vik den dubbel så glittret är på bägge sidor. Placera mudden inuti ärmen med alla öppna sidor kant i kant. Nåla fast sömmen vid sömmen, dra sedan i mudden och nåla fast mittemot i ärmen, för att sedan nåla i mitten även åt andra hållet så det blir i alla ”hörn”. Nåla mer om du behöver. Se till att mudden är spänd hela vägen runt när du syr fast den. Vänd ut och in!

bild2Klar!

Lycka till!
/Malin

8 Sep

Sy ett mjukdjur

 

Visst är det fantastiskt kul att ge bort något som du gjort själv? Som ett mjukdjur i din egen design och i dina favoritfärger! Jag testade att sy en färgglad dinosaurie i sammetstyget Henry och det gick alldeles utmärkt. Henry är ett möbeltyg och därför riktigt hållbart men samtidigt mjukt och passar utmärkt som tyg till ett mjukdjur. Henry finns dessutom i många fina färger så det är bara sätta ihop din egen favoritkombination!

Lycka till!

/Miriam

29 Aug

Sy en kubformad necessär!

först-5Efter mitt förra inlägg (förvaringsbok till smycken) blev det svart sammet kvar, och jag tyckte det skulle vara fint att göra matchande necessärer i form av kuber, så det har jag gjort! Beskrivningen här nedan är för en modell där sömmarna inte kommer synas, vilket ger ett proffsigt resultat som tar lite längre tid att sy, men givetvis går det att följa beskrivningen även till en enklare variant med synliga sömmar.

Jag har använt mig av nyheten och textilvaxduken Rombo, så att det lätt går att torka av inuti, samt sammetsband i olika färger och en ordentlig dragkedja. Ett hett tips när det ska sys i dragkedjor är att använda sy-clips! Det är små klämmor som används istället för nålar så dragkedjan håller sig jämn och fin. De rekommenderas även till textilvaxduk och vanlig vaxduk, så det inte blir hål, samt till tunna, känsliga och tjocka tyger.

3Börja med att klippa ut fyra lika stora bitar, två i fodret och två i yttertyget. Jag dekorerade ena sidan med sammetsband. Blixtlåset ska vara lika långt (eller lite längre) än tygets bredd. Mina bitar är 30 cm breda och 20 cm höga.

ihop1-2Lägg dragkedjan upp och ner på fina sidan av yttertyget, kant i kant, bild 1. Lägg en bit foder kant i kant med fina sidan neråt, kläm ihop alla lager och sy ihop.

Använd en pressarfot anpassad för dragkedja eller en vanlig pressarfot, justera nålen om det behövs, men sy inte för nära dragkedjans tänder, löparen ska glida lätt när necessären öppnas och stängs.

ihop2Vik bakåt fodertyget och lägg dragkedjan som bild 1 visar. Lägg det andra fodret under med fina sidan uppåt, som bild 2, men lägg det kant i kant som tidigare. Lägg sedan den andra biten av yttertyget med fina sidan neråt och kläm ihop (bild 3), och sy ihop.

4Resultatet blir detta, fina sidor av tyget på bägge sidor. Sy gärna en söm för att hålla tygerna på plats vid dragkedjan.

5-2Vik sedan fodertyget åt ena hållet om dragkedjan och yttertyget åt det andra, detta är om du vill ha osynliga sömmar. Vill du skippa det momentet lägger du alla tyger åt samma håll, med baksidan av fodertyget utåt. Sy ihop hela långsidan på yttertyget, men lämna en stor öppning i mitten på långsidan av fodertyget (sy hela långsidan om du har bägge tyger åt samma håll).

6-2-2Dra upp dragkedjan så löparen hamnar ungefär i mitten. Om du vill ha ett band att hålla i när du drar i dragkedjan, eller så necessären kan hängas upp, placera öglan mellan yttertygets fina sidor och ”över” dragkedjan så ändarna sticker ut på kortsidan. Sy sedan ihop kortsidorna på bägge sidor, fodret för sig och yttertyget för sig. Sy en söm på var sida om dragkedjan, men ändå så nära den som möjligt. (Syr du ihop bägge lagren kan du sy rakt över dragkedjan, men var ändå försiktig så inte nålen går av)

ihop3Mät och rita ett sträck på alla fyra sidorna av bägge tygerna som bild 1 visar. Min linje är 4 cm. Vik sedan ut tyget som bild 2 visar och se till att sömmen baktill stämmer överens med den ritade linjen, mät och rita en linje som är dubbelt så lång (8 cm) och som har sträcket i mitten. Detta avgör vilken form kuben kommer få, alltså ungefär 8 cm hög. Sy längs linjen!

7-2Klipp sedan bort hörnen och din necessär ser ut så här. Vänd den ut och in genom att försiktigt veckla fodertyget om yttertyget och sedan allt genom dragkedjan…

8-2Resultatet blir så här snygga hörn inuti! Sy ihop dragkedjans ändar med tygerna för hand.

Klar!

Lycka till!
/Malin

 

18 Aug

Sy gympapåse till skolstarten!

Snart är det dags för skolstart och varför inte sy en enkel påse att ha gympakläder eller skolböcker i? Tyget jag har använt ingår i serien Grafik och finns i flera färger, andra mönster och även som vaxduk!


/ Miriam

15 Aug

Sy en förvaringsbok till dina smycken

öppen bok-2Här ska jag visa ett smidigt alternativ till förvaring av smycken på resande fot, eller för att skapa ordning bland sina smycken hemma! Det skapar samtidigt en överblick av vad man har istället för att allt trasslar sig i en smyckespåse eller necessär.

Jag har använt mig av nyheten Mary som är en quiltad sammet! Samt en bit svart duchesse, tunn skumplast och små tryckknappar.

1Börja med att välja hur stor du vill ha din smyckesbok. Klipp ut en rektangel i det måttet som ska bli bokuppslaget, då har du sömsmånen inräknad. Klipp sedan ut två lösa sidor som är lika stora som den hela biten, men lämna lite marginal i mitten. Sy ihop räta mot räta och vänd ut och in.

2Lägg bokomslaget på tyget och klipp ut pärmen till boken som är lite större än uppslaget och lägg till sömsmån. Klipp ut en lika stor bit i duchesse som ska bli foder inuti pärmen. Sy ihop räta mot räta och lämna en liten öppning så pärmen kan vecklas ut och in.

3För att få fodret att sitta mot pärmen sydde jag ett mönster utefter sammetens mönster, du kan också använda vliesofix eller skippa momentet. Sy ihop öppningen för hand.

Klipp till passande bitar av skumplasten som du sedan placerar inuti bokuppslaget på bägge sidor.

4Lägg pärmen med fodret uppåt och lägg bokuppslaget med ”öppningen” neråt. Det som nu är uppåt mot dig kommer bli bokens uppslag och där smyckena ska vara. Var noga så det kommer i mitten och blir rakt och fint. Sy fast uppslaget så öppningen inte syns baktill (mot pärmen) och så det bildar en rektangel i mitten. Detta blir även bokens ”rygg”.

stående bok-3Sy sedan fyra små remsor genom att vika en tygremsa på mitten med fina sidan inåt och sedan vända den ut och in och sy igen öppningarna för hand. En av remsorna ska sys fast baktill och med en tryckknapp framtill, så det går att stänga boken ordentligt. En annan ska vara i mitten av sidorna, på insidan av ”ryggen”, ena änden sys fast och den andra änden har en tryckknapp, så det går att placera ringar där. Två andra sys fast på ena boksidan med tryckknappar på varje ände så det går att öppna och ha halsband mellan dem.

Det är lättast att först sy fast ena sidan av tryckknappen på rätt plats i boken och sedan den andra sidan i remsan så det blir snyggt, för att därefter knäppa ihop knappen och sy fast remsan i boken där den ska vara.

stängd bokKlar!
Lycka till!
/Malin

11 Aug

Förkläde av en stuv

Bland stuvarna kan du verkligen fynda tyger, som detta underbara William Morris-tyg! Av denna pärla sydde jag ett förkläde utan knyte i ryggen – en stilren modell som passar detta färgstarka tyg.

Bland stuvarna kan du hitta allt möjligt! Från neonrosa lycra med silverprickar, skir chiffong i mjuka nyanser till en uppsjö utav färgglada lapptäckstyger. Det är bara att börja rota för att fynda :)

/ stuv-älskaren Miriam

4 Aug

Sittdynor i sammet

Ett enkelt sätt att piffa upp balkongen på är att addera textilier! Här har jag sytt ett par sittdynor i underbar dubbelsidig sammet! Ett bra tips om du vill spara pengar är att använda ett billigare tyg till undersidan, i detta fallet använde jag uteväv. Som detalj sydde jag också i guldiga knappar. Kolla in videon för att se hur jag gjorde!

Lycka till!

/ Miriam

1 Aug

Sy en kaktus som nåldyna

1-2Hemma hos mig har knappnålarna en tendens att hela tiden försvinna och aldrig riktigt räcka till. Så jag bestämde mig för att sy en kaktus att förvara alla knappnålar på. Jag har använt mig av vadmal och kuddstopp, samt en liten kruka och massor av knappnålar! Vadmalen går lika bra att pyssla med som vanlig hobbyfilt.

2-2Börja med att välja hur din kaktus ska se ut. Klipp sedan ut fyra mittenbitar och två bitar av varje ”arm”.

3-2Sy ihop mittenbitarna först två och två, och sedan dessa två bitar i varandra med skarvarna utåt. Låt det vara en öppning längst ner.

5-2Mät hur långt det är längs med konturen av armen och klipp ut en remsa som är något längre än det måttet. Klipp inte remsan för smal för då blir det svårt att sy fast den. Nåla och sy fast remsan på ena sidan av armen så det blir som väggar och sy sedan fast den andra armen ovanpå. Även här ska skarvarna vara utåt.

6-2Fyll alla delar med vadd! Sy fast armarna på mittendelen och sy igen eventuella hål. Limma sedan fast kaktusen i krukan. Fyll på med mängder av knappnålar!

7.4-2Klar!

Lycka till!
/Malin

28 Jul

Sy en strandtunika

En rundskuren tunika är enkelt att sy och perfekt att dra över bikinin på väg till glasskiosken på stranden. Jag sydde denna i ett tyg i viscose/polyamid, superhärlig kvalitet med riktigt fint fall! Det är också lätt att variera med annat tyg eller spetsband!

/ Miriam

25 Jul

Ginas sjal stickad på tvären

Namnlöst
Här kommer härligt sommarprojekt till alla som gillar att sticka! En sjal att lätt slänga om axlarna under kyliga kvällar.

Viking Alpaca Storm: 40% Alpaca Superfine, 40% Merinoull, 20% Nylon
Garnåtgång:
Färg 1, 502, 3 n Natur
Färg 2, 506, 3 n Beige
Färg 3, 507, 3 n Ljusbrun
Plaggets mått: ca 235 cm x 69 cm
Stickor: Rundsticka 80 cm 8 mm, Virknål 6,5 mm
Mönsterrandning: Rand 1: 1 rille = 2 rv, 16 rille dubbelt färg 1.
Rand 2: Byt ut en tråd färg 1 mot färg 2. Sticka 16 rille.
Rand 3: Byt ut en tråd färg 1 mot färg 2. 16 rille.
Rand 4: Byt ut en tråd färg 2 mot färg 3. Sticka 16 rille.
Rand 5: Byt ut en tråd färg 2 mot färg 3. Sticka 8 rille + 7 rille ( mittdelen) + 8 rille (glöm ej
minskningar).
Rand 6: Byt ut en tråd färg 3 mot färg 2. Sticka 16 rille.
Rand 7: Byt ut en tråd färg 3 mot färg 2. Sticka 16 rille.
Rand 8: Byt ut en tråd färg 2 mot färg 1. Sticka 16 rille.
Rand 9: Byt ut en tråd färg 2 mot färg 1. Sticka 16 rille.
Hela sjalen är rätstickad i dubbelt garn. Lägg upp 3 m. Sticka 3 rm. På nästa v och därefter på vartannat v i höger sida sticka
så här: 1 km, sticka länken vriden rät. Fortsätt med ökningarna tills 8 rille (= 2 rv) med färg 3. Sticka 7 rille med färg 3 utan
ökningar. Den andra halva delen stickas på vartannat v på höger sida så här. 1 km, sticka 2 rm tillsammans. Sticka till det är
3 m kvar. Sticka ett rv. Maska av rät.
Kant: Plocka upp med färg 1 dubbelt garn m runt nederkanten ”mellan knutarna”. Nästa v, sticka 1rm omslag varvet ut (så
du dubblar m). Sticka 5 rille, maska av löst.
Virkkant: Använd 1 tråd av varje i färg 2 och 3. Börja längst ut på kanten med en fm, hoppa över 2 m, virka * 5 stolpar i
nästa m, hoppa över 2 m, 1 fm i nästa m, hoppa över 2 m*. Virka så varvet ut.
Lycka till!
Design: Gina Stertman