20 Mar

Släpp lös kreativiteten!

Genom att sy själv skapar du inte bara din egen unika stil, dina kläder får också ett högre emotionellt värde! Vi tar bättre hand om plagg vi sytt själv, vi lappar och lagar istället för att slänga och köpa nytt!

DSC_3610

 

Frossa bland våra modenyheter!

DSC_3669

 

/Olivia

 

14 Mar

Fixa en vårig jeanskjol!

1Nu kommer det härliga vårnyheter till butikerna hela tiden och detta broderade denimtyg är ett av dem! Det är perfekt att sy en blus av eller hur enkelt som helst att sy fast på en jeanskjol som redan finns hemma.2 Placera tyget som du vill ha broderiet, hela biten som den är eller som ett eget mönster. 3 Jag sydde fast tygbitarna med en synlig och tät dekorsöm precis över kanten.4Klar!
Lycka till!
/Malin

8 Mar

Stärk dig själv genom sömnad och skapande!

dsc_1580
Vi tror att det finns något djupare i att sy en kudde än att få en ny look i soffan. Att sy är att komma i kontakt med sig själv, med sina tankar och känslor.

När vi sedan piffar soffan med den nysydda kudden blir inredningen personlig på riktigt. Kudden får en djupare betydelse då den påminner om skaparprocessen, och det finns en styrka i det som är svår att mäta med något annat. Det finns ytterligare en dimension på att sy och skapa med textilier. Det vi själva syr får en längre livslängd. Det gäller både inredning och kläder!

Här på Tygbloggen finns flera små och stora projekt för dig som själv vill sy och skapa ett unikt och personligt hem. Även flera projekt som ger dig möjlighet att uppgradera, lappa och laga istället för att slänga och köpa nytt. Allt för att skapa ett mer hållbart hem där vi tar hand om vårt hem och garderob!

/Alexandra

3 Mar

Inredning som får oss att le!

20170223_101616
Med små enkla medel kan du sätta en egen prägel på inredningsdetaljerna där hemma! Gör som gänget i tygaffären på Sveavägen 34 i Stockholm. Kuddfodralet Sassy för förvandlades till en glad typ som lockar fram ett leende!

Det är inte konstigt att inredning och DIY för hemmet har fått en stark position idag. Sedan urminnes tider har människan velat göra fint runt omkring sig. Grottmänniskorna visade sin historia med väggmålningar. Idag visar vi vilka vi är och vad vi gillar genom tygtavlor, färgval på soffor och gardiner.

En av vårens starkaste inredningstrender är Hållbarhet i hemmet. Ge trötta möbler nytt liv med textilier, byta ut kuddfodralen i soffan istället för att köpa en helt ny soffa, sy om gardinerna till ett par kuddar, uppdatera inredningsdetaljer med band, knappar och andra fina detaljer som kuddfodralet på bilden!

Hos oss på Ohlssons Tyger finns allt som behövs för att skapa en mer hållbar livsstil där vi tar hand om vårt hem och garderob. Släng inte, förfina istället!

/Alexandra

14 Feb

Sy fast ett band som snörning på en tröja

1

Ge dina kläder lite extra kärlek ibland. Här ska jag visa hur du enkelt gör om en vanlig tröja till ett trendigt plagg med snörning på ditt eget sätt, med bara ett satinband!

2-2

Mät hur långt ner du vill ha snörningen och klipp ett snitt där. Vänd tröjan ut och in, vik in kanterna och nåla.

3-2

Lägg ut bandet som du vill ha det. Placera bandens väck lite utanför fållen och nåla fast, då kan allt sys ihop samtidigt med en söm. Om du vill ha en rosett eller lösa band upptill, se då till att sy fast banden på framsidan av tröjan vid kragen.

sist1

Klar!

Jag har valt att göra en snörning bak i ryggen, men det går lika bra att göra den framtill. Variera mellan bandets bredd, avstånd och mönster på snörningen.

Lycka till!
/ Malin

3 Feb

DIY Gör en tygtavla

Mönstra dina väggar med en vacker tygtavla. Ett enkelt DIY-projekt som du häftar ihop i ett nafs. Allt som behövs är en kilram, ett mönstrat tyg och en häftpistol.

tygtavla
Du behöver så mycket tyg att du kan vika runt kanterna på kilramen. Sedan häftar du fast tyget på baksidan av kilramen.
dsc_2119
Det bästa är att använda en häftpistol, men det går bra med en vanlig häftapparat om man är noga. Fäst först uppe och nere, sedan spänner du utåt sidorna.

Kanske har du en kilram hemma sedan tidigare? Passa på att uppdatera den nu när vi har 20% rabatt på flera mönstrade inredningstyger! Annars går det att köpa kilram i din närmsta konstnärsshop.

Lycka till!

/Alexandra

28 Jan

Ta hand om hem och garderob!

1-forstKvaliteter, färger och trender. Vi fick ett väldigt trevligt besök från Swedish Fashion Council i veckan. Moderådets VD Elin Frendberg kom förbi vårt huvudkontor i Umeå!

Vi kollade på vårens tyger och pratade om hållbarhet och vilka möjligheter som finns i våra tygaffärer. T.ex. köp inte en ny soffa. Klä om den istället eller gör det enkelt och byt kuddfodral. Förfina dina kläder med applikationer eller sy om klänningen till en tröja. Sy om dina gardiner till en duk eller ett par kuddar. Uppgradera det du har istället för att slänga och köpa nytt, precis som vi skrev om häromveckan. Läs mer här!

Här på Tygbloggen finns flera små och stora projekt som ger möjlighet att uppgradera, lappa och laga istället för att slänga och köpa nytt. Vi bestämde oss för att ge det en egen etikett och gav det namnet Återbruka. Vi kommer att gå igenom hela bloggen och fylla på med blogginlägg som passar in i kategorin! Redan nu finns en del tips, kika här!

Ha en trevlig skaparhelg!
/Alexandra

17 Jan

Sy en ficka att dekorera ett plagg med!

En vanlig t-shirt eller ett linne går att göra personligare, sötare eller roligare med små enkla medel. Restbitar från ditt favorittyg som du inte vill slänga funkar utmärkt till detta! Eller när du hittar en superhärlig nyhet i tygbutiken men ännu inte riktigt kommit på vad du ska sy av den. 1Plocka fram ett plagg, tyg, limpenna eller nålar, papper, tråd och sax och sätt igång!2Vik ett papper på mitten och rita ut en halv ficka, veckla sedan ut pappret och mallen är färdig. Min ficka är 10 cm bred och 12 cm hög. 3Limpennan är supersmidig till trikåtyger istället för att nåla. Applicera lim på några ställen på tyget och tryck sedan ihop tyget. Det är enkelt att fixa svängda former, och du ser tydligt hur resultatet blir. Blir det inte bra är det bara att torka bort limmet med fuktig trasa eftersom det är vattenlösligt. 4Sy fållen längst upp först. Sedan limmar (eller nålar) du dit fickan där du vill ha den på plagget och syr fast som vanligt. 5-2-2Klar!

Lycka till!
/Malin

 

14 Jan

Få soffan att kännas som ny!

soffa
Vi har sparat många tusenlappar, och på miljön, slänga över tyg på sofforna hemma hos mig istället för att köpa nya soffor. Ett enkelt sätt att få soffan att kännas som ny.

Vill du göra samma sak? Det är enkelt! Mät hur mycket tyg du behöver för att täcka hela soffan, sedan syr du ihop två lika långa tygstycken och fållar kanterna. Tänk på att ta till lite extra på tygmängden på längden då du vill kunna trycka fast tyget i soffan. Skarven mitt på tyget döljer du enkelt i soffan. Svårare än så är det inte!
dsc_1390
Ett annat knep är att bara byta ut kuddfodralen i soffan. Välj kuddfodral som matchar soffans färg, blanda mönstrat med enfärgat. Släng en pläd över armstödet, och vips. Soffan känns som ny och du har sparat många hundralappar!

/Alexandra

13 Jan

Kopiera din favorittröja!

Visst är vi många som har den där tröjan hemma som sitter perfekt.Vill du ha en till men den finns inte att köpa i butik? Inga problem.

Med ett liknande tyg, mönsterpapper och lite tid kan du fixa dig en kopia av favorittröjan! I filmen nedan kan du se hur jag gjorde för att kopiera min bästa baströja!

Lycka till!
/ Miriam