19 Jun

Barn som slöjdar

Handarbetet har fått ett uppsving och gått från lågstatus till trendigt. Det har vi skrivit om tidigare här på Tygbloggen, men vi har inte diskuterat barn och slöjd!

I morse hörde jag på radion att barn i årskurs 3-5 ska slöjda på ett sommarlovsläger i Nordanå i Skellefteå. Det får mig att tänka på den orangea kulpåsen som min äldsta son kom hem med för en tid sedan. Dagen efter låg det kulpåsar i regnbågens alla färger på hyllorna i ettornas kapprum på skolan.
“Vi har sytt dom helt själva”, sa barnen som var fyllda av skaparglädje.

Om jag har förstått rätt är det vanligast att man börjar med slöjd i årskurs tre, men hans klass har fått pröva på slöjd, både sy och trä, under våren i första klass.
“Det känns roligt att kunna erbjuda dom det här”, sa läraren och det förstår jag. Alla mår väl bra av att skapa med händerna?

Jag gillade skolan, allt från glosrabblande till matematikgåtor men för mig var slöjden en välkommen paus från klassrummet där man förväntades sitta still och lyssna. Det blev en annan stämning i klassen under slöjden, en mer avslappnad. Jag minns knivarna jag täljde och hyllan jag snickrade ihop. Klänningen och väskorna jag sydde och kudden jag broderade.

/Alexandra

PS Här har bloggaren Karinottilia bloggat om att sy med barn DS

5 kommentarer till Barn som slöjdar

 1. Mirre säger:

  Det gäller att släppa barnen fria i sitt skapande, men det är svårt att stå tillbaka och vara tyst…
  Här är ett inlägg på min syblogg om detta och ett hur resultatet sedan blev. Tyg från ohlssons såklart! :)

  http://mirresyr.blogspot.se/2012/06/att-sta-tillbaka-och-vara-tyst.html

  http://mirresyr.blogspot.se/2012/06/skolavslutning-schools-breaking-up.html

 2. Tygbloggen säger:

  Vad fin klänningen blev! Tror du att det är okej om vi visar upp den här på Tygbloggen, med länk tillbaka till din blogg så klart!

 3. Pingback: En trasig sköldpadda gav mig en idé | Tygbloggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>