11 Apr

Hur du gör en tyllkjol och syr en prinsesskjol!

8Detta inlägg är uppdelat i två delar, först visar jag hur du enkelt gör en egen tyllkjol och sedan hur du syr en stor prinsesskjol att ha över.

Det är lätt att göra en tyllkjol utan att sy (förutom några stygn på resåren)!
Jag har använt mig av 5 m rosa tyll, en bit bred resår och sax.

1-1Börja med att måtta ut resåren runt midjan och sy sedan ihop den. Ha tyllen fortsatt vikt och utgå från den vikta kanten hur lång du vill ha kjolen och klipp i så fall av det som behövs. Sedan ska det klippas remsor, jag la tyllen dubbla lager och klippte remsor på 12 cm och 8 cm bredd och behöll hela tyllens längd. Detta justerar du som du själv vill ha det, det går lika bra att göra alla remsor lika breda. Använd den vikta kanten som “markering” för tyllremsans mitt och veckla ut remsorna. Placera två breda remsor på varandra och lägg sedan dit två smalare.

2-2-21. Ta tag i mitten vid markeringen och krama åt tyget och bilda en ögla. Placera öglan under resåren.

2. Vik sedan själva öglan “bakåt” över resåren.

3. Dra tyllen genom själva öglan så bildas en knut och början på kjolen åt andra hållet. Fortsätt på detta sätt tills hela resåren är täckt!

3-3Justera knutarna och fluffa till tyllen så är du klar! Variera remsornas bredd, längd och färg för olika fantasifulla resultat.

Här nedan ska jag visa hur jag sytt en stor prinsesskjol av det rutmönstrade tyget jag sydde i mitt senaste inlägg att ha över tyllkjolen.

4Jag har ungefär 2 m tyg som ska väckas och vikas så det räcker runt midjan. Jag tog hjälp av mönstret för att mäta ut väckens storlek och placering så det skulle bli jämt, nålade och strök sedan längs med väcket en bit neråt.

5Här syns de strukna väcken och ena änden på mitt ruttyg som sedan ska sys ihop med den andra änden. Denna form gör att “bakdelen” på kjolen kommer bli lite längre än framdelen. Av de halva rutorna som blev över har jag sytt en linning genom att bara sy ihop trekanterna i varandra. Här är linningen fastnålad på kjoltyget räta mot räta. Linningen är längre än själva kjolen, det är för att det ska gå att knyta en rosett!

6Sy fast linningen och sy ihop tygets ändar med varandra, men inte hela vägen upp! Detta bildar en gylf så att kjolen går att få på sig. Sy fast en dragkedja, kardborreband, tryckknappar eller låt det vara. Sy sedan ihop linningens lösa ändar till ett band så det går att knyta kjolen på plats och du får en fin rosett baktill på kjolen.

7Nu är båda delar av kjolen klara! Använd dem tillsammans, var för sig eller i kombination med andra kjolar, låt fantasin flöda!

Lycka till!
/ Malin

3 kommentarer till Hur du gör en tyllkjol och syr en prinsesskjol!

 1. Hanna säger:

  Hej! Hittade din sida när jag sökte inspiration till att göra en tyllkjol. Vilket jättebra och enkelt sätt detta verkar vara för stt göra en egen kjol:)
  Har köpt tyll idag och tänkte påbörja min kjol. Du skriver att man lägger två bred remsor på varandra och att man sedan lägger dit två smalare, menar du att man lägger de smala på de bredare, så att det alltså blir fyra stycken i ett lager, eller menar du att man varvar, varannan med dubbla breda och varannan med smala dubbla, så det alltså blir varannan bred varannan smal? Men att varje “remsa” består av två remsor? Med vänlig hälsning, Hanna

  • Malin Horne säger:

   Hej! Roligt att höra :) Jag la de smalare på de bredare, alltså så det blev fyra remsor på varandra i ett lager. Hälsningar Malin, Ohlssons Tyger

 2. Hanna säger:

  Åh, tack! Då förstår jag. Lite småknepigt att få det snyggt här, men ska nog lösa sig. Är inte så värstans händig;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>