6 Jun

Sy en sjöjungfrufena i stretchig frotté!

11Nu är det sommar och dags att bege sig till stranden! Efter ett dopp viras gärna handduken kring kroppen. Här ska jag visa hur du kan sy en sjöjungfrufena att krypa ner i istället!

Jag har sytt min i stretch frotté (finns på www.ohlssonstyger.se och i vissa butiker), men det går lika bra att sy den i ett mjukt och mysigt tyg att ha i soffan! Jag har även använt en glittrig stuv att dekorera fenan med.

1-1-3Vik tyget på mitten så stadkanterna är mot varandra och sätt dig på tyget längs med ena långsidan med raka ben. Rita sedan längs med dina ben och höfter, och se till så det finns tyg kvar framför och bakom dig till linning och att sy fast fenan i. Jag har ritat formen ungefär till hälarna, så att fötterna sedan hamnar i fenan. Mät runt dina ben och jämför med måttet på det du ritat så det stämmer. Klipp ut med sömsmån. Rita och klipp ut två fenor i det vikta tyget, sammanlagt ska det bli fyra fenor.

2Fixa till så fenorna passar till kroppens rundning nertill. (Fenorna ligger dubbelt)

3-1-1    3-2-2Lägg sedan det glittriga tyget på en fena och sy längs med frotténs kant. Efter det sydde jag ett mönster i fenan för en snygg effekt och lite extra stadga. Klipp rent. Gör likadant på alla fyra fenor.

4Efter det ska fenan sys ihop. Börja med att sy ihop en höger och en vänsterfena och gör likadant med de två andra. Lägg dem sedan räta mot räta och sy längs med kanten, men spara en öppning där fenan senare ska sys ihop med själva kroppen. Sy ihop kroppen, och spara även där öppning upptill och nertill.

5-1Nu ska fenan sys ihop med kroppen. Börja med ena sidan räta mot räta och sy ihop.

6-1Vänd sedan kroppen ut och in och sy fast andra sidan. Kontrollera att hela fenan är fastsydd mot kroppen, sy annars igen eventuella hål på sidan.

Testa! Sy in kanterna om det behövs, den ska sitta ganska tight men bekvämt.

8-1Sedan är det dags att sy linningen. Jag klippte ovansidan (den mot magen) lite inåt till skillnad mot undersidan. Efter det sydde jag in en smal resår i undersidan.

Klar!

12-2Lycka till!
/ Malin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>