14 Sep

Sy fodrad trikåmössa

Den senaste veckan har jag fått dille på att sy barnmössor i trikå (i Ohlssons Tygers webbshop finns en hel uppsjö barntrikåer att välja mellan). Det enklaste sättet enligt mig, som också är lättast att få rakt och snyggt, är följande:

1. Bestäm vilken form mössan ska ha. För att räkna ut storlek mäter du skallens omkrets och delar med två. Dra av ett par centimeter så inte mössan flyger av när det blåset ute.

För över formen på ett dubbelvikt tyg som ligger vikt med avigsidan utåt. Om du vill kan du lägga mönstret ända ut i den dubbelvikta kanten så det bara blir en söm. På mönstrade trikåer kan man ofta se mönstret igenom till tygets baksida. På så sätt kan du anpassa tyget så mönstret blir rakt på mössan.


2. Klipp ut, nåla och sy ihop de två likadana tygstyckena, rätsida mot rätsida. Lämna 3-4 cm så det går att vända mössan rätt sedan.

3. Vrid tyget så att det ligger platt med sömmen i mitten. Runda av “kortändarna” och klipp bort överblivet tyg. Var noggrann  så sömmen på ovansidan och undersidan ligger rakt emot varandra, annars blir korset på mössans topp snett.

Vräng sedan mössan åt rätt håll och sy ihop det lilla hålet för hand. Vänd in den halvan av mössan som blir fodret in i den yttre delen. Det är bra om du har sett till att det ihopsydda hålet hamnar inuti mössan och inte utanpå.

Här är ett av veckans små mössprojekt. En minimössa till en minimänniska! Tyget kommer från Ohlssons Tyger. Ni har säkert minst lika enkla och bra mönster till mössor, och till andra plagg med för den delen. Tipsa oss gärna!

/Clara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>