18 Mar

Tips när du syr herrbyxor!

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 20.45.12Hej Tygbloggen-läsare!

Nu när vi är färdiga med byxdressen kommer ni få följa konstruktionen och sömnaden av ett par herrbyxor. Vi kommer att konstruera dessa byxor med snedfickor och en gylf.

ByxaPå bilden nedan är det en frambyxa på vilken vi ritat in hur fickan ska vara, vi har dragit ut en linje för vart vi vill att ficköppningen ska vara, och parallellt med denna har vi dragit en ny linje för att visa vart fickskylten ska vara. Fickskylt är en del man har på fickans påsdel för att man i öppningen inte vill se ficktyget. Fickskylten brukar därför vara i samma tyg som byxan medan man använder ett enklare tyg till påsarna.
Sedan ritar man in själva fickans form, detta efter tycke och smak, beroende på hur stor eller liten ficka man vill ha. När man är färdig med detta är man redo för att ta ut mönsterdelarna!

Vid konstruktionen av gylfen så mäter man ut hur lång gylf man vill ha, detta efter hur lång dragkedja man har tänkt använda. Man mäter sedan ut bredden på gylfen uppe i midjan, detta är en design fråga, alltså hur bred stickning man vill ha vid gylfen. Efter dessa mått ritar man in formen på gylfen och tar sedan ut mönsterdelen.

Bakom gylfen har man en annan gylfdel, denna konstruerar man genom att man tar samma längdmått som man hade på den första gylfdelen och gör en rektangel som är dubbelt så bred som den första gylfdelen, för denna del ska man sedan vika på hälften. När man sedan har tagit ut alla mönsterdelar så kommer det att se ut som det ser ut nedan konstruktionen. Nästa vecka kommer vi visa hur man syr dessa två detaljer!

Gilla gärna vår facebook-sida
och följ oss på Instagram @lenningsmodevisning

/Klara, Adam, Maja, Madelene, Emelie, Sofie och Wille

Bakgrundsinfo: Efter över 130 år förbereder den sista avgångsklassen från Lennings textilinstitut skolans sista modevisning. För att hylla Norrköpings textilarv. Vi på Ohlssons Tyger är stolta sponsorer till modevisningen. Följ resan här på Tygbloggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>