I samarbete med Viktoria Holmgren

Publicerad 06 september 2019

Vi håller med Viktoria Holmgren som skriver att det finns inget mer tillfredsställande än att skapa vackra saker själv. Precis som Ohlssons Tyger är Viktoria från Umeå så det känns extra kul att presentera det här samarbetet där Viktoria visar hur du enkelt uppdaterar barnrummet med nya textilier. 

Viktoria valde att sy småmönstrade sängkläder av bomullstyger till barnsängen. Påslakan, örngott och ett mönstrat lakan – för vem säger att lakan måste vara enfärgade? Nya gardiner blev det också. Multibandslängden James i en nyans som passar perfekt i det mysiga barnrummet. 

Det smarta med just den här gardinen är att den är sydd med multiband så att du kan hänga den precis som du vill oavsett om du har gardinstång eller takskena där hemma.

 

 

Vi uppmanar alla som syr att ta tillvara på småbitarna som blir över efter ett syprojekt. Istället för att slänga bort tygresterna kan man göra som Viktoria som skriver på sin blogg
"Jag brukar spara till framtida projekt eller sy påsar som förvaring till barnrum eller som presentpåsar. Nu har jag även rivit flera remsor som man kan ha som presentsnöre och så funderar jag på att sy en scrunchie."

SY ETT PÅSLAKAN

1. Medan det tvättade bomullstyget torkas mäter du upp hur stort täcket behöver vara. T.ex. ett täcke för spjälsäng har måtten 110×125 cm, och ett vanligt täcke är oftast 150x200cm.

2.Mät och kolla om du behöver mönsterpassa. Klipp ut två lika stora delar i tyget. Lägg till 2-3 centimeter för att fålla in kanterna. Nåla ihop tygbitarna.

3. Nu är det dags att fålla kanterna innan du syr ihop delarna räta mot räta. Tänk på att lämna två hål upptill och ett stort längst ner, så att du kan få in täcket.

4. Vänd ut och in och påslakanet är klart!

SY ETT ÖRNGOTT

1. Kudden avgör hur stort örngottet ska vara. Tänk på att tygstycket du klipper ut ska vara 2,5 gånger kuddens längd och så lite extra sömsmån.

2. Sicksacka runt tyget och fålla tygets kortsidor.

3. Nu viker du tyget omlott så att det bildas en öppning på kuddens baksida.

4. Sy ihop kortsidorna och vips har du ett örngott!

Läs mer om hur Viktoria Holmgren förvandlade sin dotters rum med nya textilier här

Viktoria finns även på Instagram @viktoriaholmgren