Den stora gardinguiden!

Publicerad 12 september 2019

Kanallängder, Öljettlängder och Veckbandslängder. Gardinen du väljer spelar roll för känslan i rummet! Här kommer därför en snabb Gardin-guide!

 

Multibandslängd

Gardinen är sydd med ett multiband upptill och kan hängas såväl på tak- eller väggskena med fingerkrok eller direkt på stång genom hällorna eller kanalen.

 

Veckbandslängd

En klassisk gardinmodell. På baksidan av längden sitter ett veckband, där placeras fingerkrokar vid upphängning. Veckbandslängder har snyggt fall och passar framförallt i vardagsrum och sovrum.

 

Kanallängd

En kanallängd har en sydd kanal där gardinstången träs in. Ibland har kanallängden två kanaler. Det vanligaste är då, att trä in stången i den nedre kanalen. Det tyg som därigenom hamnar ovanför stången, kallas rynkhuvud. En kanallängd kan sys i nästan alla sorters tyger. Den kan göras kort eller lång. Låt rummet avgöra valet!

 

Öljettlängd

Öljett är en hålförstärkning av metall eller plast. Öljettlängden har stora öljetter fastsatta i ovankanten. Öljettlängden/gardinen träs direkt på gardinstången och tyget böljar i vackra vågor. Det ger ett snyggt och stilrent intryck. Öljettgardiner är lätta att dra för och kan med fördel sys i stadiga gardintyger. Ett draperi gör sig mycket bra med öljetter.

 

Hanklängd

Hanklängd, eller hängselgardin, har hankar där stången träs in. Det ger ett luftigt intryck.  Hankländer sys med fördel i tunna tyger. Hankarna kan även vara knytband som knyts runt stången. Passar i alla rum.

 

Gardinpaneler

Gardinpaneler, eller gardinvepor, är smala raka längder. De säljs vanligen i par. Panelgardiner ska hänga helt slätt, utan att rynkas. De kan täcka hela fönstret eller endast som sidogardin. Kombinera gärna en mönstrad panel med en eller flera enfärgade paneler. Det är enkelt att skapa en egen stil med paneler. Våga prova starka färger!

 

Kappa

Gardinkappa är en kort gardin som hängs i överkant på hela fönstret. De är vanligen ca 50cm höga och kan ha kanal eller veckband. Öljetter passar också till en gardinkappa.

 

Hissgardin

Hissgardin är från början en idé från 1700-talet. Nu finns den i modernare varianter. Hissgardinen passar i alla typer av rum, ensam eller i kombination med gardinlängder. Att sy en egen hissgardin är inga större problem, det som kan vara lite knepigt är hur snörena  till hissfunktionen ska träs. Valet av tyg gör det slutgiltiga resultatet!  Det går bra att välja allt från tunna transparenta tyger till mer täta färgglada mönstrade gardintyger.

 

Mörkläggande gardintyg

Det finns speciella tyger som är mörkläggande, så kallade Sun-out. Sun-out är en teknisk väv i tre skikt, där mellanskiktet är ett spärrskikt. Sun-out stänger ute ljus till 95%. Hos oss finns Sun-out-tyger i olika färger och kvaliteter.  I fönstret kan man använda enbart mörkläggningsgardiner eller en kombination av vanliga gardiner och mörkläggningsgardiner, vanligt förekommande på ex hotell.

 

Fodra gardiner

Ibland vill man fodra sina gardiner. Det kan vara för att man vill stänga ute ljus och ljud, eller helt enkelt för att man tycker baksidan är mindre snygg och behöver döljas. Till gardinfoder används enfärgade tyger, gärna en poplin i bomull och polyester.

 

Veckband

Veckband är ett band med smala “fickor” där fingerkrokar träs in för upphängning av gardiner. Antal veck på gardinen regleras med placeringen av fingerkrokarna. Se tabell. Veckband sys fast i gardinens ovankant.

 

Fingerkrokar

Fingerkrok är ett samlingsnamn för glidkrok och öglekrok. Krokens “fingrar” sticks in i veckbandets smala fickor. Glidkrok har kroken på mitten och är avsedd att hängas i ett glid i en gardinskena. Öglekrok har kroken i kanten. Öglekroken passar till upphängning av gardiner i gardinringar (tyget centreras under ringen) eller i takskena. Öglekrok kan även hängas direkt över en platt gardinskena.

 

Fålla

Färdigsydda gardiner säljs ofta i hel längd, för att längden ska kunna avpassas direkt på plats. Vill man inte sy upp fållen, så finns det “fållfix”. Fållfix är ett praktiskt fållband som man lägger i fållen och pressar ihop. Snabbt och enkelt!

 

Här hittar du Gardiner och Gardintillbehör!