Vi firar också Novent

Publicerad 08 oktober 2021

Har du hört talas om den alternativa högtiden Novent som räknar ner till advent i November? Det är vår marknadschef Alexandras mamma som har namngett högtiden som gör november till en glittrig månad. Tillsammans har Alexandra och hennes mamma spridit ordet om Novent sedan år 2013 via sociala medier och även traditionell media som snappat upp intresset för Novent. 

Alexandra har intervjuats otagliga gånger i tidningar och radio, och under 2020 utsågs ordet Novent även till ett nyord av Språkrådet eftersom Novent nu lever sitt eget liv. Idag har Novent även sin egen Wikipediasida och på Instagram finns flera tusen bilder från hem där november glittrar till tack vare Novent!

Alla vi på Ohlssons är inte ett dugg förvånade över att Novent har växt sig starkare och starkare. I över 50 år har vi mött kreativa kunder som efterfrågar jultyger redan i november för att hinna med men framför allt för att det är så härligt att sy och skapa inför jul, och det är ju precis det Novent handlar om. Att sprida ut julmyset och slippa stressa. Nu har vi ett ord för det vi pysslar med i november, Novent!

I år infaller första Novent söndagen den 7/11. När du firar novent tänder du ljus varje söndag i adventsstaken, men åt fel håll, adventstaken förvandlas då till noventstake. Enligt Novent-traditionen börjar du med ljuset längst till höger, när advent väl är här så möts fjärde novent och första advent på ett och samma ljus, längst till vänster.

Novent är en smygstart av julen för alla julälskare med ljusslingor, julmusik, amaryllis, pyssel, sömnad och förberedelser inför det stora julmyset i december. Vi har en hel del jultyger, julgardiner, julband m.m. i tygaffärerna redan nu och det kommer mer under nästa vecka. Håll utkik här >>