Sy gardiner till ett runt fönster!

Publicerad 29 mars 2022

I samarbete med @whatdecoratesmyday

Bor man i ett äldre hus så är sällan alla fönster av räta vinklar, men gardinstänger eller rullgardiner för runda fönster finns ju inte direkt något överflöd av på marknaden. Det fina är att det går enkelt att lösa själv. Allt som behövs är tyg, tråd, gardinspiral med tillhörande krokar. Och symaskin! Har man inte en egen så finns det garanterat i gömmorna hemma hos någon vän eller släkting.

Häng med när vi syr den här fluffgardinen med tillhörande rosetter, som enkelt fälls ned som lätt mörkläggning genom att lossa rosetterna.

1. Börja med att mäta ut en tygbit som nästan är dubbelt så bred som fönstret är brett för att få puffigheten.

2. Sy med zick zack söm runt om hela tygbiten för att undvika att tyget fransar sig.

3. Vik och pressa cirka 0,5 cm runtom tyget.

4. Vik in ytterligare en centimeter och pressa med strykjärn innan du syr raksöm runtom tre sidor på tygstycket. Den sista långsidan pressas något bredare så att en kanal skapas för att trä in gardinspiralen i.

Dags att sy banden som ska knytas som rosetter.

1. Mät upp lämplig bredd (med en cm sömsmån) och riv sedan så många band du önskar.

2. Dubbelvik banden och sy ihop med raksöm, men lämna kanterna öppna så att du kan vända banden ut och in med hjälp av en lång kroknål eller genom att fästa en säkerhetsnål i ena änden.

Sätt upp krokarna med lagom avstånd i fönsterkarmen och häng upp typstycket. Anpassa eventuellt gardinspiralens längd så att det blir spänt i själva bågen. Fäst banden i krokarna och knyt på gardinen med lite lagom puff mellan varje rosett. Så där ja, gardinen är redo att sirla vårens solstrålar!

Det här är en del av Ohlssons Tygers samarbete med den kreativa duon @whatdecoratesmyday och @emlie.sundberg. Håll utkik, under våren kommer ytterligare syprojekt!