Sy en duk!

Publicerad 21 april 2022

Samarbete med @emelie.sundberg

En bordsduk är inte bara en vacker dekoration, den skyddar också bordet och piggar upp vilket slitet bord som helst! Om man vill vara noga finns det några regler man kan följa. En duk till en formell fest bör till exempel räcka ner till golvet medan en informell fest har en överskjutande längd från bordskanten på ca 30 cm runt om bordet. Personligen tycker jag att man gör precis som man vill.

Det fiffiga med att sy sin egen duk är ju att man kan få den i exakt de mått man själv önskar men också i exakt det tyg och färg/mönster man vill ha! Jag har valt ett tyg i klassisk Indisk Bomull med vävda rutor som är i 100% återvunnet material – 80% återvunnen bomull och 20% återvunnen polyester för att ge tyget god slitstyrka och en robust känsla. Jag valde ett smårutigt tyg till duken och ett storrutigt tyg till matchande tygservetter.

Vad behöver man då? Jo:
– Symaskin
– Sax
– Bomulls- eller linnetyg till duk ca: 150 x 270 cm (passar till ett bord med måtten 80x200cm)
– Bomullstråd i matchande färg som tyget
– Nålar
– Måttband
– Strykpress/strykjärn och bord

Jag började med att klippa ut tyget till duken i rätt längd + 4 cm sömsmån till fåll på sidorna utan stadkant. Därefter vek och strök jag en dubbel fåll på 2x2 cm. Sedan syr jag med raksöm från avigsidan, ett par mm från innerkanten på de kortsidor där jag fållat.

Tygservetterna mätte jag till 45x45 plus sömsmån och gjorde på samma sätt fast jag hade endast 2 cm sömsmån på varje sida. Vik 1x1 cm och stryk. Kanterna kan med fördel vikas in till små spetsar. Stryk och nåla för bästa resultat.

Tadaa, du har nu din alldeles unika duk med tillhörande servetter till sommarens alla fester!

Du hittar tygerna här.