Sy ett draperi av Vadmal

Publicerad 27 september 2022

Vi blev så inspirerade av en av våra kunder som ville sy upp draperier av det tjocka ulltyget Vadmal, att vi vill tipsa Tygbloggens läsare om detta smarta inredningstips nu när elpriserna är så höga. 

Vadmal är ett vävt tyg som är tätt, varmt och vattenavstötande. Hos oss hittar du Vadmal av 100% återvunnen ull och vanligtvis syr man medeltidskläder, lajvkläder, ytterplagg, poncho m.m. av detta tyg men det passar även som isolerande Ulldraperi vid ytterdörren för att stoppa dörrdrag och kyla som envist letar sig in i hallen. 

Så här syr man ett draperi: 
1) Mät hur långt Ulldraperiet ska vara och ta till för sömsmån ca 10-12cm. 
2) Ta med dig måttet till tygaffären så klipper vi till önskad längd. Eller beställ direkt via vår webbshop. 
3) Nu är det dags att börja sy!
– Fålla in långsidorna på tyget – 1-1,5cm bör räcka.
– Nåla fast Gardinband och sy fast i överkanten. Tänk på att sätta Gardinbandet åt rätt håll så hällornas öppning kommer neråt. Sy fast gardinbandet mot överkanten om ditt draperi ska hänga i en takskena, annars kan du lämna ca 1-2cm av tyget ovanför gardinbandet för att snyggt kunna dölja stången. Ett annat alternativ är att sy en kanal. 
– Häng gärna upp draperiet innan du fållar nederkanten.
– Sätt markeringsnålar efter golvet på gardinen för att få exakt mått (obs! tänk på att golvet ibland kan vara lite snett...)
– Fålla nederkanten, gärna med en lite bredare fåll för att få ett snyggt fall och tyngd i draperiet.
– Nu är ditt draperi klart att hängas upp!

Psst! Eftersom Vadmal inte remsar sig måste man inte fålla kanterna om man vill göra en enklare variant av ett draperi! Fållning kan göra att du får en mer riktig gardin med skarpare kanter.

När du hänger upp ditt nya Ulldraperi är det viktigt att hänga brett och högt runt ytterdörren samt tätt mot listen, så att det inte blir några glipor där kylan kan leta sig in. 

Här hittar du Vadmal >>
Här hittar du matchande Sytråd >>
Här hittar du Gardinband >>