Sy ett lapptäcke

Publicerad 03 oktober 2022

Att sy ett lapptäcke är mycket lättare än man lätt kan tro!

1) Vi rekommenderar att du använder samma sorts tyg genomgående. Förslagsvis något sorts bomullstyg!

2) Det kommer bli många bitar tyg så se till att du har en bra skärmatta, rullkniv och linjal så gör du snygga och precisa bitar. Du hittar tillbehören både i butik och online på ohlssonstyger.se

3) Mixa och matcha! Det går att få till så många olika kombinationer av mönstrat, enfärgat eller blandat. Våga testa dig fram med tyg och vilken form du vill ha bitarna i! Det finns många olika varianter som att skapa blommor, rektangulära bitar eller små, kvadratiska varianter.

4) Tålamod! Visst är det kul att sy lapptäcke – ett mycket personligt projekt som visserligen kan vara lite frustrerande ibland men också rogivande att se hur täcket växer fram. Så ha tålamod så kommer du snart få ett otroligt fint slutresultat! 

Vi rekommenderar alltid att tvätta textilierna innan du syr.

Börja med att klippa eller skära ut tygerna i likadana former (enklast är att välja en kvadratisk form) t.ex. tygbitar på 10x10cm. Lägg sedan ut tygbitarna i det mönster du vill att ditt lapptäcke ska ha. 

Nu är det dags att börja sy. Lapp för lapp, rad för rad med raksöm. Tänk på att ha samma sömsmån, annars är risken att rutorna hamnar snett. Ett tips är att utgå från att pressarfoten ligger mot kanten av tyget. Det är lätt att hålla koll på. 

När du har sytt klart alla rader plockar du fram strykjärnet och stryker innan du syr ihop raderna med varandra. 

Har du bestämt vilket bakstycke ditt lapptäcke ska ha? Härligt! Då lägger du lapptäcket räta mot räta med bakstycket med fiberfilt eller vadd mellan och sy ihop, men kom ihåg att lämna en öppning som du kan vända ut lapptäcket genom och sist syr du ihop öppningen. 

Klart!