Sy ett lapptäcke

Publicerad 02 november 2022

I samarbete med @whatdecoratesmyday

Lappteknik, även kallat “patchwork” eller “kviltning” går långt tillbaka i historien. Och precis som med de flesta trender, som går i cykler, är det nu dags för inredningsdetaljer med lappteknik att åter ta för sig i våra hem. Det fina är att det enkelt går att sy ett själv. Möjligheterna är oändliga, men häng med i beskrivningen av hur Emma skapade just detta lapptäcke.

För att sy ett lapptäcke behöver du: 
Vackra tyger
Bordsfilt, som Emma har använt, eller Vadd
Sax
Symaskin
Tid & tålamod 

1) Klipp kvadrater á 10x10cm av tyger som du tycker om. Till detta lapptäcke användes 18 olika tyger, varav hälften med betoning på rosa och hälften gröna, samtliga härligt mönstrade.

2) Lägg ut din tygbitar på golvet för att hitta ett fint mönster. Varva dina färgteman för en harmonisk känsla.

3) Sy ihop kvadraterna med raksöm så att långa remsor skapas.

4) Numrera varje rad så att du håller koll på i vilken ordning de ska sitta.

4) Remsorna sys sedan löpande på ett stycke vit bordsfilt som motsvarar den totala ytan av de sammanlagda remsorna. Varefter remsorna sys på fylls de med lite stoppning så att små “kuddar” skapas. Detta moment är givetvis inte nödvändigt, men det ger lapptäcket en extra puffiig och mysig dimension. 

Om du vill ha ett tyg som bakstycke kan du vika upp bakstycket över framstycket, det blir då en kant runt hela lapptäcket. Vik sedan in en bit som sömsmån så får du en riktigt fin kant!

Det tar lite tid att sy ett stort lapptäcke, men precis som med allt man lägger mycket kärlek på kommer det förhoppningsvis vårdas ömt och älskas av generationer.