Symaskinsnålar - en guide till rätt nål!

Publicerad 18 november 2022

Här kommer Ohlssons Tygers stora guide till rätt nål! När man köper symaskinsnål är det materialet du ska sy i som bestämmer vilken sorts symaskinsnål man ska använda - i det här inlägget går vi igenom varje nål och vad för tyg eller projekt som den är lämpad för!

Ska du sy i elastiska tyger med stretch i eller skira och ömtåliga tyger?

Symaskinsnålar Microtex 70-80

Denna nål är speciellt anpassad för sömnad i tunna tyger som baddräktstyg, silkessatin, ciffong, organsa m.m. Nålen är tunnare och själva spetsen är mycket längre än andra nålar. Den under delen av nålen (från hålet och nedåt) är därför längre och vassare. Passar även utmärkt att använda vid sömnad av Mörklänningstyger där man inte vill ha för stora nålhål som gör att ljus kan sippra igenom! Ett mörkläggningstyg är också vävt i tre lager, vilket gör att man behöver en extra tunn och vass nål.

 

Symaskinsnålar Jersey 70-90

En bra nål till dig som syr i elastiska, stickade och bomullsstickade tyger som exempelvis stickade tyger, bomullsjersey, muddväv m.m. Den rundade spetsen gör att eventuella tygskador förhindras då den trycker fibrerna åt sidan istället för att skära igenom dem!

 

Symaskinsnålar Stretch 75

En nål som är bra till lite tunnare stretchtyger som lycra, tunnare trikåtyger m.m. Även denna nål har en rundad spets som skonsamt letar sig mellan maskorna på ditt tyg istället för att skära igenom!

Ska du sy i stumma tyger utan stretch?

Symaskinsnålar Universal 70-100 

En perfekt all round-nål att ha hemma! Nålen passar både till tunnare tyger som till kraftigare sådana. Storlek 70 är bra till exempelvis tunna tyger utan stretch som vanlig Duchesse, Modepolyester m.m. Storlek 80 passar bra till Gardin, Linne och Bomullstyger och storlek 90-100 till tyngre tyger som ull, fuskpäls, Möbeltyg och Denimtyger.

 

Symaskinsnålar Universal 80

En perfekt nål om du ska sy Gardiner eller sy ett lapptäcke! Den kan även användas till sömnad i tyger som Linne, Lakansväv, Bomullstyger, Indisk bomull m.m. Tack vare sin lätt rundade spets tränger nålen lätt igenom tyget utan att skada fibrerna!

 

Symaskinsnålar Universal 70

Använd den här storleken när du ska sy i tunnare, vävda tyger som crépe, batist, bomullspoplin, viscose och voiletyger. Tack vare sin lätt rundade spets tränger nålen lätt igenom tyget utan att skada fibrerna!

 

Symaskinsnålar Jeans 90

En utmärkt nål till sömnad i Jeans eller andra Denimtyger. Spetsen på den här nålen är extra lång och extra spetsig för att orka sy i mer krävande material! Många av våra kunder använder den även till Markisväv eller andra slitstarka tyger som tunnare skinn och möbeltyger, eftersom den är så pass slitstark av sig!

 

Symaskinsnålar Skinn 80-100

Perfekt till sömnad av Skinn eller imitationer. Den här nålen skär bra vilket gör att den är extra effektiv på hårdare material. Men det gör även att den kan förstöra ett vävt tyg eftersom den då kan skära av trådarna på tyget! Så tips är att endast använda den på Skinn eller liknande material som klarar av det. Är du osäker så testa på en liten yta först!

Symaskinsnålar Tvilling 80, Tvilling stretch 75 och Tvilling 100

Sedan finns det även nålar som används till att kunna att kunna sy dekorativa sömmar, kantstickningar och stråveck - då passar tvillingnålarna perfekt! Det är alltså en nål med två nålar fästa på en kolv. Observera att nålarna kan ha olika bredder mellan dessa två nålar, där Tvilling 80 har en bredd på 2,5mm, Tvilling Stretch 75 har 4 mm och Tvilling 100 har hela 6mm.

 

Förutom tvillingnålarna har vi även Overlocknålar 80-90

Dessa nålar är lämpliga för de flesta naturliga eller syntetiska tyger och är utformade för att passa till overlockmaskiner, ej vanliga symaskiner. Overlocknålar klarar hög sömnadshastighet och motverkar hoppstygn! 

 

Är du redo för att välja nål till ditt projekt? Vad härligt! Du hittar alla Symaskinsnålar här!