Sy presentpåsar till jul - lika enkelt som att sy en gympapåse!

Publicerad 22 november 2022

Lite tyg och fina band gör julklappen lite extra fin! Inte nog med det blir påsen även en del av presenten som mottagaren sedan kan använda till annat eller till nästa jul. Att sy egna paketpåsar är lika enkelt som att sy gympapåsar! 

 

Detta behöver du:

Ett julfint tyg

Dekorationsband

Matchande sytråd

Sax

Måttband

Säkerhetsnål

 

Vi valde att göra 2 olika storlekar på påsarna. En stor med måtten 50x30cm och en liten med måtten 30x20cm. Du kan också välja var på påsen du vill ha kanalen för bandet - på den större påsen valde vi att göra kanalen 10 cm ned på påsen - då får du en fin volang upptill. Medan på den lilla påsen gjorde vi kanalen endast 2,5cm ned så att den hamnar direkt vid öppningen!

1) Börja med att mäta ut 1cm sömsmån och klipp till din påse. 

2) Sicksacka kanterna runt om så att tygpåsen inte remsar upp. 

3) Vik påsen dubbel så att avigsidan ligger utåt. Sy påsen med raksöm längs kanterna. Lämna toppen öppen! 

4) Vänd ut påsen så att rätsidan är utåt. 

5) Vik in kanten upptill för att skapa både kanal och en snygg fåll. Om du vill göra en kanal längre ned på påsen (som den stora påsen) viker du ned dubbelt så mycket (10cm). vill du istället göra kanalen längst upp (som den lilla påsen) viker du endast ned 3cm. Se bild ovanför!

6) Sy en raksöm runtom påsen så nära den vikta kanten som möjligt på insidan. Sy sedan en till raksöm längre upp - vid sömnad av liten påse - ca. 2cm mellan sömmarna. Vid sömnad av stor påse ca. 3cm mellan sömmarna. Då är kanalen sydd!

På den lilla påsen blir det en liten kant på 5mm högst upp ovanför kanalen medan den stora påsen får en fin volang med ca 6cm tyg över kanal.

7) Sprätta upp en liten öppning på den sydda kanten av påsen där du nyss sytt en fin kanal för att få in bandet i påsen! Nåla fast en mindre säkerhetsnål på bandet och använd den för att dra runt bandet i kanalen till du nått andra sidan. Klipp bandet i önskad längd så att det enkelt går att knyta en fin rosett.

Klart!