Klipp en rund Vaxduk!

Publicerad 23 januari 2023

Svårt att hitta dukar till ditt runda bord? Det är enkelt fixat - här visar vi hur du klipper till en rund Vaxduk på egen hand. Vaxduk är ett perfekt tyg för det behöver du heller inte fålla, är underhållsfritt och skyddar bordet! 

 

Du behöver:

- en bit Vaxduk (140x140cm)

- Penna

- Snöre

- Sax

1. Klipp till en kvadratisk bit Vaxduk (140x140cm) 

2. Vik duken försiktigt, först på mitten en gång från ena sidan, vik den sedan en gång till från andra sidan. Tips! Vik duken med baksidan uppåt så kommer de ritade strecken inte synas när du väl är klar! 

3. Ta fram penna och ett snöre. Knyt fast snöret i pennan.


4. Placera pennan längst ut i vänster hörn, håll fast och lägg snöret längs med den vikta kanten upp till det vikta hörnet. (se bild ovan) 

5. Håll fast snöret i vikningen i hörnet högst upp till vänster och rita den kvartscirkel som det blir genom att dra pennan från den kortaste sidan till den längre. Viktigt! Snöret måste alltid hållas sträckt för att det ska bli jämnt!

6. Klipp bort tyget som finns nedanför den kvartscirkel som du ritat.

7. Vik ut duken, Klart!

 

Blir det kvar svaga veck efter vikningen? De brukar försvinna med tiden! Annars går det att stryka duken på baksidan, med så låg värme som möjligt och gärna med en handduk eller liknande material emellan! (annars kan duken smälta).