Sy ett förkläde av Avtorkningsbart Duktyg!

Publicerad 26 januari 2023

Både enkelt och praktiskt är det att sy sig ett förkläde i Dukväv! Du behöver nämligen inte fålla förklädet och om du skulle spilla är det bara att torka av med en fuktig trasa - ingen omgång i tvättmaskinen behövs! 

 

Det du behöver är:

- En bit Dukväv

- En sax

- Knappnålar

- Måttband

- Ett band

- Penna

1) Börja med att klippa ut en bit Dukväv 60x80cm. 

2) Nu ska du klippa ut för armarna. Vik därför tygbiten på mitten. Börja med att märka upp med hjälp av en knappnål 13cm ut från vikningen högst upp på förklädet. (på kortsidan). Sedan mäter du 60cm från den nedre kanten på långsidan (ej den vikta) och märk med en knappnål. Här kan du antingen använda en penna med snöre för att göra en rak halvmåne mellan de båda nålarna, eller försök klippa en så jämn båge som möjligt för hand! 

3) Vik ut tygbiten. Vik in ca. 1 cm längs med de båda halvmånarna för en kanal och nåla.

4) Sy fast kanalen med raksöm på baksidan och lämna öppet på båda ändar. 


5) Nu ska vi sy fast fickor! Med hjälp av restbitar från tyget, klipper vi ut 2st fickor i det mått vi vill ha dem i.

6) Sy fast ett band som smart kant upptill på fickorna så syns de lättare och du får en finare kant på fickan!

7) Mät ut var på förklädet fickorna ska placeras med hjälp av måttband och nålar! Sy sedan fast dem med raksöm (men lämna öppet där bandet sitter fast). 

 

8) Sist ska vi trä igenom bandet (vi använde ett kyprat bomullsband) med hjälp av en säkerhetsnål. Börja trä in i ena kanalen, lämna en ögla för huvud och trä sedan tillbaka bandet genom kanalen på den andra sidan. Lämna ca: 60cm band på respektive ände för att enkelt kunna knyta runt kroppen. Klart!