Sy en vetekudde som syns i soffan!

Publicerad 01 februari 2023

En vetekudde kan användas till mycket, till att lindra smärta i muskler eller mage, för att värma den som är kall eller stoppa in den i frysen ett tag på sommaren och svalka dig i hettan! Oavsett i vilket syfte du tänkt använda din vetekudde är det ett enkelt projekt du själv kan göra. 

Du behöver:

- Innertyg (vi använde Lakansväv)

- Yttertyg (vi använde Linnetyg)

- Tråd

- Vete (minst 1kg)

- Sax

- Symaskin

1) Börja med att sy en innerkudde av bomullstyget. Klipp ut en bit som är 60x15cm (tybiten kan vara vikt på en kortsida). Sicksacka kanterna runt. Vänt rätsida mot rätsida och sy en raksöm längst med de båda långsidorna. Lämna den kortsida som inte är vikt öppen. 

2) Vänd ut och in. Dela upp fodralet i 3 sektioner ca 20cm breda genom att nåla fast en nål längst upp som markering. (se bild)

3) Fyll upp vete i den första sektionen längst in i kudden. Du ska inte fylla helt utan ca. 80%. Nåla igen vid 20cm och sy en enkel raksöm för att stänga igen den fyllda sektionen. Detta gör vi för att veten inte ska samlas på ett ställe i kudden! Gör så på alla 3 sektionen så att du fått en fylld, stängd innerkudde.

Tips! Vik in kanterna på sista sektionen innan du nålar och syr raksömmen så får du ett fint slut på kudden. 

Vill du exempelvis göra en längre vetekudde som ska användas på axlar kan det vara bra att göra en vetekudde med minst 5 sektioner med en innerkudde som istället är ca. 90 cm lång!

4) Sedan är det dags att sy fodralet! Här valde vi att använda en stark färg på tyget så att du enkelt kan hitta igen den i soffan, sängen eller liknande. Klipp ut en bit som är 70 x 17cm i yttertyget.

5) Sicksacka kanterna på linnetyget så att de inte remsar sig. Börja med att fålla kanten på öppningen genom att vika ned kanten två gånger på respektive kant och sy en raksöm över! Sedan lägger du rätsida mot rätsida, låt ena sidan vara 9cm längre än den andra där du precis fållat. Vik över den så att du får en "ficka". (se bild) 

Fickan är till för att inte innerkudden ska åka ut ur fodralet utan håller sig på plats. Men du kan också välja att bara låta kanten vara fållad och skippa fickan!

6) Nåla långsidorna och sy ihop med raksöm som ett vanlig fodral! Lämna den sidan där du fållat, öppen för att kunna ta ut innerkudden vid behov. 

6) Vänd ut och in på fodralet och stoppa in innerkudden. Vänd fickan ut och in över motsatt sida. Klart!

Eftersom vi nu sytt en vetekudde med fodral är det enkelt att bara tvätta fodralet om det skulle bli smutsigt!