Lär dig sy ett Kuddfodral med dragkedja!

Publicerad 07 februari 2023

Att sy kuddfodral med blixtlås är mycket enklare än man tror! Och visst är det fint att kunna skapa sina egna inredningsdetaljer som är helt unika för just ditt hem. Här visar vi dig steg för steg hur du gör. 

Du behöver:

Symaskin

Tråd

Sax

Blixtlås

Tyg 

Måttband

Börja med att välja vilket tyg du vill ha. Här kan du antingen välja att sy med samma tyg på fram- och baksida eller välja olika tyger, som vi valt i det här exemplet!

1) Klipp ut två lika stora bitar tyg, vi valde måtten 45x45cm. (Vill du sy fodralet i ett och samma tyg kan du välja att vika tyget så att du får den vikta sidan uppåt på fodralet - tänk bara på att tygets mönster blir åt rätt håll bara ifall du syr i mönstrat tyg).

2) Sicksacka kanterna på de båda bitarna eller runt kanten på den bit du har så att tyget inte remsar sig.

Tips! Väljer du som vi på bilden, ett linnetyg och ett polyestertyg, är det bra om du tvättar linnetyget innan du syr eftersom det har en högre krympningsgrad och kan alltså få kudden att bli skev i formen om du inte tvättar det först.

3) Lägg tygbitarna räta mot räta, alltså utsidan på tygerna ska ligga mot varandra. Nåla ihop på alla sidor förutom på den nedre delen. Där vill vi att blixtlåset ska sitta. Har du vikt tyget istället för att klippa två olika bitar behöver du endast nåla ihop de två motsatta sidorna som kommer bli kuddens sidor när den är färdig. 

4) Sy ihop bitarna ca 1 cm från kanten där du har nålat. 

5) Ta tag på insidan och vänd kudden ut och in. För att få ut hörnen helt kan du trycka lite med baksidan på en penna! Stryk kuddfodralet så får du snygga, skarpa kanter. 

6) Nu ska vi sy fast blixtlåset! Börja med att nåla in 1 cm av de båda sidorna i öppningen nedtill på fodralet så att du får ca 1cm kant på insidan. Det ska alltså matcha den innerkant du fått på resterande sidor du sytt ihop. Stryk lätt över det så får du en skarp kant du kan följa vid nästa steg. Vänd ut och in på fodralet och sy en raksöm på de båda sidorna max ca 2-3cm in och stanna. 

7) Dra upp blixtlåset lite så att du får en två flärpar att jobba med. Börja med att nåla fast ena delen på ena sidan av öppningen - nåla längst med tygbitens främre sida tills du når slutet. Gör samma med den andra delen av blixtlåset och kuddens bakre sida. Kom ihåg att framsidan på blixtlåset ska vara mot öppningen och mot rätsidan av fodralet (alltså inåt i öppningen).

8) Sy fast blixtlåset som du nålat fast på de båda sidorna med raksöm på avigsidan. Avsluta genom att fästa flärpen på kortsidorna av blixtlåset med en liten raksöm. Vänd kuddfodralet till rätt håll - klart!