Sy tygtofsar även kallade scrunchies

Publicerad 22 februari 2023

I samarbete med @colorelles

Så kul det var att sy egna scrunchies. Jag testade med flera olika tyger. Alla tyger är fina på sitt sätt men gillade kanske allra mest att sy i det rutiga, som är så mjukt och följsamt, eller i det vävda vita linnetyget.

Nu kör vi igång!

Det här behöver du:
Tyger
Tygsax
Knappålar
Säkerhetsnål
Måttband
Symaskin
Synål
Sytråd
Resårband

Jag valde att göra en kollektion av scrunchies med följande tyger: Bäckebölja, Kreppad Viscose, Siden Dupion, Chiffong och Organza. Klicka på länkarna så ser du att tygerna finns i flera färger!

Gör så här: 

1) Klipp en avlång remsa tyg, jag körde på 50 x 20 cm och tycker de blev stora fluffiga scrunchies.

2) Vik tyget med rätsidan inåt.

3) Sy med symaskin längst långsidan med 1 cm sömsmån. OBS – lämna 5 cm i varje ände osytt!

4) Vänd nu tyget så att rätsidan kommer utåt. 

5) Nästa steg är att sy ihop kortsidorna med varandra så att du får formen av en schrunchie. Nåla därför ihop kortsidorna – räta mot räta!

6) Sy ihop kortsidorna med symaskin. 

7) Klipp nu en bit resår. Jag tycker att 20-22 cm var lagom.

8) Fäst en säkerhetsnål i ena änden av resåren. Den andra änden av resåren fäster du i tyget med en nål. Nu kan du med hjälp av säkerhetsnålen dra resåren genom scrunchien utan att resåren försvinner in i tyget.

9) Knyt ihop resårens ändar med dubbelknut.

9) Knyt ihop resårens ändar med dubbelknut.

10) Kasta ihop öppningen som är kvar på din scrunchie. Jag gjorde det för hand men det går också att göra med symaskinen.

Voila. Nu har du din scrunchie!

Jag hamnade verkligen i ett flow när jag sydde! Det går snabbt att göra en scrunchie och när du fått in snitsen gör du dem enkelt. Du kan exempelvis göra några till dina vänner, eller barn som själva får välja tyg. Perfekt aktivitet för en syjunta. Och för dig som redan syr en hel del – sy ett klädesplagg med tillhörande scrunchie!