Sy haklappar av Avtorkbart tyg!

Publicerad 14 mars 2023

Det är både smart och enkelt att sy haklappar av Dukväv! Våra vaxade duktyger är Öko-Tex Certifierade vilket innebär att tyger inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Dukväv remsar sig dessutom inte vilket gör att du inte behöver fålla eller sicksacka om du inte vill.

Vi valde att kanta haklapparna med ett kantband för att få en mjuk och snygg kant! 

1) Börja med att klippa ut ett av våra PDF-mönster som du kan utgå ifrån! Väljer du mönster 1 kan du vika tyget innan du klipper för att få ut hela haklappen i samma bit. Båda mönstren ryms på ett A4-papper.

Mönster 1 - https://www.tygbloggen.se/shared/userfiles/files/haklapp%201.pdf

Mönster 2 - https://www.tygbloggen.se/shared/userfiles/files/haklapp%202.pdf

 

2) Placera mönstret, nåla fast på valt tyg och klipp ut hela formen utan sömnsmån. 

3) Ta lös mönstret och klipp ut själva fickan i mönstret.

4) Placera fickan på önskat tyg, antingen ett annat tyg eller samma tyg och klipp ut!

5) Börja sedan med att sy fast ett kantband på fickans övre kant med raksöm. (Du kan nåla fast kantbandet först så att respektive sida är "klädd" i bandet).

6) Sy sedan fast fickan på haklappen längst ned med raksöm (räta mot aviga).

7) Nåla och sy fast kantbandet runt hela haklappen.

8) Sist syr vi fast en bit kardborre på flärparna högst upp så att haklappen sitter kvar. Klipp ut en mindre bit kardborre. Sy fast med raksöm den mjuka delen på höger flärp på rätsidan, medan du syr fast den hårda delen av kardborrren på vänster flärp på avigsidan. På så sätt överlappar stängningen fint på baksidan. 

9) Avsluta med att klippa bort överbliven kardborre på kanter så att den får samma form som flärpen.

Klart!

Tips! Det går att justera halsringningen på båda mönstren. Klipp då bara ut en större halvmåne! Du kan även använda kantbandet till en knytning istället för kardborreband. Då kan du sy ihop kantbandet i slutet till ett "snöre".