Vad är det för skillnad på de olika mellanläggen och hur kan jag använda dem?

Publicerad 28 mars 2023

Mellanlägg är ett stabiliseringsmaterial som kan användas i många olika projekt, som exempelvis till halsringningar, kragar eller grytlappar! 

Vi förstår att det kan vara svårt att veta hur man ska använda sig av ett mellanlägg men resultatet när man väl gör det blir otroligt snyggt! Vissa mellanlägg, eller vlieseline som det också kallas, har klister på baksidan. Då behöver du bara stryka fast dem med hjälp av värme från ett strykjärn. Men vissa har inget klister på sig och då kan du behöva använda dig av ett textillim!

Följ alltid anvisningar för just det mellanlägg du valt för att uppnå bästa resultat!

Vlieseline H-630 

Ett mellanlägg för att ge volym. Pressas enkelt fast med strykjärn på önskad yta! Används till toppstygnsarbeten, lapptäcken eller quiltning samt till varma kläder såsom jackor eller kappor där du önskar ett tjockare lager.

Vlieseline G-700 Solidot

Vävt mellanlägg i 100% Bomull med klister på ena sidan, stryks enkelt fast. Passar bra vid användning med lätta till medeltunga tyger. Särskilt användbar på tyger som också är vävda i bomull för att ge mer stabilisering i kragar, manschetter på skjortor eller i livet på en klänning.

Vlieseline H-200

Stumt och tunt mellanlägg med klister på ena sidan, stryks fast med strykjärn på önskat tyg. Blir stummare än den vävda Vlieselinet eftersom det är i 100% Polyester. Passar bra för att stärka ett tyg på olika sätt!

Vlieseline H-250

Ett stumt, kraftigt mellanlägg med klister på ena sidan. Funkar bra för att förstärka olika typer av tyger exempelvis när du vill ha en kraftigare krage på skjortan eller i ärmslutet. Detta Vlieseline är lite grövre och kan användas till exempel om du vill sy en tygväska i ett tunnare tyg som bomullspoplin eller fickdetaljer som ska vara stumma och stabila.

Vlieseline stretch

Ett tunt, stretchigt mellanlägg som enkelt klistras fast i materialet. Vlieselinet är stretchigt åt ett håll och stryker du fast det i samma stretch riktning som det stretchiga material du vill förstärka, bibehåller det en stretchig kvalitet. Det är därför viktigt att hålla koll på åt vilket håll stretchen är på vlieselinet innan du stryker fast det på önskat material! 

Vill man däremot använda ett väldigt tunt vlieseline på ett stumt tyg går det utmärkt att ändå använda sig av Vlieseline stretch, då blir tyget bara stumt när du pressat fast det.

Stickvlies "Stick n Tear" 

Stickvlies används för stabilisering av tyg och som hjälpmedel vid brodering, lapptekning, quiltning och applikationer. Stickvliesen är lätt att riva bort efter användning! Lämplig för alla tyger. Perfekt till exempelvis tunnare tyger där man vill ha mer stabilitet under sömnaden! 

Vliesofix

Ett dubbelhäftande påstrykbart "lim" på metervara. Den passar till att göra applikationer eller egna laglappar av valfritt tyg. Vliesofix är även samma material du kan använda till att fålla gardiner utan att sy, då finns det på förpackning som ett fållband eller fållfix.

Vildona

Ett kraftigt mellanlägg som passar till kepsar, väskor, bordstabletter eller andra hobbyprojekt där du vill ha en stummare känsla på tyget.

Thermolam

En värmeisolerande vadd som passar till exempelvis grytlappar eller grillvantar. Rekommendation att använda i 2 lager! Thermolam har även ett kylande effekt. Du kan även använda vadden som mellanfoder i exempelvis väskor. 

Limpenna, Limstift, Spraylim och Textillim

Enkelt att sätta fast vissa typer av mellanlägg som inte går att stryka fast, är med hjälp av någon form av textillim! 

Limpenna och Limstift tvättas bort från materialet vid tvätt. Dessa två är perfekta hjälpmedel när du ska sy i till exempel blixtlås i elastiska material, mönsterpassa rutor eller ränder, sy fast karborreband m.m. Där man helt enkelt inte vill att materialet under ska flytta sig när man syr!

Spraylim används ofta till quiltning för att hålla ihop alla delar medan du quiltar. Men du kan också använda den till sänggavel för att håll skumgummi och vadd på plats medan du arbetar. Spraylimmets funktion försvinner efter ett tag/vid tvätt.

Textillim används istället att sy fast ett tillbehör eller tyg. Exempelvis om du vill limma fast möbelband eller andra tillbehör på ställen där du varken kan stryka eller sy fast tillbehöret!