Sy Kuddfodral med blixtlås i vädertålig Dynväv

Publicerad 19 april 2023

Det är lätt att sy egna kuddfodral till uteplatsen! Ett smart tips är att sy i vädertålig Uteväv, även kallat Dynväv som tål både fukt och solljus - då håller sig kudden fräsch mycket längre! Här visar vi hur du syr ett stort kuddfodral (60x60cm) med blixtlås! 

Du behöver 

Uteväv

Blixtlås

Sytråd

Sax

1) Klipp ut en tygbit på 120x60cm. Vik sedan tyget dubbelt så att du får en kvadrat på 60x60cm. Se till så att rätsidorna är mot varandra! 

2) Nåla ihop sidorna men lämna öppet på en sida (motsatt sida mot den vikta sidan). Där ska vi sy fast ett blixtlås senare. 

3) Sy ihop med raksöm där du nålat. Sicksacka sedan kanterna på de två sidorna du precis sytt. sicksacka även respektive sida på öppningen så att tyget inte remsar sig där. 

4) Vänd kuddfodralet ut och in. Tryck ut hörnen med baksidan på en penna! 

5) Nu ska vi sy fast blixtlåset! Börja med att nåla in 2cm av de båda sidorna i öppningen nedtill på fodralet. Då bildar du en kant på insidan. Stryk lätt över tyget med strykjärn så får du en skarp kant du kan följa vid nästa steg.

6) Dra upp blixtlåset så att du får två flärpar att jobba med. Börja med att nåla fast ena delen på ena sidan av öppningen - nåla längst med tygbitens främre sida tills du når slutet. Blixtlåset ska nålas mot den vikta kanten som du pressat till med strykjärn. (se bild)

7) Vänd kuddfodralet till avigsidan. Sy fast blixtlåset som du nålat fast på båda sidorna med raksöm på avigsidan. Se till att du endast syr i ett lager tyg, bara i den 2 cm vikta kanten som du pressade ned med strykjärnet. På så sätt får du ingen synlig söm på själva rätsidan av fodralet! 

8) Avsluta genom att fästa flärpen av blixtlåset på kortsidorna med en liten raksöm. Vänd kuddfodralet till rätt håll - klart!