Ge textilierna nytt liv med batikfärgning

Publicerad 03 maj 2023

Batik eller tie-dye, är en färgningsteknik som har funnits i många, mångar år. Tekniken innebär att man knyter med trådar eller gummiband på textilien för att skapa mönster efter färgning, roligt eller hur! Det finns olika sätt man kan knyta för att få fram olika mönster och det är egentligen enklast att testa sig fram för att se vilket mönster och teknik man gillar bäst! 

Här hittar du Textilfärg ->

Batik kan du både göra för hand och i tvättmaskin, vår textilfärg från Nitor är säker att använda i tvättmaskinen och följande tvättmedel! Skulle du vilja färga för hand så var noga med att skydda bord och omkringliggande möbler så att de inte får små skvättmärken. Tips! Har du en liten bit Vaxduk är den smidig att lägga fram på bord eller golv. Färgar du för hand är det också smart att använda plasthandskar så att inte din hud drar åt sig av färgen - det kan vara svårt att få bort! 

Att färga i tvättmaskinen är riktigt enkelt, skonsamt och får ett mycket jämnt resultat! Medan fördelen med att färga för hand är att du skulle kunna doppa textilien i olika färger för att få mer än en färg på tyget.

Det går att göra batik på de flesta textilierna, men vi skulle rekommendera ett naturmaterial som bomull- eller linnetyger, som enkelt suger åt sig av färgen! På all textilfärg står det även vilka material som passar bäst. Färga hattar, skor, dukar, tygpåsar, tröjor, byxor, strumpor, gardiner eller ja varför inte servetter! Möjligheterna är många och när du väl har börjat är det svårt att sluta! 

Så här gör du: 

1) Vrid ihop tyget och knyt på de ställen du vill skapa mönster, med hjälp av bomullssnöre eller gummisnoddar. Se till att knyta hårt så att det inte lossnar i tvätten!

2) Häll/lägg in textilfärgen i tvättmaskinen (kolla vad som står på färgförpackningen för att göra rätt för just den färg du använder)

3) Lägg in de textilier du vill färga och starta igång tvättmaskinen.

4) När maskinen är klart tar du ut textilierna, ta bort snörena eller gummibanden och låt tyget torka!

Klart!