Hur du lägger upp byxor med smygstygn

Publicerad 09 maj 2023

I samarbete med @jennie.dahlén

Behöver du lägga upp byxor eller kjol? Testa att göra det helt utan synlig söm. Det är enkelt men kräver lite noggrannhet. Tricket är att ta små fina stygn som inte syns på utsidan av plagget!

På vår Instagram kan du se en video på hur du gör, Här har du instruktionen:

Du behöver

Synål

Sytråd

Sax

Eventuellt en fingerborg

Gör så här:

1) Mät hur lång du vill att byxan eller kjolen ska bli. Lägg till ca 4 centimeter och klipp sedan av. Vik in de 4 centimetrarna och pressa med strykjärn. Vik sedan in ca en centimeter av kanten så att den hamnar inuti den nya fållen. Nåla!

2) Nu ska du sy smygstygn. Trä nålen med enkel sytråd i matchande färg som plagget och gör en knut. Stick in nålen mellan uppviket och plagget och kom upp i kanten på uppviket. Ta sedan ett litet stygn i tyget på plagget. Det är här det är viktigt att vara noggrann. Du ska ta stygnet om bara en eller två trådar i tyget så att det inte syns på utsidan. Vänd och kika om du är osäker!

3) Nu tar du nästa stygn i kanten. Fortsätt ta vartannat stygn i tyget och vartannat stygn i kanten. Hoppa fram ca 4-5 millimeter mellan varje stygn så att det bildas som en liten zickzacksöm mellan tyget och kanten på uppviket. Fortsätt varvet runt och fäst på slutet!

Sedan är du klar! Då ska det se ut ungefär såhär:

Om Jennie Dahlén

Jennie Dahlén har skrivit böckerna Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode och Klä barnen, växa, ärva, fixa, laga. Hon föreläser om hållbart mode och håller workshops i att reparera kläder!

Jennie är utbildad marknadskommunikatör, modevetare och textilhantverkare. Hon har lång erfarenhet från modebranschen samt från ideel sektor.

Följ Jennie via hennes Instagram och hemsida där hon inspirerar och ger tips på lagning och hållbart mode!