Sy ett förkläde till trädgårdsredskapen

Publicerad 16 maj 2023

Det är enkelt att sy sig ett eget förkläde till alla trädgårdsredskap du vill ha nära till hands när du planterar och fixar med växterna! Det bästa med att sy sig ett eget är att du kan anpassa fickor och hällor till de redskap som just du använder. Här visar vi dig hur du gör ditt eget: 

Du behöver

Tyg (vi rekommenderar ett möbel- eller utetyg som tål slitage)

Sax

Måttband

Tråd

1) Börja med att klippa ut ett tygstycke som är 45cm x 98cm (plus sömsmån 2cm). Nåla upp en fåll runtom alla kanter på stycket.

2) Klipp ut långa remsor som du ska ha till bandet. Vi gjorde remsor som var 95cm x 5cm.Vik in kanterna mot varandra på längden av remsan (så att du får en fåll) och sy en raksöm längs med. 

3) Nåla fast banden i de två övre hörnen på tygstycket i fållen som du nålat fast och sy med raksöm runt fållen på tygstycket. Då är du klar med bakstycket på förklädet!

4) Nu ska vi göra fickorna och hällorna. Det gör vi genom att klippa ut en bit tyg (här valde vi ett mönstrat) i storleken 50cm x 26cm (plus 2cm sömsmån). Vik in sidorna mot bakstycket och sy fast med raksöm. (se till så att biten är mitt på förklädet.) Vi valde att placera det ca. 10cm upp från nedre kanten och ca. 20cm in från respektive sida.

5) Klipp ut ännu en bit tyg från det mönstrade. Denna gång i storleken 50cm x 36cm (plus 2cm sömsmån). Vik biten så att avigsidorna är mot varandra. (rätsidan ska alltså vara utåt på båda sidorna.) Detta gör vi för att få en fin kant upptill på respektive ficka!

Vik in kanterna som inte är vikta och sy fast på den andra biten på förklädet. Lämna ovansidan öppen (den helvikta sidan). 

6) Sy med raksöm 15cm in på fickan för att skapa mindre fickor. Sy från ovandel till nederdel. Detta ger dig 3st fickor!

7) Dags att göra hällorna på sidorna. Klipp ut två tygbitar med måtten 9cm x 5cm. Vik in sidorna och se till så att nederdelen av hällan är 5cm bred totalt, så att du skapar en "konform" på hällan. Fålla alla sidor med raksöm så att du får fina kanter.

8) Sy fast hällan endast på sidorna med raksöm. Vi placerade hällan 12cm upp från förklädets kant och ca 8cm in!

Klart!