Förnya dina lampskärmar på 30 minuter!

Publicerad 20 maj 2023

I samarbete med Emma på @whatdecoratesmyday

Har du lampor hemma med lampskärmar som du tröttnat på? Eller har du hittat skärmar med fin form på loppis som du inte vad du ska göra med? Här har du lösningen. Sy ett nytt överdrag! Så enkelt och billigt sätt att förnya hemmets ljuskällor. Häng med när Emma på @whatdecoratesmyday skapar två enkla varianter lampskärmar!

Puffig lampskärm med volang

1) Mät ut tyg som behövs genom att mäta skärmens bredaste omkrets och dubbla det. Lägg på ett par extra centimetrar för sömsmån.

2) Vik, pressa och nåla för att skapa ett fint fall på tyget. Jag valde att vika in veck på 3 cm. (se bild)

3) Som nederkant sys en volang. För att få ett fint rynk på volangen sys först en raksöm med stora stygnsteg på symaskinen – utan att fästa sömmen! Se inställningarna på symaskinen. 

4) Därefter drar jag försiktigt i övertråden och löpande rynkar ihop tyget så att det faller som jag önskar!

5) Volangen nålas sedan fast och sys på det större tygstycket.

6) Avsluta med att pressa med strykjärn.

7) Skärmen som görs om här är plisserad så därför limmas först ett lager tyg på med textillim för att släta till skärmen.

8) Därefter träs skärmen på och toppen limmas på insidan av skärmen upptill. Klart!

Lilla lampkjolen – enklaste sättet att förnya en lampa

Följande beskrivning kan vara det allra enklaste sättet att förnya en lampskärm: att sy en lampkjol att sätta över befintlig skärm. Det fina är att tycker man om att förnya sitt hem så är det bara att plocka bort. Och kanske sy en ny i annat tyg? Kan du sy raksöm på en symaskin så tar den i runda slängar 15 minuter att göra!

1) Mät ut tyg som behövs genom att mäta skärmens bredaste omkrets och dubbla det. Lägg på ett par extra centimetrar för sömsmån. 

2) Fålla runtom hela tyget. Vik sedan övre kant ca 3 centimeter. Sy två raksömmar med 2 cm mellanrum och 0,5cm sömsmån ( se bild). Då har en kanal bildats!

3) Med hjälp av en säkerhetsnål träs resårband i kanalen så att plisseringen upptill på lampan skapas.

4) Dra ihop så att öppningen upptill sitter tajt runt lampskärmen den ska sitta på. Knyt ihop och avsluta med att sy ihop kortsidorna. 

Tänk att det kan vara så lätt att förnya hemmet med små medel! Lycka till därhemma i systugorna!