Inred ett slott med textilier: Ett sovrum

Publicerad 02 juni 2023

I samarbete med @ylwali.mcvicker

När Ylwali kontaktade oss angående ett inredningsprojekt på Salsta slott där textilierna i rummen skulle göra hela skillnaden, så var det självklart något vi ville vara med på! Salsta slott är ett barockslott som ligger vid Vattholma i Lena Socken, 2,5 mil utanför Uppsala. Slottet sträcker sig långt tillbaka och har bland annat huserat både släkten Oxtentierna och Bielke. Slottsbyggnaden har en lägre markvåning med två framskjutande hörnpaviljoner och två fristående flyglar mot trädgårdssidan. Hela byggnaden har omkring 35 rum, wow säger vi bara! 

Det är just en av dessa hörnpaviljonger som Ylwali, en inredare med kärlek för färg och mönster, skulle få inreda. Spännande! 

Här berättar Ylwali med egna ord om vilka utmaningar som fanns i projektet:

Att inreda en barock slottspaviljong från 1600-talet kommer med regler: man får varken måla om, göra nya hål i väggarna eller byta ut möblerna. Mitt mål var att göra rummen mer ombonade med en romantisk lantlig känsla utan att konkurrera med rummens imponerande arkitektur! Det var ett projekt där tygerna skulle göra hela skillnaden. 

Under barocken var det vanlig att välbärgade personer tog emot gäster i sovrummet för att visa upp sina tyger. Trots att paviljonen en gång var tjänstebostad ville jag ge den en storslagen säng där just tyget var det som framhävdes. Valet förr på den vävda gobelängen Honeysuckle då det är ett tungt tyg och har ett vackert fall. De mjuka rosa och gröna tonerna passar i ett sovrum som behöver vara vilsamt. Jag plockade upp den rosa tonen från tyget till kuddarna och gardinerna som syddes i melerat bomullslinne

Att skapa med färg, mönster, tyger och tapeter är något Ylwali på Instagramkontot @ylwali.mcvicker älskar och är riktigt duktig på! Se fler bilder och projekt på hennes konto och missa inte del 2 –  för nästa gång har Ylwali förändrat ett Kök som både skulle fungera som frukostrum och även kunna husera två övernattande gäster. Missa inte detta!