Sy i trikå – Tips och trix!

Publicerad 05 juni 2023

Tycker du att det är svårt att sy i trikå eller skulle du vilja testa men inte vågat ännu? Vi förstår att det kan kännas lite svårare att sy i trikåtyger än vävda tyger, men vi hoppas att med denna guide känner dig redo för att testa!

Vad är en trikå?

Ett trikåtyg, även kallat jersey, är en stickning som ger materialet ett töjbar och flexibel effekt. Det ger tyget trevliga egenskaper som lättskött, bekvämt och lättburet! Det finns olika typer av trikåtyger som Bomullstrikå, Viscosetrikå, Lycra, Stickade trikåer och andra tyger. Skillnaden på dessa trikåer innebär främst vilken materialsammansättning som tyget är stickat med (ex, bomullstrikå är bomull och elastan), men en gemensam nämnare med alla trikåtyger är att materialet blandas med elastan för att uppnå den stretchiga effekten.

Kolla in våra trikåtyger >>

Du kan sy lika bra i trikå med en vanlig symaskin, men en overlockmaskin kan göra ditt projekt både roligare och proffsigare! 

Vad är en overlocksöm? Det är en söm som finns på alla kläder du köper, en söm som enkelt syr ihop plaggets bitar med både raksöm och sicksack. Den syr alltså ihop samtidigt som den överkastar kanterna på tygbitarna, vilket resulterar i en förstärkt kant på plaggets del. 

Vilken söm och tråd ska jag använda?

Ett annat tips för att sy i trikå är att tänka på vilken söm du använder. En sick-sack söm gör tyget mer stretchigt än en raksöm, därför är sick-sack sömmen mycket bra att använda sig av när man syr i trikåer. Skulle du till exempel sy med en stum tråd på ett elastiskt tyg riskerar du att tråden går av och sömmen går upp! Därför brukar rekommendationen vara att inte sy raksöm på strechiga tyger vid användning av vanlig sytråd.

Har du använt Maraflex-tråd tidigare? Det är en elastisk sytråd för just stretchiga tyger. Tråden är spunnen i 100% PBT (polybutylenetereftalat) vilket gör att tråden anpassar sin stretch till tygets stretch – smart va! Den har även en bra styrka och lång livslängd. Skulle du vilja använda vanlig Alla tygers-tråd ändå? Den fungerar också, men tänk då på vilken söm du syr med! 

Använder du rätt nål?

Det första du bör tänka på är att anpassa symaskinsnålen utefter tyget. När du syr i trikå är steg nummer ett alltid att byta nål till symaskinen till en stretch- eller jerseynål! Varför? Jo för att nålarna har en rund spets och förstör då inte maskorna i trikån, utan letar sig istället mellan dem.

Skulle du vilja sy en proffsig dekorativ kantsöm eller liknande på t-shirten? Då kan vi tipsa om att använda tvillingnål! En tvillingnål är alltså två stycken nålar fästa på en kolv med några millimeters mellanrum.

Små tips som gör det lilla extra till projektet!

Dra inte i tyget! Ett enkelt tips kanske, men något som lätt händer utan att man tänker på det! Drar du i tyget medan du syr resulterar det i att sömmen blir bubblig. Låt därför maskinen tugga på i sin egen takt framåt och underlätta istället flödet med tyg till maskinen genom att hålla uppe det från att hänga ned på golvet (och då dra i sig).

Stryk/pressa sömmen efter du sytt! Genom att stryka sömmen allt eftersom du syr kommer du få ett mer professionellt slutresultat eftersom sömmen smälter in mer i tygets fibrer!

Stort lycka till med ditt trikåprojekt!