Ett roligt lagningsprojekt – en Boroinspirerad jacka
Publicerad 27 juni 2023
I samarbete med @jennie.dahlén
Ett roligt lagningsprojekt är att renovera ett plagg som sett sina bästa dagar. Särskilt bra för detta är gamla arbetskläder och denimplagg. Här kan du låta kreativiteten flöda och skapa ett helt nytt uttryck på plagget! I beskrivningen nedan har jag använt en gammal fransk arbetsjacka sk"bleu de travail" men det går utmärkt att gå loss på en jeansjacka, en skjorta eller något annat favoritplagg som förtjänar ett nytt liv!
Till det här projektet har jag inspirerats av den japanska traditionen boro och lappat på två sätt. Med kaststygn och med förstygn, det som på japanska kallas sashiko.
Ordet boro betyder "något trasigt eller reparerat" eller "något skört som nästan faller sönder". Det är vanligtvis handvävda tyger av bomull och hampa som har sytts eller vävts ihop för att skapa ett tjockt material i flera lager för att tillverka varma, praktiska klädesplagg.
Sashiko är ett japanskt ord för broderiteknik som används för att laga och förstärka två eller flera lager tyg genom att sy förstygn i olika mönster. Det kan också vara namnet på den färdigbroderade textilien. Sashiko kommer från det japanska ordet sasu som betyder genomborra. Historiskt användes vit bomullstråd på blått hampa eller bomullstyg, då starka förstygn, men under 1700-talet kom en förordning i området Aomori, nordligaste Honsu, som förbjöd bönder och fiskare att bära kläder av bomull. I norra Japan fick de inte heller brodera sina kläder med stygn större än ett riskorn. Dessa regler har format det vi idag kallar sashiko, även om förordningarna försvann 1868. På den här tiden var det sällsynt med kläder av ull i Japan, så det var hampakläder som främst användes. Hampa värmer dock sämre än ull (och bomull) och i norra Japan, där det är kallt, började de därför bordera tygerna med bomullstråd. På så vis blev kläderna både mer slitstarka och mer värmande!
På vår Instagram kan du se en video på hur du gör. Här har du instruktionen:
Gör så här:
Lappa med kaststygn
Klipp ut en lapp som täcker hålet och en bit utanför. Om du vill kan du förstärka lappen med vlieseline eller vliesofix. Då håller sig kanterna snyggare och repar inte lika lätt upp sig. Du kan även vika in kanterna för en prydligare look. Nåla, trackla eller limma fast lappen. Du kan sy fast lappen för hand med kaststygn. Stygnen ska hamna som ett litet staket över lappkanten. Försök göra dem så raka och jämna som möjligt. Ca en halv cm långa stygn är lagom!
Lappa med förstygn (sashiko)
Börja som ovan. Nu är det bara att sätta igång att sy med små fina stygn fram och tillbaka över ytan. Stygnen ska vara som små riskorn efter varandra och ungefär lika långa på ovansidan som på undersidan. Om det inte blir helt rakt och jämt gör det ingenting, det är bara wabi sabi som en säger i Japan! Där ser en skönheten i imperfektionen. När tråden börjar ta slut fäster du genom att vända och sy tillbaka ett par stygn eller göra en knut.
Om Jennie Dahlén
Jennie Dahlén har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode och Klä barnen, växa, ärva, fixa, laga. Hon föreläser om hållbart mode och håller workshops i att reparera kläder.
Jennie är utbildad marknadskommunikatör, modevetare och textilhantverkare. Hon har lång erfarenhet från modebranschen samt från ideel sektor.
Följ Jennie via hennes Instagram och hemsida där hon inspirerar och ger tips på lagning och hållbart mode!