Sy tygblommor

Publicerad 20 augusti 2019

Du behöver polyestertyger, en bit hobbyfilt, ett värmeljus, nål och tråd och textillim eller en limpistol. Istället för tyg i metervara går det även att använda band i samma material.

1.4

Börja med att klippa remsor av tygerna. Jag har klippt dessa i 10 cm. Vik remsan först en gång på mitten, sedan en gång på mitten igen, och igen, och igen. Jag vek varje remsa fem gånger.

2.4

Håll hårt i det vikta tyget och klipp av så du får en rundad topp, detta blir själva blombladen.

3.4

Sedan ska kanterna “brännas” lite lätt. Ha värmeljuset i en stabil hållare och en skål med vatten nära till hands, det är viktigt att vara försiktig. Håll tyget en bit från lågan, tyget ska aldrig nudda lågan, det ska bara bli lite varmt så trådarna drar ihop sig. Ju tunnare tyg, desto längre bort från lågan. Tyllen behöver inte brännas.

4.4

Resultatet ser då ut så här. Kommer tyget för nära lågan kan det bli brunt, dra ihop sig för mycket eller gå hål i tyget.

5.4

Vik sedan en remsa ungefär på mitten (med de fina sidorna utåt på duchessen), så blombladen går om varandra. Ta fram nål och tråd och sy stora stygn längs med hela kanten. Dra sedan i tråden så remsan dras ihop och bildar en rund blomma.

6.8

Sy ihop ändarna och forma till så det ser fint ut.

7.2.8

Vik sedan ihop blommorna i organsa och tyll på detta sätt och limma längst ut vid den vikta änden och lite upp på sidorna.

8.4
Placera sedan den hopvikta tyllblommans ände i mitten på den platta duchesseblomman och tryck ihop hela blomman så limmet fäster ordentligt. Sedan är det bara att göra likadant med nästa lager. Klipp ut en liten bit i filt och limma fast på undersidan så håller blomman ordentligt.

sist
Klar!

Klipp bredare remsor för större blommor, och smalare remsor för mindre blommor.
Du kan även limma eller sy fast blommorna på ett diadem eller hårspänne!

Lycka till!
/Malin