Sy en kimono – gratismönster!

Publicerad 07 juli 2023

Sy en vacker i kimono i ett tyg du gillar! En kimono är det perfekta plagget och kan användas på många sätt – till badet en varm sommardag, till frukosten att svepa in dig i eller varför inte som en del i outfiten året om som en kofta? Här gå vi igenom hur du syr dig din egna kimono! 

Observera att mönstret är endast för en storlek. Det går alltid att minska eller göra den större om man skulle vilja! För att veta hur stor den blir kan du alltid försöka mäta mot din egen kropp. 

Sömsmån är inräknat i alla mått!

1) Börja med att lägga ut ditt tyg dubbelt (räta mot räta) så att du får en stor tygbit på 140x100cm. Se till att den vikta långsidan ligger uppåt! Gör markeringar med hjälp av skräddarkritan vilka delar som ska klippas ut!

2) Klipp ut för sidorna och ärmarna enligt de gröna linjerna på ritningen ovan. Här ska båda lagren av tyget klippas ut.

3) Klipp sedan ut för öppningen och halsringningen enligt de orangea linjerna på ritningen ovan. OBS! Detta gör du bara på det övre lagret med tyg! Det här gör att du får en fram- och en baksida på kimonon. 

4) Nåla sidorna på kimonon och underärmen. (den gröna markeringen i bilden). Sy ihop med raksöm och sicksacka sedan kanten! 

5) Sicksacka alla andra kanter på kimonon.

6) Fålla ärmarna med 1 + 5cm för att få en bred, snygg kant!

Tips! Pressa med strykjärn, alla delar/sömmar för att få ett extra fint resultat.

Nu ska vi klippa till tygremsor till kragen, skärpet och hällorna. 

7) Krage: Klipp 2 remsor i storleken 12x100cm, sy ihop (en kortsida mot en kortsida) så att du får en enda lång remsa!

8) Krage: Nåla fast remsan längs öppningen på kimonon (räta mot räta), börja i nacken genom att placera skarven på remsan och fortsätt sedan längs vardera sida av öppningen. Sy ihop först den inre kanten på remsan mot kimonons, längs med hela öppningen. 

 

9) Krage: Vik sedan över kragen på rätsidan av morgonrocken. Vik in kanterna så att du får en fin kant och sy runt igen. Kom ihåg att vika in ändarna på remsan längst ned.

10) Nu kan du även fålla nederkanten på kimonon genom att vika upp 1 + 5 cm, eller så lång du behöver för att få en jämn kant med kragens slut nedtill. Sy fast med raksöm.

11) Skärp: Klipp två remsor tyg med måtten 140x14cm. Sy ihop på ena kortsidan så att du får en enda lång remsa! 

12) Skärp: Vik remsan längs med på mitten och pressa med strykjärn eller blöt lätt. Vik sedan in både kort- och långsidor med 1cm så att kanten blir fin. Sy ihop remsan längs med alla sidor med raksöm, några millimeter innanför kanten på rätsidan.

Nu har vi bara hällorna som håller uppe skärpet kvar att göra! Vi kommer gå igenom hur du syr i samma tyg som kimonon, men skulle man vilja göra en enklare variant kan man också bara använda en tjockare tråd/broderigarn och sy fast med några stygn för att bilda en ögla att trä skärpet igenom! 

13) Hällor: Klipp ut två bitar tyg med måtten 4x9cm. Vik långsida mot långsida och vik in kanterna lätt. Sy ihop längs alla sidor! 

14) Hällor: Nåla fast hällorna 6cm nedanför armhålan på kimonon, vik in ändarna ca 0,5cm och sy en raksöm över de vikta ändarna. Klart!

Psst! Här visar vi hur du syr en i enfärgat tyg! Det är såklart också snyggt i mönstrat eller varför inte mixa och matcha med krage och skärp?