Virka en egen Bucket hat i sommar!

Publicerad 03 juli 2023

Ett perfekt litet projekt i sommar – virka en egen bucket hat eller fiskarhatt som det även kallas. Går att kombinera olika färger, göra ränder, virka ihop mormorsrutor eller bara en enfärgad, slitren. Valmöjligheterna är många! Självklart kan du även anpassa storleken utefter huvudstorlek och kan göras både till barn som vuxna. Det här mönstret utgår ifrån vuxen storlek, men det går självklart att anpassa efter ett barn genom att mäta allt eftersom du virkar.

Det är lättare än vad man tror! 

Ett bra garn till projektet är Bomullsgarn eftersom det är enkelt att jobba med, ett naturmaterial och kan även få egenskaper som att det får en form när man virkar kompakt – perfekt för en hatt! Bomullsgarn Julia finns i fina enfärgade kulörer men också i läckra melerade varianter, snyggt till hatten eftersom det skapar enkelt ett mönster!

Passande storlek på virknål: 4-5mm. (läs alltid vad rekommendationen är för det garn du väljer till projektet, det brukar stå på förpackningen).

Toppen av hatten

1) Börja med att göra en enkel dragknot på virknålen. Det gör du genom att vira garnet runt pekfingret och långfingret och sedan dra upp garnet så att knoten låser sig när du drar åt! Lämna ca 15 cm svans. 

Få till rätt storlek

2) Dags att göra en kedja! Justera öglan du just gjort så att den är lagom tajt runt virknålen. Använd sedan virknålen och fånga upp garnet med den änden som kommer från garnet och dra igenom så att en ögla bildas. Gör detta tills du har 3 öglor på virknålen. Sist virkar du ihop din första och sista maska så att det blir en platt topp av hatten!

3) Virka nu runt som vanligt på din kedja tills du har den diameter du önskar. Håll koll på dina varv genom att sätta en säkerhetsnål eller stickmarkörer i början på varje varv. Här är en guide på ökningar du kan följa för att få en bra ökning på din hatt: 

Varv 1: Öka enkel maska i varje maska = virka en dubbel maska i varje maska

Varv 2: Öka enkel maska i varje maska = virka en dubbel maska i varje maska

Varv 3: 1 enkel maska, 1 ökning = varannan maska enkel, varannan maska dubbel

Varv 4: 2 enkelmaskor, 1 ökning = gör en enkel maska i 2 maskor, i den tredje gör du dubbla

Varv 5: 3 enkelmaskor, 1 ökning

Varv 6: 4 enkelmaskor, 1 ökning

Varv 7: 5 enkelmaskor, 1 ökning

Varv 8: 6 enkelmaskor, 1 ökning

Varv 9: 7 enkelmaskor, 1 ökning

Efter 9:e raden – kontrollera måtten på ditt huvud genom att testa den. Om du behöver göra mössan större gör du ytterligare en rad eller två innan du fortsätter med rad 11.

Extra varv 1: 8 enkelmaskor, 1 ökning

Extra varv 2: 9 enkelmaskor, 1 ökning

Extra varv 3: 10 enkelmaskor, 1 ökning

Virka hattens väggar

4) Nu ska vi börja med att virka sidan av hatten! Det gör vi med att fortsätta med att virka:

Varv 11 till 19 med enkla maskor, ingen ökning. 

 

Skapa Brätte/kant

5) Nästa steg är att skapa Brättet (kanten på hatten).

Varv 20: Virka endast främre maskbågen, 4 enkelmaskor, öka 1 maska

Varv 21: 6 enkelmaskor, öka 1 maska. Fortsätt med enkla maskor tills du har den bredd på kanten som du vill ha!

Fästa svansar

6) Avsluta genom att klippa av garnet och lämna en 10cm svans. Knyt en knut på den kvarvarande svansen, runt den sista öglan för att förhindra att den går upp! Dra åt och dölj svansen genom att fästa i några närliggande öglor. Gör samma på svansen som du lämnade i början (på toppen av hatten). 

 

Klart!

Det finns mängder med varianter man kan göra, vilket gör den inte bara praktisk när den skyddar huvudet från solen, utan även en personlig accessoar! Kolla bara på den här varianten med mormorsrutor!