Gör om en gammal lampskärm till trendigt matskydd!

Publicerad 17 juli 2023

Ett både roligt och användbart pyssel till sommaren! Har du en gammal lampskärm över hemma? Eller åker du förbi loppisar i sommar? Då kan vi tipsa om att förvandla en gammal lampskärm enkelt till ett användbart matskydd med hjälp av lim och tyll! Matskydd är perfekt för att skydda maten från flugor och andra flygfän i sommar när man mestadels vill hänga utomhus. 

Den här lampskärmen hittades på loppis för någon tia förra sommaren och äntligen fick den förvandlas till något nytt! Det roliga med att göra ett eget matskydd är också att de kan bli så olika beroende på formen på lampskärmen.  

Du behöver

Tyll - vi använde slöjtyll

Textillim

Limpistol (till stommen)

Bomullsband 10m

Syclips

Snodd eller snöre

1) Börja med att tvinna bomullsbandet på metallstommen av lampskärmen. Då limmar vi fast en början av bandet med hjälp av limpistol och tvinnar så långt vi kan. Tips kan vara att klicka dit en skvätt lim lite då och då så att vi försäkrar oss om att bandet sitter kvar. 

Detta gör vi främst för att matskyddet ska få en finare stomme (eftersom metallen släppt färg) men den hjälper även till att tyllen lätt fastnar i senare steg. Tycker du att det är tidskrävande kan man också spraymåla lampskärmen i någon färg för att få ett jämnt resultat! 

2) Nästa steg är att klippa ut en bit tyll som ska täcka hela lampskärmen. Har du en annorlunda/svårare form på lampskärmen att jobba med kan vi istället tipsa om att mäta och klippa ut delar och limma fast istället! (då kan man behöva kanta varje metallstomme eftersom det blir en skarv).

Se till att du har en bit tyll över undertill, så att du inte klipper för liten bit. 

3) Nu börjar vi med att använda textillim och duttar på toppen på vissa specifika ställen där vi vill att tyllen ska fastna, utan att limmet ska synas för mycket. Exempelvis duttade vi ut på toppen, mitt på "böjen" som går lodrätt från toppen och nedåt och sen på den första runda helcirkeln som går vågrätt runtom (se bild ovan). Vänta med att limma fast tyllen längst ned på stommen, det gör vi sist. 

Se till att dra lite i tyllen så att du får den sträckt och stryk lite lätt med fingret på limställena så att du försäkrar dig om att tyllen fastnar.

Varför vi använt Textillim istället för limpistol är främst för att textillimmet blir mer osynligt och får därför ett bättre resultat! Skulle man bara vilja använda textillim så kan man också göra det.  

4) När du fått fast hela överdelen av tyllen på övre delen av skärmen börjar vi med nästa steg. Vänd på lampskärmen och använd syclips för att spänna fast tyllen på nedre kanten av skärmen. Här kan du försöka anpassa hur tyget kommer sträckas och eventuella veckade delar av tyget! 

6) Ta en del i taget – dutta lite lim längs med skärmens nedre kant och dra försiktigt fast tyllen mot. Böj lite tyg över så att det överblivna tyget hamnar bakåt. Stryk lätt över limmet så att tyllen fastnar och justera tyget innan limmet håller på att torka så att den får den look du vill ha! När du är klar med en sektion kan du sätta fast klämman igen. Gör så runt hela nedre kanten på skärmen och låt limmet torka en stund. 

7) När limmet torkat är det bara att ta bort klämmorna och klippa bort det överblivna tyget på insidan av skärmen, så nära skärmens stomme som möjligt.

8) Sist kvar är att sätta fast ett snöre eller snodd upptill för att kunna lyfta skärmen upp och ned. Har du en lampskärm med lampfäste som enkelt går att böja kan man böja upp det innan man klär in lampskärmen.

Eftersom vår skärm inte har det gör vi istället ett litet hål upptill (här limmade vi superlite på tyllen för att försäkra oss att den inte lossnar) och sedan trär vi igenom båda ändar av den snodd man vill ha! Gör en knut på baksidan, klipp bort stumparna och dra upp så att det blidas en ögla upptill. Klart! 

Tips! Använd ett snöre eller en snodd som har lite stadga så står öglan upp av sig själv.