Sy en smidig hårhandduk

Publicerad 21 juli 2023

Torka ditt hår mer skonsamt med en hårhandduk eller hårhandduksturban som de även kallas. Handduken torkar upp fukten från håret och torkar det. Samtidigt kan du smidigt göra annat hemma utan att ha håret i vägen, eller en handduk som du försökt snurra upp på huvudet faller ständigt av! 

Det här projektet är mycket lätt att göra, ladda enkelt ned vårt gratismönster och skriv ut på a4-papper eller rita ut det själv på en gammal handduk, frottétyg eller waffletyg!

Klicka här för att ladda hem mönstret: Mönster Hårhandduk

Färdigt mått på handduken blir 60x24cm.

Du behöver 

Frotté, waffletyg eller en gammal handduk

En knapp

Ett smalt resårband eller knapphålsresår

Sax

Måttband

 

Går enkelt att göra större eller mindre beroende på vuxen/barnstorlek samt hårstorlek!

1) Börja med att skriva ut mönstret och rita av det på tygbiten du tänkt använda. Kom ihåg att ha tyget dubbelvikt så underlättar det! Vi placerade den sneda sidan med rundning mot den vikta sidan, så slipper man sy en extra söm där. 

2) Klipp ut formen på dubbelt tyg och se till att runda av hörnet som är markerat på mönstret. Lägg sedan räta mot räta! 

3) Sy ihop kortsidorna på handduken och lämna den långa sidan som inte är vikt, öppen. Kom ihåg att sicksacka kanterna!

4) Vik sedan in kanterna på långsidan ca. 2cm som är kvar mot avigan och sy, detta bildar en fin fåll.

5) Sy fast en mindre knapp på den större kortsidan, längst ned mot kanten i mitten.

6) Sy sedan fast ca 3cm resår så att den bildar en liten ögla. Resåren syr du fast på den korta sidan på utsidan, längst ned mot kanten. Klart! 

Hur du använder den: Böj dig framåt så att håret faller nedåt. Placera den breda sidan med knappen bak på huvudet och se till att håret lägger sig längs med handduken och "fångas" in. Snurra sedan den avlånga delen och placera på huvudet och sätt fast baktill med hjälp av resårbandet och knappen!