Sy servetter med färgad kant!

Publicerad 26 juli 2023

En snygg detalj i dukningen kan vara att duka med egensydda servetter! Ett av det bästa med att sy sig sina egna är att man får bestämma form, storlek, färg och detaljer precis som man vill ha det. Just nu är det trendigt att mixa färger med varandra, därför bestämde vi oss för att göra en kant i rosa! 

Det är lätt att göra sina egna i det tyg man själv gillar. Det enda du behöver är lite tyg, mycket tråd och tålamod. Här visar vi hur vi gjorde!

Du behöver

Tyg - vi använde Linne Samir

Tråd

Sax

Symaskin

1) Börja med att tvätta linnetyget eftersom linne krymper med ca 6% vid första tvätten. Linne Samir får dessutom en mycket fin och mjuk känsla efteråt! 

2) Klipp sedan ut bitar på 40x40cm (eller den storlek du vill ha på servetterna).

3) Välj en annan färg på tråden och sicksacka kanterna med den tätaste sömmen du kan ha på din symaskin. Psst! tips att testsy sömmen först på en liten tygbit så att du ser hur den blir innan du syr. Vi hade inställningarna:

Bredd på söm: 8.0

Täthet på söm: 0.5

4) Eftersom linnetyg remsar sig lätt kan det fortfarande vara några remsor som sticker upp på sömmen. Vi valde därför att sy ett till varva av sicksack på den nu existerande sömmen för att göra den extra tät och fin! Repetera på alla servetterna.

Klart!