Sy en tygväska med kanter!

Publicerad 03 augusti 2023

Visst kan man inte få för många tygväskor? Alla har de en funktion oavsett stor eller liten. Här visar vi dig hur du kan sy en egen tygväska med dekorativa kanter runtom! 

 

Du behöver

Tyg - vi använde Linne Elsa

Måttband

Sax

Tråd

1) Börja med att klippa ut alla delar till väskan. Vi behöver följande:

2st sidor 50x50cm

2st sidor 50x12cm

1st botten 50x12cm

2st remsor till handtag 60x10cm


2) Börja med att sy fast de stora sidorna (50x50cm) på botten genom att lägga aviga mot aviga. Sy med raksöm och sicksacka kanterna!

3) Sy sedan fast de smala sidorna (50x12cm) på botten först, på samma sätt som tidigare. När du gjort det kan du sy ihop de stora sidorna (50x50cm) med de smala sidorna (50x12cm) på långsidorna. Då ska du ha skapat en påse om du vänder påsen ut och in! 

Glöm inte att sicksacka de kanter som du sytt ihop.

4) Vänd på väskan så att du får rätsidorna utåt. Sy ca 1cm med raksöm längs med kanterna på väskan så att du skapar en fin kant. Gör det på alla kanter, även på botten. 

5) Nu ska vi fålla kanten upptill på väskan. Det gör vi genom att vika ned 1+2cm mot avigan, nåla och sy med raksöm runt öppningen på väskan. 

6) Dags för handtagen! Börja med att vika in 1cm på respektive långsida av remsorna, pressa med strykjärn så att kanten håller sig inåt mot avigan. Vik sedan ihop remsan på långsidan med den invikta kanterna mot varandra och sy med raksöm längs med sidan. 

7) Nåla fast handtagen på respektive sida av öppningen. Vi placerade dem 11 cm in från respektive kortsida av väskan! Se till att vika in kortsidorna på bandet och sy fast med raksöm på väskan. Vill du se till att handtagen sitter extra bra kan du även sy ett kryss vid fästpunkten mot väskan. 

Klart!