Sy smarta överdrag till burkar!

Publicerad 15 augusti 2023

Smarta överdrag till burkar hemma är inte bara dekorativa, utan de är också väldigt praktiska! Oavsett om du ska baka eller laga mat, är dessa små rackare perfekta för att hålla flugor eller bakterier borta. Enkelt att sy i avtorkbart duktyg, eller även kallat, Dukväv som du enkelt kan diska av för hand eller i Linnetyg som du kan tvätta om och om igen. Linne är naturligt antibakteriellt och slittåligt!

Förutom att överdragen är både praktiska och snygga finns det också andra fördelar med dem, som att du skär ned på användning av plastfolie eller liknande, du kan blöta dem lätt för att hålla din deg fuktig under jäsning och är perfekta som gåva till den som gillar att baka eller laga mat!

Här visar vi på två olika varianter: en enkel med dukväv (ingen fållning behövs!) med kanal som du trär igenom och en i linne där du syr fast resårbandet så det bildas en dekorativ volangkant nedtill!

Du behöver 

- Tyg (här hittar du Dukväv, här hittar du Linnetyg)

Om du använder Linnetyg så kom ihåg att tvätta tyget innan du börjar sy. Linne krymper mycket vid första tvätt, så för att få rätt storlek på dina överdrag är det bra att tvätta innan.

- Sax

- Symaskin

- Måttband eller fiffikus

- Tråd & nålar

- Skräddarkrita/penna

- vid variant 2: elastisk resårband

 

För att göra ett enkelt överdrag med kanal:

1) Börja med att placera en skål eller burk upp och ned på tyget. Med hjälp av skräddarkritan eller pennan drar du en markering runtom burken på tyget! 

2) Ta bort burken/skålen. Då ska du ha en ritad cirkel kvar på tyget. Med hjälp av måttband eller fiffikus gör du sedan en större cirkel på utsidan av den lilla cirkeln. Här kan du välja hur mycket större du vill göra den, vi gjorde i lite olika storlekar, mellan 2-5cm tillägg. 

3) Klipp ut runt den större cirkeln. Då ska du ha en stor, rund cirkel med en mindre cirkel markerad mitt på!

Vill du göra variant 2 (sy fast resår så det bildas en volangkant), hoppa till steg 9!

4) Börja sedan att vika in en sida av cirkeln, cirka 1-1,5cm, nåla. Nåla sedan sidan mitt emot på samma sätt (bild 2). Gör sedan så på respektive sidor. Eftersom det är en cirkel vi jobbar med gör det ingenting att det blir veckat! Det kommer ändå inte synas. (se bild 4) Lämna cirka 3 cm öppet på någon sida – där ska vi sedan trä in resårbandet.

5) Sy sedan med raksöm runt den nålade "fållen". Tänk på att sy så lång in som möjligt (ca 1 cm) för att det ska kunna bildas en kanal till resårbandet. Lämna öppet ca 3cm på någon sida.

6) Mät sedan resårbandet runt burken eller skålens öppning. Kom ihåg att det ska vara mycket sträckt så att du får en stretchig effekt på ditt överdrag sedan. Tänk ungefär att resårbandet ska vara lika långt som tygcirkelns diameter.

7) Sätt fast en säkerhetsnål i ena änden av resårbandet och trä in bandet i kanalen på tyget till du fått runt den helt. Här ska tyget bli rynkat och bli som en "skål" i formen.

8) Ta bort säkerhetsnålen och sy först ihop resårbandet med sicksack. Placera sedan skarven i den öppna delen och sy igen öppningen på tyget. Klart!

Variant 2:

9) När du klippt ut cirkeln, sicksacka först kanterna på tyget (om du använder linne). Fålla sedan upp sidan med 0,5-1cm fåll. 

10) Klipp ut ett platt resårband, cirka tygets diameter i längd (tänk på att desto kortare resårband du tar, desto svårare kommer det vara att sy på eftersom du kommer stretcha ut det)

11) Nåla fast resårbandet cirka 4cm in på cirkeln. Börja med en sida, sedan mitt emot och så fortsätter du så. Försök att sträcka ut bandet lite så att du, med hjälp av nålningen, får en rynkad känsla.

12) Sy fast resåren med hjälp av raksöm. Tänk på att tyget alltid ska vara rakt under resåren och att du istället försöker tänja ut resårbandet än tyget! Klart!