Sy stilfulla brödpåsar i Linne

Publicerad 25 augusti 2023

Ligger det köpta brödet i den där fula påsen mitt på köksbänken hemma? Eller vill du förvara ditt hembakta bröd på ett smidigt sätt? Då är en brödpåse i Linnetyg perfekt för dig! Förutom att Linnetyg andas bra, hjälper det även att hålla brödet mörkt och det är dessutom enkelt att tvätta och använda igen. 

Visste du att fransmännen var först med att använda linne till förvaring av bröd?

Du behöver 

Linnetyg - vi använde Tvättat linne Elsa

(kom ihåg att tvätta ditt linne innan du använder, eftersom Linne krymper mycket vid första tvätt)

Sax

Kyprat Bomullsband

Säkerhetsnål

Broderinål

Broderigarn

 

Vi sydde 2 olika storlekar – en till baguetter (mått:69x20cm) och en till i mer jämn form som till ett runt eller ovalt bröd (mått:34x34cm).

1) Börja med att klippa ut den storlek du vill ha på din påse. Lägg till 2 cm sömsmån på sidorna och upptill 4cm (till kanalen). Enklast är att du viker tyget räta mot räta och sparar den vikta kanten som botten på påsen! 

 

2) Nåla sedan ihop båda sidorna på påsen och lämna öppet där du ska sy kanalen. Sy ihop med raksöm 1 cm in och lämna 4cm mot den öppna sidan. Sicksacka sedan kanterna som du sytt ihop så att tyget inte remsar sig vid tvätt. 

3) Sicksacka respektive tygbitskant upptill, där du lämnade öppet.

4) Vik sedan ned kanten upptill 3-4cm mot avigan. Se till så att du också viker in kanterna på kanalens öppning så att du får en fin kant där snöret kommer vara! Nåla. Sy sedan runt kanten på öppningen ca 2 cm in med raksöm så att du får en kanal. Då ska du få en kanal med öppningar på respektive sida (4st) av påsen. 

5) Vänd påsen ut och in! Ta sedan fram en säkerhetsnål och bomullsband och med hjälp av nålen trär du runt bandet i kanalen. När du fått tillbaka bandet så gör du en enkel knut för att knyta ihop båda stumparna av bandet. Se till att kanalen är sträckt och tyget är platt när du gör detta så att bandet inte blir för litet och du inte kan öppna påsen!

6) Nu ska vi börja brodera! Först markerar vi med en skräddarkrita eller en blyerts (som försvinner vid tvätt) vilket motiv vi skulle vilja ha på påsen. Detta gör vi för att få jämna och raka linjer när vi sedan broderar! 

7) Knyt en knut längst ned på broderigarnet och stick igenom nålen från insidan av påsen och upp till framsidan mot en av markeringarna. Nu ska vi göra efterstygn! Det gör vi så här:

- Börja med att sticka ned nålen ca 5mm från din nuvarande position och stick nålen direkt upp igen cirka ytterligare 5mm från där du stack ned den innan. Dra igenom garnet. Nästa stygn ska du istället gå bakåt, genom att sticka ned nålen precis framför föregående stygn och stick sedan den 5mm framför tidigare nedstick. Som om du ska nåla med knappnålar! 

Gör detta till du slutfört mönstret du ritat ut tidigare. Se till att fästa ordentligt på insidan och klipp bort trådar som är långa. Klart!