Sy ett draperi till köksön

Publicerad 19 september 2023

I samarbete med @emelie.sundberg

Ibland behöver man kanske bara dölja lite "bös" för att få en lugnare känsla i ett rum. Jag är väldigt känslig för röra men vissa röror måste ju få finnas. Det kan handla om snabb förvaring av saker man ofta använder eller vill städa undan enkelt! Då är mitt tips att dölja röran med ett draperi. Tyg ger ju också en lugnande och mjuk känsla till rummet, vilket bara är ett plus! 

 

Du behöver

Ett inredningstyg (jag använde detta!)

Gardinspiral med öglor

Tråd

Sax

Symaskin


1) Börja med att mäta ut hur mycket tyg du behöver. Kom ihåg att draperiet ska vara veckat så beräkna minst skåpets längd* 1,5m. 

2) Beräkna 1 cm extra för fållning på 3 sidor av tyget. 2cm extra till den långsida där du ska trä igenom en gardinspiral sen.

3) Fålla 3 av fyra sidor på tygbiten!

4) Den sista och fjärde sidan blir den du ska trä igenom gardinspiralen i. Jag ville ha en veckad överkant (rynkhuvud) så jag sydde en fålla för gardinspiralen med en kant över. Kom ihåg att inte göra fållan för spiralen för tight då blir det för trögt att dra i draperiet sen. 

Se bild ovan, här hade jag ungefär 1 cm veckad kant ovanför fållen.

5) Sen är det bara att skruva fast krokarna till gardinspiralen och trä spiralen genom fållan i tyget. Är spiralen längre än skåpet går det enkelt att bara korta av den med en kniv eller avknipsare så att den håller sig spänd. Vips så har du ett smidigt draperi som döljer stöket där under! Kolla intrycket mellan för- och efterbilderna nedan:

Jag tänkte först bara sy ett draperi till vår köksö men eftersom det blev över tyg sydde jag även ett draperi till vår skohylla i hallen. Tänk vad bra!