Quilta enkelt med symaskin!

Publicerad 22 september 2023

Man kan inte undgå alla fina lapptäcken och jackor som cirkulerar på nätet just nu och visst ser det så snyggt ut! Självklart finns det lite olika tekniker du kan göra på som är enklare och svårare, men vill man uppnå ett enkelt, snyggt resultat är det faktiskt inte så svårt.

Du måste såklart inte quilta ett lapptäcke utan du kan också bara quilta ett tyg! Skillnaden mellan lapptäcke och quiltning är att lapptäcken är själva tekniken för att sammanfoga små tyglappar till ett enda stort tyg, där man kan skapa olika mönster med hjälp av olika bitar i tyget. Medan quiltning är den teknik som innebär att man syr ihop två tygstycken med vadd emellan och skapar ett mönster av sömmen. Det kan du göra med ränder, rutor eller helt enkelt följa efter ett mönster i själva tyget! Det betyder alltså att quiltning mer är att sy ihop minst tre lager (baksida, vadd och överdel). Överdelen kan vara ett lapptäcke som du sytt ihop men måste inte vara det! I den här genomgången kommer vi visa dig hur du gör quiltning på ett enda tygstycke fram och bak. 

Bild på Lapptäcke från: @whatdecoratesmyday

Det finns olika metoder för quiltning: 

- En mycket gammal metod är att knyta ihop lagren med en grov tråd. Tråden syr du ner genom alla lager, upp igen och knyter ihop.

- En annan metod är att du handquiltar med nål. Då syr du förstygn/tråckelstygn genom alla tre lager. Här kan du följa lapptäckets sömmar, rutmönster eller göra ett eget med hjälp av tråden!

- Maskinquiltning! Ett mycket enkelt och roligt sätt att quilta på. Här kan du på samma sätt som handquiltning följa efter olika mönster i tyget, rutmönster eller göra ett helt eget, antingen genom att sy med en matchande söm eller tråd med kontrastfärg.

 

Du behöver: 

Tyg (vi använde Bomullstyg)

Vadd

Sax

Fiffikus/måttband

Tråd

Symaskin

1) Börja med att klippa ut den storlek du vill quilta i två tygstycken (en underdel och en överdel). Storleken beror lite grann på vad du skulle vilja quilta! 

2) Klipp sedan ut vadden i samma storlek som tygbitarna.

3) Lägg sedan ihop alla tre "lager" med rätsidan utåt på tygbitarna. Det ska bli en macka med överdel (tygstycke 1 med rätsidan utåt), vaddering i mitten och underdel (tygstycke 2 med rätsidan utåt).

4) Nåla fast eller limma fast tygbitarna i skummen med temporärt lim så att alla tre lager håller sig jämna i förhållande till varandra! Skulle det vara så att man inte nålar eller limmar fast temporärt kan främst undertyget flytta sig under tiden du syr och bli ojämnt/knövligt.

5) Sy sedan med raksöm det mönster du vill ha! Vill du göra raka linjer med jämna mellanrum kan vi tipsa om att använda en Fiffikus under tiden du syr, eller markera på något vis, på symaskinen för att du ska veta avståndet. Med Fiffikusen kan du hålla den framför pressarfoten och mot föregående söm för att se till att du syr med samma avstånd! 

6) Klart! du har du quiltat ditt tyg.