Sy gardiner med Ulrika!

Publicerad 26 september 2023

I samarbete med @colorelles

Det kan göra så stor skillnad att sy sig sina egna gardiner i ett tyg du själv gillar och som passar med övriga textilier i rummet. Under September sydde Ulrika bakom instagramkontot @colorelles egna gardiner i mönstrat inredningstyg och kolla så fint det blev!

I det här inlägget visar Ulrika steg för steg hur hon sydde sina mönstrade gardiner så att du själv kan sy dig egna gardiner, för det är inte så svårt som det ser ut.

Du behöver

Tyg (jag valde ett mönstrat inredningstyg i bomull)

Multiband på metervara

Tråd

Måttband

Sax

Gardinringar

Fingerkrokar

1) Jag vill ha en gardin som slutar precis ovanför golvet så jag börjar med att mäta från gardinstång till golv hur lång gardinen ska vara. Sedan lägger jag till 2cm till sömsmån upptill och nedtill rejält med tyg eftersom jag vill ha en bred fåll. 

2) Nu är det dags att klippa tyget i den längd gardinerna ska vara.  

3) Jag börjar sedan med att fålla och sy gardinernas sidor. Eftersom mitt tyg har en stadkant så var det enkelt att göra en klassisk fåll. Mitt tips är att stryka den vikta kanten så blir det ännu lättare att sy!

Jag valde att sy gardinerna med multiband, som finns på metervara, vilket är väldigt smidigt. Dels är det enkelt att sy fast på tyget och dels kan man välja att hänga upp gardinerna på många olika sätt. Antingen genom att trä själva multibandet på stången eller genom hällorna. Det går också att sätta i fingerkrokar som du enkelt hänger på stången med gardinringar eller i en takskena. Eftersom jag använder gardinen för att mörklägga lätt i rummet när det är varmt inne, så väljer jag att använda både fingerkrokar och gardinringar. Då glider gardinen så smidigt det bara går på gardinstången!

4) Nu viker jag in tyget cirka 2cm upptill på gardinen och nålar sedan fast multibandet ovanpå. Så kan jag smidigt sy fållen och sy längst ned på multibandet. Ett viktigt moment är att se till att multibandet är sydd åt rätt håll, med hålen nedåt. Dubbelkolla!

5) Jag fäster fingerkrokar och gardinringar i multibandet (kolla på bilden hur det ser ut)

6) Sedan hänger jag upp gardinen på stången och beslutar dess längd. Nålar upp! Eftersom jag vill att min gardin ska sluta precis ovanför golvet.

7) Då jag hade ett långt tyg kan jag kosta på mig en bred fåll nedtill. Det ger tyngd åt gardinen så att den faller fint!

8) Sist plockar jag ned gardinen, nålar till den breda fållen så att det blir lätt att sy fast. Sy med raksöm. Nu är gardinen färdig!