Skapa enkla tygpumpor till Halloween!

Publicerad 06 oktober 2023

Ett roligt och enkelt höstpyssel att göra nu när det blir mörkare ute! Ett perfekt pynt som skapar den där lite kusliga halloweenkänslan hemma. Men utan att behöva ta hand om riktiga pumpor som ruttnar så använder vi oss av tyg istället. På så sätt kan du spara pumporna och ta fram dem till nästa år igen! 

Det finns många olika sätt för dig att dekorera din pumpa på, här visar vi hur du enkelt kan göra något blad, limma fast en stjälk och vira lite jutesnodd runt! Men andra exempel kan vara att klippa ut ögon och mun ur hobbyfilt och brodera fast alternativt limma fast, du kan också välja att göra en egen stjälk genom att använda dig av olika material som jute m.m. Beroende på vad för slags tyg du väljer kommer även pumpan få en personlig stil. Det finns med andra ord oändligt med möjligheter för dig att skapa en pumpa precis i din stil!

1) Börja med att märka ut hur stor du vill att pumpan ska vara på tyget. Det kan du antingen göra genom att rita runt ett objekt som en tallrik eller hink. Eller så kan du mäta ut genom att märka ut med måttband. Här valde vi att ta en tallrik och rita runt! 

Tänk på att göra en större cirkel än vad du vill att pumpan ska göra eftersom den kommer krympa. Vår största pumpa har en diameter på 50cm (slutligen ca:25cm), mellersta pumpan är 40cm (slutlig storlek: ca 19cm) och den minsta är 30cm (slutligen ca:12cm)

2) Klipp sedan ut cirkeln som du markerat! Nu ska du börja sy med tråd och nål runt kanten med enkla stygn. (se bild) 

Gör från början till slut men fäst inte tråden, varken från början eller i slutet. Du ska nämligen dra sedan i ändarna så att du får en påse. 

3) Dra ihop så att du får en påse och stoppa med vadd (vill du ha tunga pumpor kan du också stoppa med sand eller liknande material!). Försök stoppa ned så mycket vadd du kan för att få en fyllig pumpa. 

4) Dra ihop öppningen och sy igen med stygn. Fäst sedan tråden och klipp av när öppningen inte är synlig! 

5) Nu ska vi skapa formen på pumpan med hjälp av broderigarn! Trä igenom garnet med hjälp av en nål i mitten av pumpan. Gör sedan en ögla på utsidan och trä igenom nålen igen underifrån, dra åt. Gör så runtom till du skapar delar av garnet! Fäst tråden på undersidan.

6) Sist kan du välja att skapa en egen stjälk av annat material eller ta en gren utifrån och limma fast. Vi valde även att klippa ut lite löv i hobbyfilt och tvinnad jutesnodd virad runt grenen för att få pumpan lite festlig! Klar!