Sy en praktisk (och snygg) Nåldyna

Publicerad 11 oktober 2023

Nåldynor behöver inte vara fula för att vara praktiska! För att vara ett tillbehör som används flitigt och som ofta alltid står framme på arbetsbordet så är det inte så dumt att sy sig en egen i något roligt mönster! Här valde vi att göra en nåldyna som en tomat för att den dels ska synas på bordet men också bli en rolig inredningsdetalj! Såhär sydde vi den:

Börja med att skriva ut gratismönstret: https://www.tygbloggen.se/shared/userfiles/files/PDF_m%C3%B6nster_n%C3%A5ldyna_tomat.pdf

Mönstret visar en mindre variant och en större variant. Vi sydde den större storleken – tomaten blir då totalt 13 cm i diameter och 8cm hög.

Du behöver

Tygbit (vi använde kokt ull) du behöver minst 1 bit som är 30x30cm stor

Tråd

Sax

Fyllning (vi använde sand, men du kan också använda ris eller korn.)

Stoppning

Textillim

Synål

1) Klipp ut från mönster 4 tomatdelar, 1 löv och 1 stam i tyget du valt ut. 

2) Placera tomatdelarna 2 och 3 på varandra, nåla på den helt böjda sidan (se bild) och sy sedan med raksöm där du nålat.

3) Vik ut respektive del som du sytt ihop med den sydda kanten i mitten av tygbiten på respektive del. Avigan ska fortfarande vara utåt. Placera de ihopsydda tomatdelarna mot varandra och nåla på båda sidor.

4) Sy med raksöm där du nålat men lämna minst 1,5cm öppet på en av ändarna.

5) Vänd tomaten ut och in genom den lilla öppningen. Peta ut sömmarna runtom så att tomaten får en rund form.

6) Fyll tomaten med sand eller riskorn ungefär 2/3 delar och fyll det sista upptill med stoppning. Nåla ihop öppningen så att innehållet håller sig på plats!

7) Sy för hand igen öppningen. Vi använde oss av smygstygn. (det gör du genom att trä igenom nålen först på ena insidan av öppningen och sedan trär du igenom nålen på andra insidan av öppningen och drar åt).

8) Nu ska vi skapa form på tomaten genom att trä nål och tråd igenom kudden underifrån och till toppen. Se till att använda en extra stark tråd eller trä tråden dubbel för att den ska hålla. Trä tillbaka den och dra lätt i tråden så att den spänns och du får en "grop" i mitten av tomaten. Fäst tråden och klipp av.

9) Ni ska vi göra stammen och lövet. Börja med att klippa ett litet snitt i mitten av lövet. Limma sedan på undersidan av lövet och sätt fast den på tomatens översida.

10) Limma på ena sidan av den utklippa stambiten. Rulla ihop så att det blir en korv och låt torka. Klipp ett litet snitt i mitten av lövet. Ta stammen och addera lite lim på undersidan som du sedan placerar på lövet! Om du vill kan du sy fast kanterna på lövet för extra detalj. Annars kan du också välja att vara klar vid det här steget!

Vill man inte göra en tomat kan man istället göra själva basen på dynan i annat tyg och färg och skippa bladet! Då får du en rund och stabil nåldyna att använda länge!

Tips nummer två, tänk på hur tätvävt ditt tyg är och vilken fyllning du tänkt använda dig av! I det här fallet använde vi sand vilket fungerade bra, men skulle du ha ett glesare tyg kan sanden åka ut allt eftersom du rör på dynan. Vill du undvika den risken kan du också alltid fodra din nåldyna med exempelvis duntätt som du då syr i samma format som utsidan och som du syr fast innan du vänder ut och in på tomaten!